zesilovač, OZ, mosfet

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ebastlirna

zesilovač, OZ, mosfet

#1 Příspěvek od ebastlirna »

Dobrý den, prosím vás můžete mi poradit? Potřebuji, zesílit signál o amplitudě 1V na 15V. Zkusil jsem neinvertující operační zesilovač s IO LM358 , ale na výstupu jsem měl trvale cca 5V, a když jsem připojil signál 1V tak výstupní napětí vzrostlo na pouhých 7V zhruba. Nemusí to být jenom přes OZ, ale přišlo mi to jako jednoduchý a energeticky nenáročné. Můžete mi prosím poradit nějaké funkční zapojení, i když nejsem v tom tak znalí přišlo mi, že to nebude vůbec složité, ovšem v praxi se to ukázalo, že na moje poměry bude. Děkuji.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Přilož schéma.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Potřebuješ zesilovat stejnosměrný signál nebo stříďák? Jaké máš napájecí napětí? To schema by taky nebylo od věci. Poskytuješ minimum informací.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

pajosek2 píše:? Jaké máš napájecí napětí?.

Přesně, jak je velké a zda symetrické nebo ne.
ebastlirna

#5 Příspěvek od ebastlirna »

Napájecí napětí je nesymetrické +15V z baterie připojené na 8. pin Vcc+ a - na 4. pin Vcc-. Signál je stejnosměrný z tužkové baterie přibližně 1.2V.

Teď koukám na datasheet (viz. tabulka) a napadlo mě, že s tím napájením je pitomost co jsem udělal? Píšou tam, že Vcc má být +-16V nebo 32V. To znamená, že ten IO musím napájet symetrickým +-16V nebo 32V nesymetrickým a napětí nesmí být menší než je uvedeno? Myslel jsem, že IO můžu napájet jakýmkoliv napětím do 16V podle toho jaké potřebuji maximální zesílené napětí.

Pokud to je tím, tak mám ještě otázku, jak mám zapojit symetrický zdroj? Ten má přeci "+", "střed", "-" , ale na IO jsou jenom piny pro "+" a "-".
Přílohy
data.png
tabulka a zapojení
(26.68 KiB) Staženo 84 x
oz.pdf
schéma
(8.64 KiB) Staženo 100 x
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Ty hodnoty v tabulce jsou maximální, čili níž můžeš jít níž. Nesmíš je překročit.
Když máš napájení 15V nesymetricky, tak nemůžeš nikdy dosáhnout 15V na výstupu. To bys musel mít rail-to-rail OZ, tam by ses alespoň přiblížil požadované hodnotě.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Na jednu stranu hovoříš o amplitudě a hned potom o stejnosměrném napětí z tužkové baterky. Co že to tedy chceš zesilovat?
Ani operák rail-to-rail neumí při napájení jedním napětím 15V výstupní napětí od nuly do 15V, vždycky tam nějaká desetina voltu bude do nuly i to těch 15V chybět.
Dej tomu napájecí napětí alespoň 17 V a vytvoř umělou nulu (společnou pro vstup i výstup třeba pomocí LM317, ta má na výstupu napětí kolem 1,25 V), ovšem v tom případě nebude možné mínus zdroje spojit s nulou zapojení. A můžeš použít jakýkoli operák (nemusí mít ani FETy na vstupu, ani nemusí být rail-to-rail).
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

Proto jsem se ptal na to napájecí napětí. Tak jsme si to vyjasnili. To symetrické napájení uděláš například tak,že pokud máš zdroj + - 16 V tak + 32 V zapojíš na plus IO, mínus zapojíš na mínus IO a tím ho napájíš těmi 32V. No a zátěž zapojíš mezi výstup IO a střed zdroje. Tím dostaneš na výstupu střídavý proud a nemusíš ho oddělovat kondíkem. To je pro Tebe asi bezpředmětné tak,že si myslím,že napájení nějakých 20V nesymetrických by Ti mohlo stačit. No možná má někdo lepší řešení,vyčkej a uvidíš.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
ebastlirna

#9 Příspěvek od ebastlirna »

Takže sehnat nesymetrícké OZ a zvýšit napětí nebo přes tu nulu.

A nevíte o jiném zapojení? Jde mi o to že potřebuji zesílit výstupní signál z mobilního telefonu (repráček, motůrek) o velikosti zhruba 1V až 3V na cca 15V, potřebuji tímto signálem otevřít výkonový mosfet.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Dva tranzistory by to spravily. I bez OZ.
Přílohy
budic_FETu.png
(6.58 KiB) Staženo 97 x
ebastlirna

#11 Příspěvek od ebastlirna »

Hill píše:Dva tranzistory by to spravily. I bez OZ.

Hille, děkuji ti moc a i všem ostatním děkuji.
Až seženu součástky vyzkouším to.
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Možná bych to zkusil s galvanickým oddělením, aby nebyl mobil propojen s tím zařízením.
Ten signál z mobilu bude asi dostatečný pro optron (PC817)
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Třeba takto?

Jestli mobil dá proud v rozsahu 5 mA až 20 mA, tak to zvládne. A možná i menším budicím proudem.

Rin je počítaný na saturační napětí LED (cca 1,1V) při 5 mA, které protlačí mobil s výstupním napětím 1,33 V. Kvůli rozptylu hodnot součástek nebude na škodu odpor zvětšovat až na hodnotu, kdy výstupní napětí na kolektoru T1 už nedostoupí k napájecímu, pak odpor změřit a nahradit odporem poloviční až třetinové hodnoty.
Přílohy
budic_FETu_galv_odd.png
(7.91 KiB) Staženo 80 x
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

On chce otevřít výkonový mosfet (nepíše jstli N FET nebo P FET).
Pokud chce P FET, může to být upravené výše uvedené zapojení, místo T1 použít P FET nebo následující zapojení pro N FET
Přílohy
P FET.png
(1.14 KiB) Staženo 79 x
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Ale to moje schéma je přece pro N-FET, chová se stejně, jen má strmější přechod L-> H, aby nevadilo případně pomalé rozsvěcení LEDky v optronu a FET netopil.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“