Neoriginální Li-Ion Li-50B do foťáku - může to fungovat?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Neoriginální Li-Ion Li-50B do foťáku - může to fungovat?

#1 Příspěvek od PavelFF »

Dobrý den,
po asi 4 letech je baterka Li-50B už spíš jen kondenzátor s velkou kapacitou - udělám tak 20 fotek a už to hlásí slabou baterku.
Na trhu jsou originální (snad) za cca 1400Kč nebo taky "kompatibilní náhrady" za třeba jen 150 Kč. http://www.srovnanicen.cz/q/Baterie%20Olympus%20LI-50B/

Má někdo s těmito náhradami zkušenost? Není desetinová cena zárukou desetinové kapacity? Nebo je kapacita aspoň poloviční?
Foťák používám v práci a originální baterku mi už zaměstnavatel dneska nekoupí. Tuto dějovou linku prosím příliš nerozebírejte, píšu to sem jen pro pochopení motivů zúčastněných postav. Taky se totiž může foťák odporoučet a nechce se mi investovat do originál baterie.

Jsem tedy spíše pro variantu koupit jednou ročně baterku za 150Kč, než jednou za 4 roky originál za 1400Kč. Jde jen o to, jestli ty náhrady nejsou úplný podvrh.
lumptom

#2 Příspěvek od lumptom »

Já bych řekl, že problém bude spíš na opačné straně provazu .... při dnešních cenách baterií mi přijde celkem neopodstatněná cena 1000mAh baterie 1400 Kč. Ano, rozdíl může být v kvalitě použitých materiálů (elektrody, směsi ..), ale nemyslím si že je až takovej a na základní funkci baterie ve foťáku kromě životnosti a rychleji ubývající kapacity by to nemělo mít vliv. Problém může být samozřejmě při nabíjení, horší baterie = větší vnitřní odpor = menší maximální nabíjecí proud nebo přehřívání baterie při vnuceném větším nabíjecím proudu. Tady už záleží na tom, jak "chytrá" je nabíječka a co dovolí. V tom krajním případě by ti mohl článek při nabíjení explodovat. Ale asi to bude spíš teoretické nebezpečí, a hlavně se to většinou děje mimo foťák. Při vlastním focení asi můžeš být v klidu, chce to prostě tu baterii vyzkoušet, za 150,- bych v tom neviděl problém. Nevím co máš teda přesně za model foťáku ale podle vzhledu baterie bych to typoval ně najaký kompakt a na takovéhle domácí žvýkání asi vyhoví i levnější baterie. Výrobci originálního příslušenství se prostě sichrují aby ses po nich nemohl vozit a chtít po nich peníze na reklamacích, tak garantují určitý parametry těch "předražených výrobků", ale cena není vždy úměrná.

Jiná situace je u větších zrcadlovek, a lepších objektivů, tam už má jisté opodstatnění proudová zatížitelnost baterie, protože na tom celkem znatelně závisí třeba rychlost ostření objektivů. Objektiv/foťák, který je schopen dát 20 snímků/s v "kulometném" režimu musí taky sakra rychle stihnout zaostřit mezi každým snímkem a to je vykoupeno vyšší spotřebou proudu. Obvykle bývá dost znát, pokud mám ve foťáku jen baterii v těle, nebo mám připojený bateriový grip, kde je třeba další 1 až 2 baterie, jejichž proudy se pak sčítají a objektiv si může vzít víc. Tady už kvalitní baterii oceníš, ale tady už taky asi nebudeš koukat na korunu vzhledem k cenám takovýchhle "hraček" ...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Nejako to fungovat bude, urcite lepsie ako ta znicena.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Foťák je Olympus SP-800UZ. Šumítko s pidi snímačem, ale má díky tomu dlouhý zoom, což potřebuji a nezáleží mi ani moc na kvalitě obrazu.

Baterka se nabíjí uvnitř foťáku přes USB kabel. Ta původní je už jakási nafouklá, když se položí na stůl, tak se dá pěkně roztočit jako káča.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Zkušenosti s podobnýma aku do foťáku, na 5 stejných firemních kompaktech, které se tahají do terénu, na dovolenou a mají najeto hodně, každý přes 10000 snímků - orig. baterka životnost v průměru 4 roky, většinou úplně odešla po nějaké fatální chybě (foťák ponechaný v autě na slunci). Neorig. baterky se dožily obvykle 6-18 měsíců, ze dne na den pokles kapacity na zlomek, nebo nešly nabít, a tak třetina se nafoukla a už nikdo neměl odvahu je strčit do foťáku. Kapacita byla odhadem od cca 80% originální po 130% orig., porovnáno podle počtu snímků s bleskem. Všechny byly koupeny v cz jako neoriginální. Na zkoušku koupili 2 "značkové" padělané od prodejce z Allegro, obě nešly nabít orig. nabíječkou.

Takže - asi to bude sázka do loterie, ke konkrétnímu prodejci bude třeba najít nějaké recenze. Špatné je, že naprosto neodhadneš, jestli teď prodává to, co prodával třeba před rokem.
vladimir

#6 Příspěvek od vladimir »

V r.2011 jsem řešil výměnu aku v FZ50 (koupena v r 2007) taky z důvodu silně snížené výdrže, náhrady v ceně cca á 140,-kč což byla asi 1/4 ceny od Panasonic a zatím není problém, zdá se, že más trochu dost houpou
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Díky za zkušenosti. Takže je to jasné.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Já mám ve foťáku LI-40B od značky T6 Power a nepozoruju nějaký problémy. Už nějakou dobu kupuju jen neoriginály této značky do všeho, kde je potřeba a absolutně bez problémů. Dokonce i do práce do zrcadlovek místo předraženýho originálu od Canonu. V práci jsou ty baterky opravdu hodně zatěžovaný, fotografové myslím říkali, že neoriginál vydrží asi o třetinu fotek míň. Jinak fungují už asi dva roky. Když to porovnám s originálem od Canonu, je pro mě volba jasná.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

T6 Power vypadá zajímavě, u některých akupacků do levnějšího nářadí mají vyšší cenu, než originál.
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

Tímto děkuji účastníkům diskuse. Koupil jsem podle doporučení baterky T6 Power a vypadá to dobře.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“