Bezkontaktní platební karta - předělávka na kontaktní

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#16 Příspěvek od Kremik »

Mi v bance řekli, že ta bezkontaktní funkce zrušit nejde, proto jsem to vyřešil po svém. Žádné internet nebo GSM bankovnictví samozřejmě nepoužívám.
Killroy
Moderátor

#17 Příspěvek od Killroy »

Je až zarážející, kolik nápadů a energie dokážou někteří jedinci vynaložit jen proto, aby obešli běžný světový standard. Kolik je vás takových okradených o tu pětistovku? Moc jich nebude a pokud, tak pouze díky vlastní blbosti - protože si nedokážou udržet pod kontrolou základní věci, včas zablokovat tu kartu a vybrat si slušnou banku, která v takových případech hradí ztrátu..
A nemyslím si, že se někomu vyplatí pro blbou pětistovku skenovat peněženky. Napřed by musel mít trochu víc jistoty, zda dotyčná oběť vůbec nějakou BK má a pokud ano, tak kde ji vlastně má. Další věc je, zda se vůbec naskytne vhodná příležitost ji nenápadně a hlavně bezproblémově načíst. To kdejaký kapsář je mnohem efektivnější. Moc čtete a moc čumíte na YouTube..

Rimi a tobě podobní = je mi vás líto, ale žijete v blbosti. Vraťtě se vývojově zpět do jeskyně i s klackem v ruce, protože tam vám nic horšího než vyhasnutí společného ohniště nehrozí. A nejlepší bude, když nebudete vycházet vůbec, protože je otázkou jen několika let, kdy jiná než platba BK anebo chytrým telefonem nebude možná.
K tomu se můžeme postavit jak chceme, ale vývoj to nezastaví a pár hňupů s navrtanou kartou v alobalu už vůbec ne..
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
rimi

#18 Příspěvek od rimi »

Killroy píše:Jprotože si nedokážou udržet pod kontrolou základní věci
O to presne se snazim, kdyz to banka "neumi".

Ne, nejedna se o 500, ale X x 500, teda pokud chlapec na infolince nekecal (jak uz jsem psal). Opravdu bych nechtel mit tik, ze kazdou chvili budu kontrolovat, jestli mam kartu u sebe. Alobal me nezaujal (obcas jezdim na balkan, koupim si pivko a pak sladce s par drobnyma spim :D ).

Mimo kritiky a nadavek vidim snahu o konstruktivni pomoc, velice si ji povazuju. Takze ktera banka "v takových případech hradí ztrátu"?
V soucasnosti mam tuzemskou s uctem zdarma.
Killroy
Moderátor

#19 Příspěvek od Killroy »

Nevím co kdo komu nakecal na jaké infolince, nicméně napište sem někdo, kolik takhle okradených lidí skutečně znáte. Ale prokazatelně, ne slyšel jsem v hospodě, že.. Já tedy nikoho.
Mám celkem tři BK už od dob vzniku a beru to jako slušný komfort. Přičichl jsem k tomu v zahraničí, kde jsem několik let žil a když to přišlo i sem, neváhal jsem ani chvilku. A na to, abych si udržel tyhle věci pod kontrolou, se fakt nemusím složitě škrábat levou rukou za pravým uchem jako tady někdo. Dokážu pochopit nedůvěru, ale je třeba se taky trochu starat..

Banka - nízkonákladové banky nejspíš ne, ale třeba spořka (můj případ) zcela jistě ano. Navíc si lze tu jejich kartu asi za 100Kč/rok připojistit proti zneužití. A myslím, že jinde to bude dost podobné.

Pokud někdo využívá služeb levných bank, tak tam předpokládám, že asi nic (nevím). Ale to je asi daň za ostatní bezplatné služby. Je třeba zvážit hodnotu toho pro a proti a co komu víc vyhovuje.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
weed_smoker

#20 Příspěvek od weed_smoker »

Killroy píše:A nemyslím si, že se někomu vyplatí pro blbou pětistovku skenovat peněženky.

Na tu platbu do pětikila přes NFC to nechce ani PIN(docela jsem se divil).
pokud zloděj oskenuje jednoho,žádná sláva to nebude.Pokud jich ale oskenuje ve větším městě 50-100 denně (v MHD,v podchodu,v krámě...) nebo tam operuje organizovaná skupina,už jsou ty "zisky" někde jinde.
PotPalo

#21 Příspěvek od PotPalo »

Myslím že takto to nefunguje. Karta bezkontaktne komunikuje s čítačkou, nieje to len "tu máš moje číslo". Pred prvou bezkontaktnou platbou treba mať cez 60 eur na účte a vykonať platbu cez terminál s PIN kódom, aby sa bezkontakt aktivoval. Takže sa tam niečo na ten čip uloží, aby to fungovalo. Po limite 60 eur to treba aktivovať znova. Tiež za to tuším ručí VISA, nie banka, do dvoch mesiacov sa dá reklamovať neoprávnená platba.

Skôr by ste sa mali obávať platieb cez internet, na to stačí vedieť čísla ktoré sú napísané na karte. Stačí aby niekto niekde videl/odfotil kartu a už to má, môže platiť cez internet, limit tam tuším nieje, a netreba vedieť ani PIN.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Killroy
Moderátor

#22 Příspěvek od Killroy »

weed_smoker píše:.Pokud jich ale oskenuje ve větším městě 50-100 denně..

Asi ano. Ale tahle teorie je dost šedivá a vůbec to neřeší základní problém = kdo kde tu kartu má a má jí vůbec? Anebo si fakt myslíš, že je tak jednoduché jí na dotyčném někde lokalizovat a potom načíst? A že může banda se skenery projíždět lidi napříč celou tramvají, aniž by si toho někdo dřív nebo později všiml? Pokud by byl standard mít kartu všichni povinně ve stejné kapse, tak by věřil všemu, ale tak daleko se svět snad ještě nedostal a snad ani nikdy nedostane. A potud je to tedy k smíchu..

A jak bylo napsáno výše, internetové platby jsou mnohem větším rizikem, ale i ty se dají ošetřit nastavením limitů. Jak krátkodobě, tak i dlouhodobě a dalším vhodným zabezpečením. Třeba bezplatným SMS kódem.

Nic, nechť si to každý řeší jak chce a klidně si jí pětkrát provrtanou pověsí na krk jako děcko svoje klíče v první třídě. To je každého věc. Nicméně z toho je vidět, že myšlenkové pochody některých lidí jsou na úrovni IQtykve a navíc chronicky vidí zloděje za každým rohem. Ano, jistě že jsou a je jich spousta, ale většinou jsou úplně jinde, než bychom je čekali..
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

To, že mají čtečky v obchodech dosah omezený na pár cm, neznamená, že s tou kartou nejde komunikovat na půl metru. Takže takový ten reklamní slogan o tom jak je RFID platební karta bezpečná, protože ji při platbě nemusím dát z ruky, je vlastně směšný, právě proto, že s ní můžu zaplatit bez toho, abych ji dala z ruky, ba dokonce aniž bych ji vyndala z kabelky a věděla o tom. :)
Navíc je zase jen otázka času, kdy někdo prolomí šifrování a pak nebude problém kartu na dálku zkopírovat. :)
Kvicala_r

#24 Příspěvek od Kvicala_r »

Já tou kartou platím takřka denně (i rohlíky), z peněženky sem ji nikdy nevytáhl a to tam mívám nasypané nějaké ty drobáky... včetně dalších karet (zatím bez RFID). Takže tím, že půjde určitě scanovat z větší dálky než nezbytně malé jsem celkem přsvědčený :roll:
Jako nápad se mi to líbí a naštěstí si pohodlně na webu svojí banky můžu nastavit denní limit pro bezkontatkní platby libovolně (tedy i zakázat). Alespoň některé banky nad tím přemýšlí :wink:
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Ani si nepamatam, kedy som to naposledy pouzil, pre mna je to uplne zbytocna vec. Kartou platim len vyssie sumy (benzin a pod.), kde aj tak musim zadat PIN. Male nakupy platim vzdy v hotovosti.
Kremik

#26 Příspěvek od Kremik »

Killroy> Nejsi ty jedna z oveček, co se nechá zatáhnout na provázku kamkoli ji reklamní masáž nasměruje? Člověk by měl taky trochu poslouchat i vlastní rozum, a přemýšlet pokud možno poněkud šířeji. Jinak já ty karty nehaním, pokud ji někdo chce, ať si ji používá, ale banky je klientům přímo vnucují. Svůj domov si přece taky zamykáme, nikdo nebude dovolovat zlodějům vejít dovnitř za předpokladu, že jejich lup nepřesáhne 500Kč/1 navštěva.
Killroy
Moderátor

#27 Příspěvek od Killroy »

Ne, tak to rozhodně nejsem. Akorát mám zřejmě trochu víc zkušeností a nejsem už dávno ze života tak podělanej..

Jak už jsem napsal výše, vyber si slušnou banku s nějakou garancí a možností nastavení limitů, když ta tvoje to neumí.

.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jenys »

To Killroy: Souhlasím s Tebou, používám ji dost dlouho a nemám s ní jediný problém. Většinou tady píší lidé, kteří s tím nemají přímo problém, jen ho mají ve své mysli. Jak se říká, "kdo se bojí s**e v síni" Nebo " moc povyku pro nic"
Jak tak za léta mého života zjišťuji, tak vždy budou něčeho přívrženci a z druhé strany odpůrci. Je to kolikrát půl na půl.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Atlan

#29 Příspěvek od Atlan »

Hlavne ze ti ide precitat meno a.cislo karty, a ani ju nemusis dat z ruky, a moze platit na internete. Neblbnitte zakazte si to v int bankingu a hotovo.
kevin_mitnick

#30 Příspěvek od kevin_mitnick »

Lidi klid, paranoia je dobra vec, ale nic se nema prehanet. V prvni rade bych docela rozlisoval, co lze z karty nacist beznou cteckou a k cemu mi to bude a jak funguje bezkontaktni platba. V prvni rade, beznou cteckou lze nacist pouze cislo karty a datum expirace. A to vam je de facto k nicemu. Pro platbu je potreba mit ke karte pristup v realnem case pomoci autorizovane ctecky nejake banky. Nestaci mit stazeny nejaky data z karty u sebe v PDA. Ctecka si s kartou vymenuje nekolik kodovacich retezcu na principu challenge/response (ctecka posle karte mnohomistne cislo, chip na karte s tim cislem udela nekolik matematickych operaci s pomoci konstant ve sve pameti a odesle zpatky bance). Ta si na zaklade odpovedi vyzada dalsi overovaci retezce, nebo autorizuje platbu. Bavime se tady o kryptografii na urovni 1024 bytoveho sifrovani a matematickych operacich s nasobky a mocninami nekolikasetmistnich prvocisel.

Navic po nekolika malych platbach bez PIN je zadani PIN primo vyzadano (treba v sobotu se mi stalo, ze jsem v kramu platil tri stovky a terminal zamitnul transakci a vypsal VLOZTE KARTU, aby mohl nacist chip), co moznost zneuziti jeste zmensuje. Pokud bych si mel vybrat, zda se mam bat udaju, ktere si z me karty nacte nekdo ve fronte pred pokladnou, nebo zda se mam bat ze si pokladni zapamatuje (nebo skrytou kamerou ofoti) cislo karty a CVV2 a pak diky tomu nakoupi pres net, bal bych se spis toho druheho...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“