Elektrická vrtačkan(ruská)
Moderátor: Moderátoři
- tiktak1953
Elektrická vrtačkan(ruská)
- tiktak1953
-----------------------------
Uz je vsetko poskladane. Je to 100% putinova rasia!Huci este ihlickove lozisko ,tam je vola ako BRNO,pojde to aj tak este dlho.Mam este pat vrtaciem a niekolko som rozdal.Ako pisete ,je to ako MADE IN ČAINA,sklucovadlo hadze,kluc neviem ci niekde zozeniem taky maly.
-----------------------------------------
Ja som uz viac ktrat ,ked sa vacsie lozisko (aj do VARRY prevodovky)ako do tejto vrtacky velmi tocilo a nedalo sa uz do hlinika zajamkovat na lozisko jemne navaril na viackrat na troch miestach (zvar upravil,ak niekto chce vysvetlim ako)a chladil pravdaze za kazdym jemnym navarenim.Do teraz ziadna reklamacia s tym nebola!Samoze, nemoze to navarat hocikto bez skusenosti!!!!
- serviceman
ALE!
Tohle je zlomek % celkový výroby - 99,99% zbytku výroby se produkovalo v dílnách, který měly a mají nejrůznější kvalitativní úroveň od západních průmyslovejch standartů až po vesnickou "mastěrskúju", kde ještě dneska odlívají náhradní díly na pásák ze šrotu roztavenýho autogenem do hlinito-písčitý formy uplácaný holýma rukama... Takže ta koupená vrtačka s hrkajícím ložiskem určitě nebyla už v tý svojí době "svěrchnyj klass", ale byl to nějakej super-hobby kus prodávanej spíš jako nouzovka za pár rublíků někde "v targů" neboli na tržnici. Neboj, byl jsem v Sajúzu dost dlouho na to, abych poznal i tuhle stránku jejich ekonomiky.
A kutilmile - nelituju tě
Kdysi ji tchán přivezl z Ruska, když tam byl na dovolené. A ještě i malou stolní brusku - tuším má úplně stejnou hlavičku jako ta vrtačka, páč jsou k nim totožné utahovací klíče
- tiktak1953
A měl jsem perfektního souseda, který svému synovi (tehdy jezdil motokros) dovedl během snad jedné hodiny rozpůlit motor, vyměnit ložiska, či převody a zase složit. Ta jejich mašina byla vymakaná.
Když už byl motor takto ale rozdělaný několikrát, tak byly už ložiska (vnější kroužek) volné. Aby se neprotáčela, tak na to měl soused svůj "figel":
Odmaštěné ložisko upnul přes hadr do svěráku a ten vnější kroužek (za pomoci kyseliny) na povrchu pocínoval (tenkou vrstvičku) a zároveň posypával jemnými mosaznými pilinami (předem napilovanými z kusu mosazi). Používal pájedlo cca 250÷350W. Po zchladnutí ho řádně neutralizoval a vypral.
Takto upravené ložisko se po nalisování nikdy neprotočilo - jeho drsný povrch se "zakousl" do karteru.
I na mé motorce jsem tuto metodu praktikoval - poprvé mně to předvedl ten soused a potom jsem to několikrát prováděl už sám