Gramo Dual HS36, dotaz závada, oprava
Moderátor: Moderátoři
Gramo Dual HS36, dotaz závada, oprava
prosím o radu, mám starý gramec, ke kterému mám dost silný citový vztah, ale bohužel má závadu na zesilovači. začalo se dýmit ze dvou odporů. předpokládám, že vyměnit odpory stačit nebude, a že závada bude primárně asi jinde. schema zapojení, foto a označení vadných odporů jak na fotce, tak ve schématu je ke stažení na odkazu níže. Otázka tedy zní, je možné z tohoto popisu zjistit, co je potřeba vyměnit, případně jak se mohu dobrat ke zjištění závady.
http://ulozto.cz/xB8GvMye/dual-hs-36-rar
děkuji za rady!!!
hezký den! Václav
- Přílohy
-
dual721-67ooznac2.jpg- schema s označenými vizuálně vadnými odpory
- (233.35 KiB) Staženo 343 x
Jinak bych zkusil:
1. Změř napájecí napětí. Pokud by tam bylo znatelně víc jak těch 17,5V, tak by to mohlo být příčinou.
2. Pokud je napájecí napětí v pořádku, zaměř se na výstup zesilovače- není tam někde přicvaklý drát pod šasi nebo něco takového? Zkus jestli není na svorkách repro zkrat (měřákem).
3. I když je to málo pravděpodobné, tak se podívej zda není C15 ve zkratu. Taky zkontroluj C14.
4. Co tam připojuješ za reproduktory? není vada v nich? (malá impedance, zkrat v repro apod.).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
napájecí napětí je 18,3V nevím jestli je to už vadí
na vývodu repro zkrat není, navíc se tato závada děje u obou kanálů
žádné dráty ani jiný zkrat jsem neobjevil
v repro vada není, jak říkám přehřívají se i při odpojených repro.
- frantajetel11
Ekvivalentem budou staré Teslácké GC520/521, při náhradě křemíkem by se musel upravit pracovní bod - odpory R17,18,19.
jinovak: po odpojení bází jeden kanál topí. Ten druhý už asi shořel uplně - netopí ani s bází ani bez. Pokud to dobře půjde, do týdne budu mít koncáky náhradní.
jinak pro jistotu vyměním i c15 a c10, c14 už sai někdo měnil.
a ještě dotaz (jsem amatér, ale zvědavý, rád bych se přiučil), co bych měl zhruba naměřit, když kontroluju odpojený tranzistor, NPN: dám plus z měřáku na bázi a proti E a K bych měl naměřit cca jakou hodnotu pokud měřím multimetrem nasteveným a) na měření odporu b) na měření diod. (hodnota by měla být stejná proti E a K?) . U PNP předpokládám budu měřit stejně jen na B dám mínus . (u germaniových tranzistorů je mírná propustnost i v opačném směru - je to pravda?, někde jsem četl...)
(takto jsem kontroloval ty tranzistory T2 a T3 aby nebyly E a K proti bázi buď uplně proražené nebo uplně hluché)
předem se omlouvám za triviální dotazy
děkuji
A když už měříš takhle, tak zkoušej ještě přechod C-E. Tam to nesmí ukázat nic v obou směrech (pokud neměříš tranzistor s integrovanou diodou).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...