Scházejí nám pracovníci do vývoje

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#31 Příspěvek od Sendyx »

Ten problém sehnat lidi do vývoje má víc stránek, ale co jsem třeba párkrát viděl a nechápal, že firma, která je slušně zakotvená, je schopná realizovat obrat atd. má dost nereálné požadavky. Konkrétně, nebudu jmenovat, mají v současnosti asi 15 zaměstnanců, z toho cca 6 lidí kompletuje výrobky z externě vyráběných polotovarů, 3 dělají montáže v terénu, momentálně 1 dělá vývoj asi 70% potřeb firmy, zbytek externista. Majitel firmy měl požadavek na druhého vývojáře, s tím, že musí mít výbornou znalost analogové, měřící a spínací techniky, programování 2 typů jednočipáků, navrhování PCB a němčina, protože by se podílel na tvorbě manuálů pro Německo... Elektronika je dnes tak rozsáhlá, že tohle musí řešit tým lidí, málokdo zvládne veškerou problematiku a pokud ano, tak aspoň část toho bude bída.
konosuke

#32 Příspěvek od konosuke »

Pete, neplácej do vody, za to Tě asi nikdo neplatí...mimochodem: co to byla za firma ? Rád ji oslovím a pak zde napíšu výsledek, pane kolego...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Kvicala_r

#33 Příspěvek od Kvicala_r »

Konosuke, máš nějaké znalosti z elektro? Pokud jo napiš, já Ti sz předám info, kam můžeš dojít na pohovor. U nás skrze věk nikoho nediskriminujeme. A známé taky niko neřeší - stačí schopnosti a sroumitelné vystupování.
konosuke

#34 Příspěvek od konosuke »

Díky kolego, již jsem rezignoval...víš, známá personalistka mně říkala: když zveřejníme jediné volné místo tak to tří dnů se přihlásí asi 120 ucházečů...nejprv eliminujeme věkovou kategorii 40 a výše, pak ty co nemají vzdělání a praxi v oboru, do užšího výběru se dostane dvacet lidí, na pohovor pozveme deset, vybraný je jeden (o regulérnosti řízení taktně pomlčím). Potřebuje to komentář ? To je...ostravsko-karvinsko-třinecko kdysi průmyslový región. Jinde, u Vás je to (možná) jinak. Jo a baba na pracáku mně kdysi rovnou pravila: nesmíte přiznat VŠ a diplom, tvařte se přiblble a pologramotně, to vás možná v létě vemou na stavbu k míchačce...tohle vše za dřinu na škole a studium po nocích, léta nejistoty a odřikání.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Kvicala_r

#35 Příspěvek od Kvicala_r »

Opět jsi mě jen utvrdil v tom, že nestojíš o práci. Nenapíšeš třeba, že elektro je mimo tvůj obor, ale už předem víš, že jsi starý a překvalifikovaný... Já sice jsem mladší a "překvalifikovanější" a přesto sem práci dostal i baz takových řečí. No hodně štěstí v takovém způsobu hledání - určitě to bude jen a jen lepší s narůstajícím věkem :roll:
konosuke

#36 Příspěvek od konosuke »

Zanechme neplodné debaty...až pošleš 500 žádostí o místo (nepřeháním), v 95% případů nikdo nikdy neodpoví, zúčastníš se 150 výběrových řízení (opět nepřeháním) a projezdíš vlakem 20 000 Kč (asi to bylo víc, auto nemám), uděláš si postgraduál v Dojču (ano, mám EBS Hamburg, vysoká škola logistiky při Bundeswehru) s výsledkem nula tak změniš názor taky. Jo a pracuji ve skladu 10 h/denně rukama i doma do noci na compu, řídím zásilkový e-shop to abys mě neměl za příživníka jak jsi jemně ironicky naznačil. Tohle vše za minimální hladovou mzdu. Howgh.
frpr666

#37 Příspěvek od frpr666 »

Nevím, jak je to ve školství teď, ale já si pamatuji, že hlavně na SŠ to bylo podle modelu: učitel něco vykládá a 30 žáků jej poslouchá (nudí se).
Občas potom proběhlo přezkoušení písemkou nebo u tabule. Hlavně pro tzv. 'humanitní' předměty nebyly jednotné osnovy/učebnice, takže žák byl zcela závislý na tom co mu navykládal učitel.
mtajovsky

#38 Příspěvek od mtajovsky »

Sendyx píše:Ten problém sehnat lidi do vývoje má víc stránek, ale co jsem třeba párkrát viděl a nechápal, že firma, která je slušně zakotvená, je schopná realizovat obrat atd. má dost nereálné požadavky ...

U nás je situace s náborem tak napjatá, že se firma rozhodla přijímat i uchazeče bez zkušeností jako třeba absolventi nebo se zkušenostmi v jiném směru a poté je zatrénovat. V pátek jsem se dozvěděl, že konkrétně třeba do SW vývoje nám chybí 30 lidí do plánovaného stavu. Do konce čtvrtletí by se mělo přijmout 6 SW design inženýrů. A jsou tam i pozice HW a mechanická konstrukce, projektový manager a další.
arduino2015

#39 Příspěvek od arduino2015 »

Na CADforu se objevují dotazy typu: "Je možné sledovat, jak dlouho konstruktér pracoval s AutoCADem?" Já tvrdím, že když konstruktér začne žhavit počítač, tak už hlavní problémy má vyřešené a ví co má kreslit, nejvíc práce odvádí, když zdánlivě nic nedělá.

--- Normálka, řvát na někoho, aby dělal rychleji a rychleji je nejjednoduší. Je jen smutné,že se to děje jak na brigádách, tak i na sofistikovanějších místech.

Viděli jste toto? http://www.novinky.cz/ekonomika/362793- ... vrope.html

Ať mi nikdo nevysvětluje, že tady to nejde protože *** - podle mě je jednoduše ukázka toho, že si Češi nechají srát nahlavu, a neumí táhnout za jeden provaz. Když to jde i jiných zemích, mnohem hůře ekonomicky vyspělých (jaký znáte průmyslový produkt typický pro Chorvatsko) proč by to nešlo tady.

To, o čem píšete, že na jedno místo je X žadatelů... to je pravda, ale je ještě daleko horší, že zaměstnavatel, namísto toho, aby si zaplatil schopné lidi, tak najme kdejakou svoleč, co je levná, a už si neuvědomí, že vše má svou cenu. Kamarád s VŠ strojárnou tu rok po absolvování dělal šaška, nakonec se na to vybodl, a žije si v Nizozemí.

Zajímalo by mě, od jakého stupně v řízení státu tahleta ryba hnije. Ale musí to přestat, jinak tu nezůstane nikdo, kdo má schopnosti. Proč se nevydat jinam, když např. v Německu jsou životní náklady srovnatelné, ale mzdy trojnásobné.

Dnes musí mít i zdravotní sestra VŠ, kamarádka pracuje na dialíze, bere 13 čistého za to, že denodenně riskuje infekční nemoc. Po roce praxe zmizí do Kataru, kde ji budou téměř zlatem vyvažovat.

PS: http://www.loupak.cz/video/srandicky/19 ... t-ve-firme tohle sem přišlo z Ameriky, brignádněčete chvíli v Mekáči, tam je to samej manažer, asistent manažera, submanažer a podobně.
arduino2015

#40 Příspěvek od arduino2015 »

Ještě se okrajově zeptám, člověk s elektroprůmkou může dělat projektanta, ikdyž jeho VŠ zaměření je na programování?
mtajovsky

#41 Příspěvek od mtajovsky »

arduino2015 píše:http://www.loupak.cz/video/srandicky/19281-expert-ve-firme

Co jen mi to připomíná ?? :o
arduino2015

#42 Příspěvek od arduino2015 »

Naši vrchnost? Znáš to, co řekl Klinger z Mashe: Ti, co nemohou, řídí ty, kteří mohou."
p32

#43 Příspěvek od p32 »

arduino2015 píše:Ještě se okrajově zeptám, člověk s elektroprůmkou může dělat projektanta, ikdyž jeho VŠ zaměření je na programování?

Ano, může. Pokud chce za to peníze, musí ho někdo zaměstnat a platit ho za to nebo si musí vydělávat soukromě (tam nikoho nezajímá co dělal, ale co umí).
sis2

#44 Příspěvek od sis2 »

Na projektování v oboru elektro je potřeba znalost v oboru, znalost legislativy, doba praxe a vyhláška 50, §10. Tedy z pohledu živnosťáku. Moje vlastní zkušenost v soukromé firmě za posledních 20 let - dodávky bezpečnostních systémů, i pro nadnárodní společnosti - tam se nehraje na procesy, metodiky, směrnice, ale na výsledek.
Jiné je to možná tam, kdy mají hlavní slovo HR, personální manažeři apod. vyžírkové.
A stejně i co se týká "podmínek" o kterých hovoří ČKAIT - ti samozřejmě, jako každá profesní/lobistická skupina, hájí především svoje zájmy a svoji důležitost!

Mimochodem - zajímalo by mě, který "projektant" projektoval a který "autorizovaný inženýr" dozoroval akci kabeláže v tunelech Blanka... :) ... Kdo by v tunelu čekal vlhkost nebo přívalovou vodu - co?
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

sis2 píše:A stejně i co se týká "podmínek" o kterých hovoří ČKAIT - ti samozřejmě, jako každá profesní/lobistická skupina, hájí především svoje zájmy a svoji důležitost!

Teda to mě povídej! Chtěl jsem si před pár lety udělat kulatý razítko na projektování domovních elektroinstalací. Víš co mě dali u zkoušky? Regulace parní kotelny. :roll: Tak jsem se sebral a šel domů. Protože to mám za pár, tak jsem si sehnal dozora, kterej mi za protislužbu razítkuje a ČKAIT si může vylízat cosi.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“