Zbastlený zesík v autě - rušení

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jendaaa

#16 Příspěvek od Jendaaa »

Hill: to zní už nějak složitě :D

jaký je teda rozdíl, mezi zemí GND a GNDz? Kterou mam pro co použít?
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

U analogového signálu, zejména tak slabého, jaký leze ze sluchátkového výstupu přehrávače, platí to, že musíš zabránit tomu, aby propojovacím signálovým kablíkem tekl vyrovnávací proud mezi potenciálem jedné a druhé kostry.
Zesilovač si odebírá nějaký proměnlivý proud, který na přívodu k mínusu baterky způsobí stejně proměnlivý úbytek napětí. Když ukostříš napájení přehrávače kdekoli jinde a propojíš kostry přehrávače a zesilovače kablíkem, proud se rozdělí: část ho půjde k mínusu baterky původní cestou, část přes přehrávač, v němž se (proto, že jeho výstupní odpor je v jednotkách ohmu) rozdělí - část ho půjde stíněním a část signálovými vodiči do vstupu zesilovače a celý řetězec se od určité nastavené hlasitosti nahoru může rozkmitat. Zvlášť, jestli ti kmitá stabilizátor, ten to nastartuje už při menší nastavené hlasitosti (proto jsem ti nakreslil schéma stabilizátoru s filtrací napájení, který nerozkmitáš, natož, aby začal sám; mimochodem není složitější, než ten tvůj).

Jsou dva způsoby, jak tomu vyrovnávacímu proudu zabránit:
- ukostřit napájení přehrávače v zesilovači tam, kde má přivedený mínus napájení, ať mu zem "plave" na stejném potenciálu, jaký má kostra zesilovače, tím se vyloučí zemní smyčka - mezi kostrou zesilovače a kostou přehrávače zmizí rozdíl napětí, který by tlačil signálovým kablíkem vyrovnávací proud. Ten zesík má přece někde uvnitř místo, kam je přivedený mínus i plus napájení, tak z něj vyveď jak plus, tak mínus ke stabilizátoru přehrávače.
Druhý způsob potřebuje
- přerušit zemní spojení:
-- mezi přehrávačem a zesilovačem se to dá řešit oddělovacími transformátory tak, aby zem přehrávače a zem zesilovače nebyly navzájem spojené
-- mezi kostrou vozu a přehrávačem se dá použít měnič napětí s galvanickým oddělením výstupního napětí od kteréhokoli pólu vstupu
Poslední dva případy vyhoví i u přehrávače, který z nějakého důvodu nemá zem sluchátkového konektoru spojenou se zemí napájení.

Protože ti to z baterek, tedy odpojené od kostry vozu, hraje dobře, další příčiny můžeme s úspěchem vyloučit.
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

Především bych reproduktory uzemnil na vývody GNDz - 7,8,9. Na pinu 3 by měla zůstat jen zem 3,5 jacku k mp3 a potenciometrů. Napájení a stabilizátor pro mp3 připojit přímo k pinům zesilovače - tedy + pro stabilizátor na 6, zem na 7. Přímo k napájecímu konektoru mp3 bych dal nějaký větší elyt - třeba 470u. Pokud to nepůjde jinak, lze napájet mp3 pulzně přes nějaké piditrafo, tím by se země zcela oddělily.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Správná připomínka.
Takový způsob kostření přehrávače přímo na zesilovači jsem měl na mysli.
Kdyby to ještě dělalo čurbes, klidně připoj mínus stabilizátoru pro přehrávač na svorku 3 společně se signálovou zemí.
Jestli to ani pak nepřestane, nezbude ti, než vyhodit LM317 a udělat stabilnější stabilizátor...
Jo, a ještě maličkost: nevěř tomu, že z palubní sítě v autě ti tento zesilovač dá 10 W do 2 Ω. Přírodní zákony nepřekonáš, leda bys měl v palubní síti aspoň 16V, což je špatně. V autě z toho dostaneš maximálně 6 až 7 W na kanál.
Jendaaa

#20 Příspěvek od Jendaaa »

Tak jsem trochu tedy zkulturnil samotnej zesík. Udělal jsem držák na plocháč, takže je pevně spojen s čelní deskou s vypínačem apod.. Všechno zemění jsem taky uchytil na GNDz na zesíku, někde použil lepší kabely apod..
Bohužel, problém nezmizel. Zastavěl jsem to už zpět do auta, problém tedy budu řešit u samotného stabilizátoru. Pokud to nepomůže, holt se vrátím k napájení baterií.
No a s tím, že z 12V nedostanu plný výkon, počítám. Stačí, že to nechrastí a má plný zvuk, hlasitost taky dostačuje.
Každopádně mockrát díky za cenné rady, ať to dopadne jakkoli, každopádně jsem se alespoň něco dozvěděl, což nikdy není na škodu ;)
Přílohy
obvod_194_881.png
(45.89 KiB) Staženo 154 x
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

A zkusils tu zem stabilizátoru připojit na zem vstupu, tedy na trojku?
Jendaaa

#22 Příspěvek od Jendaaa »

zkusil, žádná změna. Ještě se pokusim poradit s tátou, zná dost, kdysi stavěl kdejakou elektroniku, bohužel už něco málo pozapomínal, jak v tom nedělá :D
ZVUK2000

#23 Příspěvek od ZVUK2000 »

Na 100% to odstraní trafíčka např NS 20 (stereo verze). Ale ty chceš laborovat :D
Kvicala_r

#24 Příspěvek od Kvicala_r »

No hlavně se ta smyčka uzavírá po GND lajně stínění audia.
Nevím, jak to máš prostorově rozmístěné, ale zkus cvičně rozpojit GND na schematu pod těma poťákama - tzn GND pro potenciomery je ze 3 zesilovače a z druhé strany končí právě u potenciometrů nezapojená, aby se rozpojila ta smyčka a přesto fungovalo stínění (alespoň částečně proti indukci rušení z okolí)
Přílohy
rozpojení země.png
(34.7 KiB) Staženo 159 x
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Pak je ještě jedna možnost: v tom stabilizátoru je soustředěné velké zesílení a vývod ADJ se chová jako anténa (i s těmi odpory). Zvlášť, když přívody tvoří smyčku, vzniká ti tam rámová anténa. A stablík to patřičně zesílí.
Jenže pořád hádáme: nikdo z nás neslyšel projev toho rušení, nikdo z nás neviděl oscilogramy napájecího napětí ani signálu, prostě už nám v křišťálových koulích docházejí baterky.
Takže asi poslední pokus: dej do přehrávače baterku, to funguje a rušení tam nemáš. Mínus baterky pak propoj se svorkou 6 nebo 3 zesilovače. Jestli ani pak rušení nevznikne, je viníkem ten stabilizátor.
Jestli rušení vznikne, jde o tu zemní smyčku a nejspolehlivěji ji přerušíš tou dvojicí signálových transformátorů, které ti doporučil ZVUK2000.
Jendaaa

#26 Příspěvek od Jendaaa »

Tak zvukový projev je zde: https://youtu.be/KT6ktTmBFc4?t=1m20s
Rušení pokračuje i po odpájení GND na audio vstupu. Zrovna tak se objevuje i při napájení z baterky a spojení - baterky s GNDz i GND, ale zvukově trochu jinak - spíš takový monotónní "bzík" než pravidelný kolísání jako na videu -takže zase asi slepá ulička.

No jsem z toho taky jelen. Možná zkusit zařadit 2 stabilizátory za sebou? Jeden by to shodil třeba na 7V a pak až druhej na 1,5V. Co jsem četl, tak se doporučuje snížení napětí na stabíku mezi cca 3-10V. Proto možná osciluje (i to tak zní). A tvoří dost tepla, né že by se přehříval, ale stejně by to chtělo do budoucna aspoň kus Cu/Al plechu jako chladič. Kdyby se práce jednoho rozdělila do dvou, možná by i tohle se vyřešilo. Pro mě je to jednodušší, než kupovat ten odrušovací filtr, který by stejně nemusel pomoct.
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

Jestli se to projevuje i při napájení z baterky a připojení obou zemí, tak to asi nebude kmitáním stabilizátoru, ale nějakou zradou v té mp3. Co se stane, když se do přívodu země k 3,5 jacku zařadí oddělovací kondenzátor - elyt ~100uF?
Když se změří ohmetrem odpor mezi zemí napájení mp3 a sluchátkového výstupu, je tam opravdu zkrat?
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Že jsem to Hille už někde zaslechl ,...
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

Tohle podezření jsem tu napsal už v pondělí, že existuje možnost, že zem výstupu mp3 není totožná s mínusem jeho napájení, a že mezi nimi něco je. Ale sám jsem to pokládal za velmi nepravděpodobné.
Jak poslouchám, je v přehrávači měnič a skutečně zkratováním kostry výstupu na mínus napájení vznikne toto rušení, protože ho měnič v mp přehrávači prostě z principu musí generovat.
Ještě se to mění s polohou potenciometru hlasitosti, znamená to tedy, že to, co je slyšet, vzniká až v zesilovači. Do něj leze z té zemní smyčky rušení mimo slyšitelné pásmo, jinak by se charakter zvuku neměnil s polohou potenciometrů, jen by to rušení mělo buď zcela, nebo do značené míry, na nastavené hlasitosti nezávislou hladinu.
A, protože to rušení vzniká jen v případě, že máš přehrávač ukostřený na dvou místech (výstup a napájení), zbývá ti jen
- galvanické oddělení přehrávače od kostry vozu (použij prostě větší monočlánek pro napájení nebo budeš muset použít měnič, jehož výstup nemá žádný společný vodič se vstupem, galvanicky oddělující; každý měnič je ale potenciálním zdrojem rušení, jak vidíš)
- napájet přehrávač tak, jak dosud, ale přerušit zemní smyčku pomocí signálových trafíček.
Jendaaa

#30 Příspěvek od Jendaaa »

Tak jsem ještě proved pár pokusů a stále nic. Kašlu zatim na to, už jsem u toho strávil času až moc, semestr v plnym proudu, musim už něco začít dělat :D Zatim to budu napájet z 2S lipolky, což je pro mně pořád praktičtější než AAA.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“