Rozklad Gould K50
Moderátor: Moderátoři
Ubastlil jsem si k multimetru VN sondu a měřil na čepici zapojený do obrazovky. S připojenejma vychylovačkama s nesvítící obrazovkou 7" tedy s Ia = 0 je anodový napětí zkoumanýho rozkladu kolem 5,1 KV.
Na porovnání jsem změřil Merkura 12,5" s obrazem. Jas trochu poklesl a naměřil jsem cca 7 KV. Sonda má 18M do země, asi dost stahuje. V datašítu obrazovky Merkura je minimum anoda 8,5 KV.
Je tedy otázka, zda 5,1 KV není na 7" obrazovku málo... Datašít od obrazovky Toshiba LR30477 na webu asi není...
Jirka
Edit: 5" TV měřená stejným děličem měla 4,2 KV. Tak to vypadá že by VN mělo na 7" snad stačit.
Jinak na G2, G4 má být ss napětí bez pulzů. Zatemňování se provádí obvykle přímo do videozesilovače - tedy následně katody.
18M je na měření VN dost málo, max anodový proud pro takhle malou čb obrazovku bude 100-200uA. Já VN měřil přes sondu z 5x22M odporů v sérii.
Vím, že na G2 a G4 má být rovná čára. Proto nechápu, že multimetr a oscilo měří o 100% rozdílně. Asi multimetr "anténuje" v blízkosti horizontálního rozkladu.
Zatmívání na katodě je vidět, pulzy +20V nad videosignálem.
Jirka
Edit: poskládal jsem dělič na celkových 55 M, tedy 3x víc než byl původní. Naměřil jsem s ním pouze o cca 100V více ve všech třech rozkladech.
Díky za rady, doufám, že to ještě chvíli se mnou vydržíš.
Jirka
L12 HR trafa by měla přes CR10 dělat na C9 kolem +50V základní napětí pro katodu a "GND podložku" pro obrazovku. A L14 přes CR11 dělá druhý napětí cca 300V, co se přičítá k 50V katody. Akorát mě nějak mate jak je vlastně zapojenej ten zdroj 300V. Největší kladný by mělo být na spodku L14. Děliče jsou "opřený" o katodových 50V přes CR9. Ale k čemu tam je C26 a zenerka VR2 mi není jasný. Je v něm nějaká závada, proti zemi je 300V zdroj strašně měkkej. Zítra ještě vyměřím součástky děliče a zdroje.
Jirka
Zatemňování H impulzy do G2 je taky "originální". To bych čekal tak u Rubína.
A taky mě není jasný to zhášení kolem Q3. Kam teče energie z H vychylovaček? Přes CR5 a C19 do země? U toho schematu Comodor monitoru, co jsem dal na 2 stránce vlákna je to jinak, zde je na pozici C35 jen 100N, v Comodoru 10M.
Chtělo by to měřit v reálu ale bohužel, lehnul jsem...
Jirka
Změnou C12 nastavíš vodorovný rozměr.
Obvod C35-L2-L3-LH(yoke) je laděný přibližně na polovinu řádkového kmitočtu, což zajišťuje hrubou S-korekci spočívající v zakřivení pily na začátku i na konci činného běhu.
Tím se vodorovně linearizuje obraz, protože poloměr zakřivení stínítka je podstatně větší, než poloměr vychylování.
Vlastně ten koncák mi silně připomíná Junosť.
Ostatně obdobnou hrubou S-korekci zajišťuje vertikálně obvod složený z vychylovacích cívek a C22.
R32 bych pokládal pouze za vybíjecí a současně bude muset být dost velký, aby to vybíjení trvalo dost dlouho. Podle mne funguje opačně: po vypnutí rozkladů musí podržet mřížku kladnou proti katodě, aby napětí na anodě se tím vybilo co nejrychleji - ochrana proti bodu uporostřed obrazovky během doby, kdy nejedou rozklady, ale katoda je ještě žhavá a anoda má náboj proti kostře.
To zapojení není zase tak složité.
Jirka
Výsledek je, že na obrazovce je čitelný obraz ale je asi o 1/2 užší a na výšku je zase příliš (odhadem o polovinu) roztažený. Podle Hilla je malé VN a je potřeba zvýšit účinnost horizontálního rozkladu. Zkoušel jsem měnit kapacitu účinnostního kondíku C12 od jeho poloviny na dvojnásobek, změna kapacity moc rozměr obrazu nemění. Zkusil jsem také vyřadit sériovou kombinaci L2 a L3 a bez ní se obraz roztáhne asi o polovinu co potřebuju. Bohužel ani se změnou C12 nejde požadovaný vodorovný rozměr dotáhnout.
Vertikál jsem zkoušel stáhnout na minimální rozměr trimrem a je stále moc roztažený.
Dál jsem se nedostal, nevím co s tím. Napadlo mě zkusit napájet horizontál vyšším napětím, než stávajícím 12V. Ale mám obavu, abych zase příliš nezdvihl VN a někde se něco neproprásklo. V podstatě totiž nevím, jestli je problém s VN a nebo je malý rozkmit na vychylovačkách.
Chtělo by to načíst v nějaký chytrý televizácký knize, bohužel nic nemám.
Heeelp!
Jirka
V příloze je aktualizovaný schema s vyměřenejma součástkama.
- Přílohy
-
untitled.pdf- (27.55 KiB) Staženo 238 x
Pokud obrazovka svítí rozumným jasem, nebude VN zase tak daleko od správné hodnoty. Zkusil bych jít s napájením na 15V (pozor na žhavení obrazovky) s tím, že bych přidal paralelně kapacitu k C12 a vypustil L2,3. Vzhledem k osazeným elektrolytům na 25V, je jisté, že napájecí napětí toho modulu má být jen 12V? U velmi podobného schématu Commodoru je 18V. http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/monitor.com2_109.gif
Koncový stupeň může být navržen pro cívky s nižší impedancí, u těchto malých obrazovek si to každý motal po svém. Jak jsou zapojeny? Jsou tam dvě vinutí v sérii nebo paralelně?
Rozměr vertikálu půjde změnit jednoduše. Buď se zvýší R6 a R5, případně lze změnit zapojení V vychylovaček z paralelního na sériové.
Jak teď na osciloskopu vypadá průběh napětí na kolektoru Q2/C12?
VN kontra rozměr jsem tušil že je v tomhle poměru. Tedy byl jsem si jist u elektrostatického vychylování ale u magnetickýho moc ne. I Hill mi říkal, že u magnetickýho je to nějak jinak.
Asi tuším, kde je problém. Ty originální vychylovačky jsou na vertikálu klasika, dvě v sérii, obě mají šlusmetrem 7R, tedy dohromady 14R, indukčnost 22mH. U Merkura je to podobný 2 x 8.5 R, indukčnost 28mH.
Na horizontálu jsou na pinech připájený 4 smalťáky, vypadá to, že cívky horizontálu jsou 4 paralelně, divný, všude jsem viděl jen 2 paralelně. Ale je zvláštní, že mají 1,2R indukčnost 340uH a Merkur má 0.9R, indukčnost 280uH. Takže ty rozdíly zase nejsou tak zásadní. Jak to vlastně je, vyšší indukčnost je u magnetickýho nižší proud a tedy menší rozměr? Asi si budu muset sehnat Víta a načíst si tyhle záležitosti.
K tomu napájení. 12V je určitě správně, je z toho žhavená obrazovka přes R47 a R48. Na patici CRT je 11V.
Ale je skoro jistý, že původní horizontální konec byly napájený víc než 12V. Koukni na přílohu, kde je vymalovaný původní H rozklad K50. Ta C20/D4 a C19/D3 je určitě nějaká nábojová pumpa, která zvyšuje napájecí napětí BU608. Taky nevím, zda není nějaká finta s L1 a rezonančním kondíkem a D5 až za ní. Nebyl jsem schopen zjistit, jestli to je opravdu cívka, nebo jen propoj v trafu.
Kolektor Q2, 150V š-š, 64uS
Další až zítra, nestíhám
Jirka
- Přílohy
-
Col Q2.JPG- (16.23 KiB) Staženo 183 x
-
puvodni K50.jpg- (98.22 KiB) Staženo 192 x
Schéma původního rozkladu je jednoznačné. C20/D4 zvyšuje napětí pro koncový stupeň. C19/D3 s tím nemá co dělat, to je ochrana BU před špičkou zpětného běhu, dalo by se to použít i jako zdroj ~150V. L1 by tam být nemusela nebo to bude jen pár závitů pro lepší rozložení proudu mezi BU a D5 na začátku činného běhu.
Vyplývá mi z toho, že by to chtělo použít vyšší napájení a kondenzátor zpětného běhu by měl být kolem těch 22n jako u Goulda - indukčnost vychylovacích cívek bývá větší než samotného trafa a on s nimi tvoří rezonanční obvod pro zpětný běh. Asi pak zmizí i ten schod na impulzu zpětného běhu. Ale chce to hlídat VN, aby při změně napájení nevyrostlo moc. Čím vyšší bude C12, tím bude špička impulzu i VN nižší, což pomůže. Holt má to trafo trochu jiný tranformační poměr (L11/L15 proti (L2+L3)/L6 u Goulda) a tak hrozí, že VN bude moc vysoké a něco se prorazí. Odbočka pro napájení přes diodu jako u Goulda nebo Merkura by se hodila. Nakonec možná jako nejvhodnější vychází původní myšlenka s trafem z Merkura