Repas starých audio kazet.
Moderátor: Moderátoři
Repas starých audio kazet.
Podle mě se setřela ta vrstva která se dá namagnetovat a asi už to nijak opravit nepůjde,nezkoušel někdo něco podobného?
Pokud jsem sepsal hovadinu tak mě nekamenujte.
Ale taky se dá udělat repas, při které nechybí výměna nebo alespoň přebroušení zvrdlého povrchu přítlačné kladky, kontrola popřípadě seřízení její geometrie, jestli se s ní hýbalo, seřízení tahu pásku (nadměrný tah přivíjecího trnu může "vytahovat" pásek zpod kladky, nejen že může, ale dělá to, naproti tomu neúčinná brzdička nenapínající pásek přes čelo hlavy tomu vedení také nijak nepomůže), kontrola geometrie čel obou hlav včetně vodítek, případně doseřízení... Prostě jedna z prvních podmínek je perfektní vedení pásku, zatím tvůj popis ukazuje na nedodržení této podmínky.
Dále tu máme elektrickou část: snímání novějších nahrávek je v pořádku? Nebo slabě snímá cokoli?
Nebo jen nemá správně nastavený pracovní bod pásku, tak ho neumí nahrát, jak píšeš?
Těch podmínek je moc, proto si nemyslím, že jsou špatné jen ty kazety.
Že na nich záznam časem ztrácí na kvalitě prokopírováním sousedních závitů pásky, zůstane-li úsek v kazetě nehybně přes rok bez převíjení, to je normální. Některá dělá echo silnější, jiná slabší. Ale to je vlastnost, nikoli závada, navíc se s ní dá žít.
Že rozptylová magnetická pole (magnety reproduktorů, transformátory, demagnetizační smyčky CRT a podobně) způsobují poškození záznamu napřed na okrajových stopách, než se soustavným působením projeví i na vnitřeních, je také známá věc, na kterou si měl každý dát pozor při ukládání záznamů.
Poškozený záznam bez ohledu na to, co ho způsobilo, lze jen přepsat na jiné médium, třeba i před přepisem ten kazeťák doseřídit podle konkrétní kazety (nevíš, jak správně či špatně byla nahraná) a pokusit se o jeho třeba i ruční opravu. Na pásku s ním nic dělat nejde, jen smazat.
K ošetření páskové dráhy může se hodit:
http://www.vintageaudio.cz/product/dema ... em-1-1168/
Jinak k samotnému nahrávání. Je potřeba mít dobrou hlavu (bez vybroušené rýhy od mnoha hodin otěru páskem) a čistou hlavu (dlouhodobě uložená kazeta může znečistit hlavu během několika sekund). I na obyčejné kazety lze pořídit velmi kvalitní záznam, k tomu je však potřeba pro každý typ pásku, každého výrobce, a stáří kazety nastavit správnou velikost předmagnetizace. Většina MGF to neřeší, a předmagnetizaci má preventivně vysokou, aby "nechyběla" žádnému druhu pásku nebo při mirném znečištěni hlavy. Navíc s opotřebováváním hlavy je potřeba předmagnetizaci snižovat. Bohužel toto zjednodušeni znamená zhoršený záznam. Řešením je pořídit si MGF, který umožňuje předmagnetizaci regulovat, nebo si tu regulaci dodělat sám. Není to nic složitého, jen se do obvodů magnetofonu vhodně zapojí potenciometr. Nezmiňoval bych to, ale předmagnetizace umí opravdová kouzla. Navíc se pak ukáže, jak i "stejné" pásky mohou být rozdílné. Když jsem si kdysi takto nahrával kazety, vůbec jsem netoužil po CD.
Mám na mysli opravdové magnetofony se střídavou předmagnetizací. Všechny MGF odněkud z tržnice, a bohužel v pozdější době i ve věžích známých značek se objevovaly mechaniky s mazací hlavou s magnetem, které většinou používají předmagnetizaci stejnosměrnou. Jednoduché rozpoznání - k mazací hlavě musí vést kablík, jinak je mgf o ničem. (Existuje pár vyjímek, ve stereofonním provedení jsem vyjímku nepotkal žádnou.)
- Přílohy
-
Cívkový magnetofon.pdf- (81.49 KiB) Staženo 177 x
již má, pro zkušenějšího bastlíře nebude problém stáhnout bias mírně do mínusu na trimrech uvnitř i kvůli opotřebené záznamové hlavě a rozšířené štěrbině. Trochu se o tom psalo v AR 1/1990 na str. 28 doporučuji prostudovat.
- Přílohy
-
kazeta.jpg- (133.06 KiB) Staženo 115 x