Změna směru otáčení 1 - fázového motoru
Moderátor: Moderátoři
... rozdělal jsem ho a byly tam krátký, skoro celý upálený uhlíky. Trochu jsem do nich drbnul a kango krátce (1s) zapnul - točilo se a jiskřilo to jak vzteklý. Ale zdálo se mi, že spíš od jednoho uhlíku. Tak jsem si říkal, že je bude stačit vyměnit ... což jsem taky udělal + jsem nechal na soustruhu trochu stočit komutátor.
Složil jsem to, zapl a jiskřilo to jak vzteklý. Omylem jsem přehodil mezi sebou dráty k uhlíkům, takže se točilo obráceně. Toho jsem si ale nevšiml (zatím.. viz dale). Ještě párkrát jsem ho zkoušel roztočit, ale nejdýl v kuse jsem ho nechal běžet tak 3-5s. Pak jsem to vzdal a šel měřit rotor....
... našel jsem asi 2 přerušený cívky, takže jsem koupil novej rotor, vyměnil ho a vymenil pro jistotu i uhlíky. Po zapnutí to znova jiskřilo, ale tentokrát mě napadlo zkontrolovat směr otáčení. Dráty k uhlíkům jsem tedy mezi sebou prohodil a už to jede...
Z tohohle vlákna už vím, že ne všechny motory jdou reverzovat .. ale myslíte, že jsem ten rotor tím přepolováním a chvilkovým během mohl zničit já? Nebo že "už to bylo"?
Mám léta malou 500W příklepovku značky KRESS - revers má řešenej stejně, otočením "brejlí" s uhlíkama do protipolohy. Otočení uhlíků přitom není o 180°, ale jen o cca 90°. Stator je přitom klasika 2-pólovej, v sérii s rotorem. Už jsem ji dlouho neměl rozdělanou, ale co si vybavuju, tak ty polohy uhlíků nejsou ani v jednom směru otáčení kolmo na směr magnetickýho pole statoru - ale v obou případech jsou posunutý zhruba o 45° od kolmice - jestli po směru toček rotoru nebo proti němu bych musel zjistit po jejím rozebrání - a do toho se mi teda vůbec nechce... Tudíž reverz učunit (teoreticky u každýho motoru) jde - ale je potřeba posunout i úhel komutace kartáčů/uhlíků vůči směru magnetickýho pole statoru, aby se to nehádalo a komutační poměry nedělaly prasečinu na uhlíkách... a to už ne každá mechanická konstrukce čela motorku umožňuje.Artaban001 píše:vombat píše:U vrtaček se změnou otáček se pootočí celý držák s kartáči. .....
Tak tohleto jsem viděl jedině u Bosha. ostatní mají klasický "kupler" přepínač.
...
A to ještě ten "Kressík" má originálně předřazenej plynulej regulátor s triakem a mechanicky nastavitelným dorazem pro nastavení maximálních otáček. Když jsem si ho někdy kolem roku 1991-92 kupoval, byl to na zdejší poměry pro kutila naprosto neslýchanej luxus - tady v tu dobu vládly kutilským dílničkám jedno- a dvourychlostní Narexky z řad "Kombi" bez příklepu a EV-513 nanejvejš doplněný přepínačem směru - plynulou regulaci začal Narex montovat až o dost let pozdějc...
A kutilmile - nelituju tě