Rozdílná hlasitost zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
procesor

#16 Příspěvek od procesor »

Nie som expert na hi-fi, ale mohloby sa to dať aj s tým čo už doma máš.
Ten tvoj korekčný predzosilňovač by som skúsil upraviť, aby mal väčší zisk ako cca 1.
Chce to preškrabať prepoje na vstupných oprákoch a zapojiť dva a dva odpory pre každý kanál.
Přílohy
UpravaZos.PNG
(28.18 KiB) Staženo 98 x
xsc

#17 Příspěvek od xsc »

Až na tu drobnou vadu, že vzhledem k nesymetrickému napájení by to takhle nefungovalo. Bylo by potřeba dát ještě oddělovací elektrolyt mezi odpor 47k a zem. A stejně by akorát došlo k přebuzení vstupu LM1036N. Zisk se musí zvednout až za ním, ale ne moc, jinak to bude se staženou hlasitostí šumět.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Co třeba takto?
Výstupní úroveň z LMka to zesílí přibližně o 16 dB, tedy zesilovač zařazený za tím odevzdá při stejném vstupním napětí a stejných podmínkách 43x větší výkon (pochopitelně, není-li omezený dalšími parametry zapojení).
Přidané součástky jsou odlišené barevně a "nesmyslným" číslováním.
Přílohy
uprava_s_LM1036N.gif
(71.23 KiB) Staženo 156 x
Thales
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Thales »

Nebylo by přeci jen výhodnější se na nějaká kurvítka zvuku typu LM1036 (obsypaných navíc operáky) vykašlat a místo toho zvýšit o něco zesílení těch TDAček pomocí úpravy zpětné vazby? Na vstup pak dát pořádnou fyziologickou regulaci hlasitosti, čímž by se dosáhlo mnohem zajímavějšího výsledku.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

S tím navýšením zisku konce bych to nepřeháněl - TDA2030 je při zisku 30 dB stabilní ještě dostatečně, v katalogovém zapojení by to pravděpodobně vyhovělo ještě při zisku 45 dB, jen by byl mlsnější na filtraci napájecího napětí, ale při posílení výstupů s tranzistory záleží i na tom, jak dlouhými přívody jsou připojené, a jakým směrem ty přívody vedou, tam bych se radši držel doporučení výrobce.
To bych radši šel do toho jednoho předzesilovacího stupně, i bez LMka (a bez operáků, dávám přednost tranzistorům, kde se jen dá).
S tou fyziologickou regulací hlasitosti souhlasím, i bez dalších korekcí.
fibka01

#21 Příspěvek od fibka01 »

Tak dnes jsem zapojil operák dle schématu od Hilla pro zvýšení zisku. Na zkoušku jsem připojil 20W 4Ω reproduktor. Prvních cca 10 sekund to hrálo hlasitě a regulace fungovala, po 10 sekundách jsem viděl poprvé v životě unikající pracovní médium z tranzistoru BD911 a poté velkou ránu. :D Až dým opad a já se vzpamatoval, tak BDčko na kusy... 8O BD912 změřeno multimetrem je vadný. Napadlo mě, že se spálil reproduktor. Má ale odpor 3.8Ω a při připojení na zdroj 1,25 V se membrána pohnula dopředu. Nevíte proč se to stalo?

Jenom moje domněnka: Na koncáku byla velká výkonová ztráta, která ho poslala do křemíkových nebes...
Skoro za vše můžou kondíky... :D
Thales
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Thales »

Chudák reprák, ten asi dostal zabrat. Nicméně pokud má skutečný odpor vinutí 3,8 ohmu pak by měl být v pořádku. Tedy pokud si cívka neklepla a nezdeformoval se former.
Proč ti to bouchlo netuším, může tam být asi tak milion různých důvodů a mě by zhola nic nemotivovalo dávat to nějak dokupy. Udělal bych to prostě jinak a lépe, takže to přenechám věštecké kouli těch, kteří si myslí že má smysl si s tím hrát.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Fibka: před připojením reproduktoru jsi měřil, jestli je na výstupu bez signálu nulové napětí a zda zesilovač nekmitá?
Oč totiž jde: když posílíš výstup A2030 tranzistory, jejichž kolektory krmí zátěž, musíš počítat s tím, že ochrana proti přehřátí, zkratu či přepětí chrání jen ten integrovaný obvod. Ty dva tranzistory chráněné nejsou.
Proto musí být na chladiči dřív, než to zapneš.
A při oživování zesilovače samozřejmě je nutná kontrola klidového napětí výstupů i toho, jestli zesilovač nekmitá. A, pochopitelně, ta kontrola na rozkmitání by měla trvat aspoň půlhodinu, nemusí totiž kmitat hned po zapnutí.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“