Bezkontaktní platební karta - předělávka na kontaktní
Moderátor: Moderátoři
A nemyslím si, že se někomu vyplatí pro blbou pětistovku skenovat peněženky. Napřed by musel mít trochu víc jistoty, zda dotyčná oběť vůbec nějakou BK má a pokud ano, tak kde ji vlastně má. Další věc je, zda se vůbec naskytne vhodná příležitost ji nenápadně a hlavně bezproblémově načíst. To kdejaký kapsář je mnohem efektivnější. Moc čtete a moc čumíte na YouTube..
Rimi a tobě podobní = je mi vás líto, ale žijete v blbosti. Vraťtě se vývojově zpět do jeskyně i s klackem v ruce, protože tam vám nic horšího než vyhasnutí společného ohniště nehrozí. A nejlepší bude, když nebudete vycházet vůbec, protože je otázkou jen několika let, kdy jiná než platba BK anebo chytrým telefonem nebude možná.
K tomu se můžeme postavit jak chceme, ale vývoj to nezastaví a pár hňupů s navrtanou kartou v alobalu už vůbec ne..
O to presne se snazim, kdyz to banka "neumi".Killroy píše:Jprotože si nedokážou udržet pod kontrolou základní věci
Ne, nejedna se o 500, ale X x 500, teda pokud chlapec na infolince nekecal (jak uz jsem psal). Opravdu bych nechtel mit tik, ze kazdou chvili budu kontrolovat, jestli mam kartu u sebe. Alobal me nezaujal (obcas jezdim na balkan, koupim si pivko a pak sladce s par drobnyma spim
Mimo kritiky a nadavek vidim snahu o konstruktivni pomoc, velice si ji povazuju. Takze ktera banka "v takových případech hradí ztrátu"?
V soucasnosti mam tuzemskou s uctem zdarma.
Mám celkem tři BK už od dob vzniku a beru to jako slušný komfort. Přičichl jsem k tomu v zahraničí, kde jsem několik let žil a když to přišlo i sem, neváhal jsem ani chvilku. A na to, abych si udržel tyhle věci pod kontrolou, se fakt nemusím složitě škrábat levou rukou za pravým uchem jako tady někdo. Dokážu pochopit nedůvěru, ale je třeba se taky trochu starat..
Banka - nízkonákladové banky nejspíš ne, ale třeba spořka (můj případ) zcela jistě ano. Navíc si lze tu jejich kartu asi za 100Kč/rok připojistit proti zneužití. A myslím, že jinde to bude dost podobné.
Pokud někdo využívá služeb levných bank, tak tam předpokládám, že asi nic (nevím). Ale to je asi daň za ostatní bezplatné služby. Je třeba zvážit hodnotu toho pro a proti a co komu víc vyhovuje.
- weed_smoker
Killroy píše:A nemyslím si, že se někomu vyplatí pro blbou pětistovku skenovat peněženky.
Na tu platbu do pětikila přes NFC to nechce ani PIN(docela jsem se divil).
pokud zloděj oskenuje jednoho,žádná sláva to nebude.Pokud jich ale oskenuje ve větším městě 50-100 denně (v MHD,v podchodu,v krámě...) nebo tam operuje organizovaná skupina,už jsou ty "zisky" někde jinde.
Skôr by ste sa mali obávať platieb cez internet, na to stačí vedieť čísla ktoré sú napísané na karte. Stačí aby niekto niekde videl/odfotil kartu a už to má, môže platiť cez internet, limit tam tuším nieje, a netreba vedieť ani PIN.
weed_smoker píše:.Pokud jich ale oskenuje ve větším městě 50-100 denně..
Asi ano. Ale tahle teorie je dost šedivá a vůbec to neřeší základní problém = kdo kde tu kartu má a má jí vůbec? Anebo si fakt myslíš, že je tak jednoduché jí na dotyčném někde lokalizovat a potom načíst? A že může banda se skenery projíždět lidi napříč celou tramvají, aniž by si toho někdo dřív nebo později všiml? Pokud by byl standard mít kartu všichni povinně ve stejné kapse, tak by věřil všemu, ale tak daleko se svět snad ještě nedostal a snad ani nikdy nedostane. A potud je to tedy k smíchu..
A jak bylo napsáno výše, internetové platby jsou mnohem větším rizikem, ale i ty se dají ošetřit nastavením limitů. Jak krátkodobě, tak i dlouhodobě a dalším vhodným zabezpečením. Třeba bezplatným SMS kódem.
Nic, nechť si to každý řeší jak chce a klidně si jí pětkrát provrtanou pověsí na krk jako děcko svoje klíče v první třídě. To je každého věc. Nicméně z toho je vidět, že myšlenkové pochody některých lidí jsou na úrovni IQtykve a navíc chronicky vidí zloděje za každým rohem. Ano, jistě že jsou a je jich spousta, ale většinou jsou úplně jinde, než bychom je čekali..
Navíc je zase jen otázka času, kdy někdo prolomí šifrování a pak nebude problém kartu na dálku zkopírovat.
Jako nápad se mi to líbí a naštěstí si pohodlně na webu svojí banky můžu nastavit denní limit pro bezkontatkní platby libovolně (tedy i zakázat). Alespoň některé banky nad tím přemýšlí
Jak už jsem napsal výše, vyber si slušnou banku s nějakou garancí a možností nastavení limitů, když ta tvoje to neumí.
.
Jak tak za léta mého života zjišťuji, tak vždy budou něčeho přívrženci a z druhé strany odpůrci. Je to kolikrát půl na půl.
- kevin_mitnick
Navic po nekolika malych platbach bez PIN je zadani PIN primo vyzadano (treba v sobotu se mi stalo, ze jsem v kramu platil tri stovky a terminal zamitnul transakci a vypsal VLOZTE KARTU, aby mohl nacist chip), co moznost zneuziti jeste zmensuje. Pokud bych si mel vybrat, zda se mam bat udaju, ktere si z me karty nacte nekdo ve fronte pred pokladnou, nebo zda se mam bat ze si pokladni zapamatuje (nebo skrytou kamerou ofoti) cislo karty a CVV2 a pak diky tomu nakoupi pres net, bal bych se spis toho druheho...