zesilovač, OZ, mosfet
Moderátor: Moderátoři
- ebastlirna
zesilovač, OZ, mosfet
- serviceman
- ebastlirna
Teď koukám na datasheet (viz. tabulka) a napadlo mě, že s tím napájením je pitomost co jsem udělal? Píšou tam, že Vcc má být +-16V nebo 32V. To znamená, že ten IO musím napájet symetrickým +-16V nebo 32V nesymetrickým a napětí nesmí být menší než je uvedeno? Myslel jsem, že IO můžu napájet jakýmkoliv napětím do 16V podle toho jaké potřebuji maximální zesílené napětí.
Pokud to je tím, tak mám ještě otázku, jak mám zapojit symetrický zdroj? Ten má přeci "+", "střed", "-" , ale na IO jsou jenom piny pro "+" a "-".
Když máš napájení 15V nesymetricky, tak nemůžeš nikdy dosáhnout 15V na výstupu. To bys musel mít rail-to-rail OZ, tam by ses alespoň přiblížil požadované hodnotě.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ani operák rail-to-rail neumí při napájení jedním napětím 15V výstupní napětí od nuly do 15V, vždycky tam nějaká desetina voltu bude do nuly i to těch 15V chybět.
Dej tomu napájecí napětí alespoň 17 V a vytvoř umělou nulu (společnou pro vstup i výstup třeba pomocí LM317, ta má na výstupu napětí kolem 1,25 V), ovšem v tom případě nebude možné mínus zdroje spojit s nulou zapojení. A můžeš použít jakýkoli operák (nemusí mít ani FETy na vstupu, ani nemusí být rail-to-rail).
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- ebastlirna
- ebastlirna
Jestli mobil dá proud v rozsahu 5 mA až 20 mA, tak to zvládne. A možná i menším budicím proudem.
Rin je počítaný na saturační napětí LED (cca 1,1V) při 5 mA, které protlačí mobil s výstupním napětím 1,33 V. Kvůli rozptylu hodnot součástek nebude na škodu odpor zvětšovat až na hodnotu, kdy výstupní napětí na kolektoru T1 už nedostoupí k napájecímu, pak odpor změřit a nahradit odporem poloviční až třetinové hodnoty.
- Přílohy
-
budic_FETu_galv_odd.png- (7.91 KiB) Staženo 80 x