Kytarový efekt chytá radio

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
wilda01

Kytarový efekt chytá radio

#1 Příspěvek od wilda01 »

Dobrý den,

stavěl jsem si kytarový efekt, ale po oživení a připojení k zesilovači začal chytat radio. A bohužel nevím co by to mohlo dělat.

Díky za odpověď
Přílohy
Výqqqqqstřižek.PNG
(60.71 KiB) Staženo 210 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Špatné stínění, zemění, cokoliv - záleží na tom, jak je ten efekt mechanicky udělaný (můžeš sem hodit fotky). Navíc ten TC1044 je tam zbytečně - stačilo by otočit polaritu napájecího napětí.

Mimochodem - jaké jsou tam tranzistory?
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Zkus zablokovat vstup keramikou 100pF do země. Prostě se ti na vstup dostává VF napětí ze silého? SV nebo DV vysílače. Ten se na polovodičovém přechodu detekuje a pak zesílený hraje. V dnešní době je mi to divný páč SV vysílačů je poskrovnu. Nebydlíš poblíž něčeho takovýho jako Liblice nebo Topolná?
..to bude jen ňákej odpůrek
jirkati

#4 Příspěvek od jirkati »

To schema je poněkud zvláštní. Zapojení "vstupního" potenciometru s propojením kondenzátorů nějak asi funguje, ale jak? Přizemňováním jednotlivých uzlů od výstupu až po vstup kondenzátorem cca 1 k by mělo ukázat kde dochází ke "krystalkovému" efektu, tedy který nelineární přechod je pachatelem. Ten pak zablokovat. Jenže se může ukázat, že příslušný signál přichází už na vstup. A pak teprve začnou kouzla s kabeláží, konektory a pod.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

R5 by som možno skúsil zmeniť až na 100k.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Ke krystalkovému efektu logicky dojde, když se na vstup dostane signál AM vysílače, protože zapojení má vysoký zisk a využívá právě nelinearity tranzistorů k dosažení požadovaného zvuku. A na nelinearitě dochází k detekci.

Čili musíš zabránit tomu, aby se vf signál dostal už na bázi prvního tranzistoru.
Kvalitním stíněným kabelem, stíněním celé krabičky, vyhozením zbytečného měniče, který může být zdrojem jiného rušení (opravdu stačí jen přehodit polaritu baterky), dolní propustí na vstupu, nejlépe LC nebo aktivní, s mezním kmitočtem tak do 12 kHz (kytaře by mohlo stačit i 7 kHz, ale to už by ve výsledném zvuku mohlo být znát).
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Pokud to zase není nějaká provokace tak nám wilda zkusí popsat a určit co je to za rádio. Dříve jsem na MUSIC 70 běžně večer na plese chytal Londýn se svou nezaměnitelnou znělkou a modlil jsem se aby se tam neozvala Svobodná, to se nedalo nijak ovlivnit jen vypnout. Pro později narozené, to byl za totality průser zavánějící kriminálem. O pár let později mi na AZK 052 stále hrálo ve 14p. v kavárně hotelu Černigov radio PROFIL (FM modulace!!). Později jsem zjistil, že jeho vysílač s výkonem 200W je asi 10m nademnou.
..to bude jen ňákej odpůrek
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

to zapojení je celé nějaké divné . . .
co tam dát třeba GE-NPN tranzistory ? ten měnič tam vůbec nemusí být . . .
a na to zablokování detekce rádia by mohlo pomoci jen dát asi 100pF(až 470pF - odzkoušet) mezi bázi a emitor obou tranzistorů . . .
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Těmi kapacitami, ať už b-e nebo c-e se dost potlačí ten "ostrý" zvuk, který to zapojení má dělat. Ačkoliv - třeba se výsledek bude i líbit, těžko odhadnout.
A opravdu není třeba dávat tranzistory NPN a obracet kvůli nim elektrolyty. Stačí to nechat tak, vyhodit měnič a místo jeho výstupu dát baterku plusem na zem.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“