ohýbací slída - kde koupit?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pdp7

ohýbací slída - kde koupit?

#1 Příspěvek od pdp7 »

Sháním desku slídy, ale něco co se dá ohnout s cca 8mm radiusem. Normální slídová deska do mikrovlnek se mi láme. Zadával jsem do googlu mikafolium ale nenacházím žádný obchod nic.
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Mikanit, nažehlovala se z něho izolace na statorové a rotorové vinutí generátorů a motorů z pasoviny. Vrstvená tenoučká slída plněná tuším šelakem. Za tepla to šlo ohnout i kolem pasoviny tlousté 3mm.
pepito

#3 Příspěvek od pepito »

Mikanit se dělá v různých tloušťkách. Tohle by mohlo jít ohnout: http://www.ame.cz/MW-RF502-mikanitova-izolacni-deska-_d43117867_10699.aspx

Tak kolega byl rychlejší.
Charos

#4 Příspěvek od Charos »

Zkus to u nich:
http://www.labara.cz/cs/slidove-materialy
Jsou prý vstřícní, říkal známý, který od nich bere trvale, ale já ještě od nich ještě nic nekupoval.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zdenoeddie »

Neviem aku hrubku a velkost pozadujes, ale uz poohybane sludy su napriklad v susicoch na vlasy. A da sa s nimi este pracovat, akurat su tensie ako tie v uvlnkach.
kokun

#6 Příspěvek od kokun »

pdp7 píše:Sháním desku slídy, ale něco co se dá ohnout s cca 8mm radiusem. Normální slídová deska do mikrovlnek se mi láme. Zadával jsem do googlu mikafolium ale nenacházím žádný obchod nic.

Jde o to, jestli trváš na slídě.
Slída jako taková je nerost - a to docela tvrdý. Těží se a štípe obdobně jako třeba břidlice (ta je kámen).
Tím že je tvrdá, tak je docela křehká a málo ohebná - na rádius 8mm zapomeň (snad jen velmi tenká destička - tak do 0,1mm tloušťky).
Něco jiného jsou pak mikanity a remikanity. Mikanit jsou lisované šupinky slídy s pojivem (ten šelak). Remikanit je už jen lisovaný "slídový prach" s tím pojivem. Tady už jsou ale el. parametry (vůči slídě) o něco horší.
Zase je ale možnost toho ohybu (za tepla!) podstatně vyšší. Záleží, k jakému účelu to potřebuješ :wink:
Honza - kokúň

#7 Příspěvek od pdp7 »

Děkuju všem za pomoc. Potřebuji to na jiskřiště, už jsem tady o něm psal, sice mi tu lidi psali že je to bejkárna :lol: ale nevěřím. Napětí bude dosahovat 25kV. Ten mikanit bude na tom železným hranolu (elektromagnet) a bude zabraňovat výbojům přes něj, prostě aby to šlo mezi těma dvěma koulema.
Přílohy
gap.jpg
(87.84 KiB) Staženo 156 x
frantajetel11

#8 Příspěvek od frantajetel11 »

A co tam dát pár vrstev kaptonový samolepky?
Nakadah

#9 Příspěvek od Nakadah »

kapton - trvale +180°C, kratkodobe +370°C. Nemyslim si ze by na tom jiskristi vydrzel nejak dlouho :)

PDP> mas to pekny, predpokladam ze ty koule jsou elektrody a ty jehlany polove nastavce magnetu.
Jimmi2

#10 Příspěvek od Jimmi2 »

kokun píše: ...slída jako taková je nerost - a to docela tvrdý. Těží se a štípe obdobně jako třeba břidlice (ta je kámen).
Tím že je tvrdá, tak je docela křehká a málo ohebná...
Na vlastní oko jsem kdysi v dávných časech viděl, jak ženský loupaly slídu na izolace do elektromotorů. Tam se dá sloupnout prakticky několikaatomární vrstva a ta je velmi pružná.
Jodr

#11 Příspěvek od Jodr »

Jimmi2 píše:....Tam se dá sloupnout prakticky několikaatomární vrstva a ta je velmi pružná.

Psal jsem už na počátku vlákna. Tenké plátečky slídy pojené šelakem se žehlily na měděnou pasovinu s rádiusem 3mm, samozřejmě za tepla. Slída se neštípala v ohybu, po vychladnutí to drželo na pasovině i požadovaný tvar pro zakládání do drážek motoru.
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Jimmi2 píše:Na vlastní oko jsem kdysi v dávných časech viděl, jak ženský loupaly slídu na izolace do elektromotorů. Tam se dá sloupnout prakticky několikaatomární vrstva a ta je velmi pružná.
:lol:
Já to viděl taky - dělal jsem přes 30 let ve fabrice, kde se (mimo svářeček) vyráběly komutátory (kolektory) až do Ø cca 1m (ty větší se pak vyráběly v ČKD Pha), sběrací kroužky, kartáčové držáky a sběrače - krátce: sběrací ústrojí.
Při jejich výrobě se používalo vše, co jsem již výše vyjmenoval: tj. (štípaná) slída - čirá, docela průhledná (třeba ve dvířkách "amerických kamen"), mikanity - barvy nahnědlé (od toho šelaku - proto ta možnost nažehlování) i remikanity - barvy šedé (třeba v µ-vlnkách) .
Jak jsem rovněž výše napsal, tak na rádius 8mm ohne jen velmi tenkou "pravou" slídu. A tady žádné teplo nepomůže - za tepla jen ten mikanit (už hůře remikanit).

Jodr píše:Psal jsem už na počátku vlákna. Tenké plátečky slídy pojené šelakem se žehlily na měděnou pasovinu s rádiusem 3mm, samozřejmě za tepla. Slída se neštípala v ohybu, po vychladnutí to drželo na pasovině i požadovaný tvar pro zakládání do drážek motoru.

To, o čem píšeš, je právě ten mikanit.
Taky se u nás nažehloval (nejen na Cu plocháče), ale taky třeba na pólové nástavce do dynama svářečky Triodyn :roll:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od pdp7 »

Nakadah píše:kapton - trvale +180°C, kratkodobe +370°C. Nemyslim si ze by na tom jiskristi vydrzel nejak dlouho :)

PDP> mas to pekny, predpokladam ze ty koule jsou elektrody a ty jehlany polove nastavce magnetu.

Je to přesně tak. Ty elektrody jiskřiště by měly být za provozu jen vlažné, nesmí se hřát. Výkon zdroje tomu přizpůsobím - počet výbojů za sekundu aby to nebylo horké. Už jsem napsal do Labara.cz uvidím co mi nabídnou.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“