Srážecí kondenzátor
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Takže bych se jinou cestou, než přes trafo, nepouštěl. A vůbec: 5V je nejrozšířenější napětí, takže bych se možná podíval, jestli se nedá sehnat už jako modul celý zdroj. Jinak klasická cesta (9V trafo, diody, kondík a stábl 7805)..
A kutilmile - nelituju tě
Předřazené jištění nemusí zareagovat protože při síťovém napětí stačí poměrně malý proud (nižší, než vybavovací proud jištění) na přehřátí a vznícení kondíku (výkon se koncentruje v malém objemu).
Při notorických problémech s kondenzátory na dnešní zarušené síti nemá cenu se s nimi patlat. Trafo je bezpečnější a v podstatě s časem nemění vlastnosti. Pokud neodejde naráz, což se stát může, protože např. primár má odpor asi 14kOhmů. To by mě zajímalo , čím je to namotané. Takový vodič snad ani nebude v tabulkách. Přichycení na vývody bude možná slabina - doufám že ne. Taky ho chci použít.
Za mého mládí se myslím tak mrňavé tráfko v soc. táboře vůbec nevyrábělo. Nejmenší bylo zhruba TAH2 nebo třeba standby trafo do TV COLOR 416.
- weed_smoker
http://www.hahn-trafo.com/english/daten/2010136.htm
Docela mě to zklamalo.
Nikde není psáno, kolik má transformátor příkon.
0,35VA na výstupu.
Bohužel na vstupu si vezme 7 mA.
Což je 1,6 W.
A pěkně topí.
1,6W je samozřejmě nesmysl. Nemůžeš to jednoduše vynásobit, proud má 1) činnou a jalovou složku a 2) je hodně zkreslený (tou jalovou složkou), takže ho pravděpodobně tvůj měřák neměří přesně. Ale i kdyby měřil, platí , že prosté násobení je špatně.Victronix píše:Tak jsem udělal zdroj s transformátorem HAHN
http://www.hahn-trafo.com/english/daten/2010136.htm
Docela mě to zklamalo.
Nikde není psáno, kolik má transformátor příkon.
0,35VA na výstupu.
Bohužel na vstupu si vezme 7 mA.
Což je 1,6 W.
A pěkně topí.
Takhle malé tráfko může mít účinnost při jmenovité zátěži) někde kolem 50%,(ale spíš ještě míň), takže se na něm ztratí třeba 0,35W. Jenže ono hřeje bohužel značně i naprázdno - někdy zhruba stejně jako při zátěži.
A příkon 1,6W by ho pravděpodobně spálil. Udržíš na něm prst? Jak dlouho?
Odběr 20mA by byl ale 5W by to nebylo. Právě proto se používá kondenzátor, že netopí a nežere.barnodaj píše:Kondenzátorem by se sráželo napětí, ale proud by zůstal, pokud je v původním zadání zdroj 5V/20mA byl by odběr ze sítě 20mA, to je asi 5W. ....