Rozdělený disk- co to je?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Rozdělený disk- co to je?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Mám tady opět evergreen, NB s Vistami. Nechápu co je ta oblast o velikosti 9GB. Nějaké body obnovy?
Přílohy
Disk.jpg
(83.32 KiB) Staženo 216 x
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

je to vlastne instalacka
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Hm, a je k něčemu? Dalo by se to naformátovat a připojit k C? Stejně kdyby to zdechlo, tak se tam dají nějaké osmičky, ty Visty jsou za trest...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Udělej ISO zálohu celého disku a pak experimentuj.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Třeba Acronis Disk Director to zvládne připojit k céčku i bez ztráty dat. Zatím s tím mám dobrý zkušenosti, ale kdyby tam bylo něco fakt důležitýho, radši bych to zazálohoval. :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cputakt »

Bude tam celý obraz woken i s ovládači a softem jako office (trial) a jiné sračky,pokud až to lehne se nechceš vracet k vistám dá se to připojit k jinému oddílu ale asi bych udělal zálohu (většinou tři DVD) aby jsi měl ovládače ale ty najdeš i na stránkách výrobce.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

cputakt píše:Bude tam celý obraz woken i s ovládači a softem jako office (trial) a jiné sračky

Přesně tak.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Je to oddíl, obsahující instalaci původního OS včetně všech ovladačů a utilit pro veškerý hardware tohoto NB (např. také funkční klávesy "hlasitost", "jas" atd.). Oddíl obsahuje po nabootování příslušné volby pro opravu nebo instalaci nového systému.
Stačí označit tento oddíl ve správci disků jako "aktivní" a restartovat. NB nabootuje do tohoto oddílu.
Možná by stálo za úvahu tento oddíl "upgradovat" o instalaci požadovaného OS. :wink:
KiTt

#9 Příspěvek od KiTt »

takto rozdeleny disk ma vetsina aceru koupenych spolu s win.
Je to skryta partisna pro tzv D2D recovery OS. Vyvolava se pomoci alt+F10 nebo tak nejak. Musi to byt povolene biosu.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Takhle rozdělený disk mají všechny NB a PC dodávané s OS. Uživatel si pak má z toho vygenerovat a vypálit instalačky OS, které se použijí i později spolu s číslem na NB nebo PC. Většinou se mi dostávají NB i PC v havarijním stavu po delší době, kdy už i ty dodávané ovládače v tom oddílu jsou tak zastaralé, že je lepší je stáhnout jako nové z webu od výrobce.
Řeším to jedinou cestou, vše smažu a komplet instaluji nově dle OS z vlastních instalaček pro práci a ovládače stáhnu z webu a potom odladím zbytek. Práce je to i tak dost a hrát si ještě s případnou opravou tohoto oddílu se nevyplatí.
Uživatel stejně nezaplatí ani tu celou práci kolem toho.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Vono je to zase do rodiny, je to jak mor rozlezlé, ty Visty. No ale majitelka už má NB doma, odjíždí v týdnu do ciziny, tak bych na to stejně neměl čas (dneska jsem celé odpoledne opravoval plot, to naše přerostlé štěně dokáže zničit všechno).
Takže zatím jsou další akce bezpředmětné, ale děkuji za osvětlení problému.
petrfilipi

#12 Příspěvek od petrfilipi »

Taky při instalaci všechno mažu, instalačky mám svoje, ovladače jsou na webu, tak není co řešit. Číslo win je buď na samolepce nebo v BIOSu nebo ho vyčtu z běžících Windows (když je samolepka od prstů tak osahaná, že číslo nelze přečíst). Počítače bez zakoupeného Windows lidem vracím přímo, s tím se vůbec nezabývám.
Co máte proti Vistám? Já je měl na pracovním NB asi 2 roky a byly úplně v pohodě. Je pravda, že nepařím hry.

Petr Filipi
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Když jsem měl Fujitsu Siemens, tak 7X denně modrá smrt a "ovladač zobrazení přestal pracovat a byl obnoven".. Notebook jsem používal tak, jak jsem jej vybalil z krabice.. (max nastavil svý iniciály a pod). Tak jsem ty Visty zrušil a dal XP. Toshiba z Win7 je jiný kafé.. (taky používám tak, jak jsem vybalil)
petrfilipi

#14 Příspěvek od petrfilipi »

Odpověď na SZ (třeba to využijí i ostatní):

Co se týče hledání licenčních klíčů, tak z bežících windows hledám klíč pomocí aplikace Everest (dnes se to jmenuje Aida64). Jde stáhnout i portable verze, takže to nemusím instalovat. Když se mi dostane do ruky nějaký neznámý počítač, tak nejdříve udělám Everestem (Aidou) kompletní zprávu o počítači (mimo benchmarků) a pak teprve s PC něco dělám. Licenční klíč je pod záložkou SW a pak Licence. Taky se mi vyplatilo, když už mám počítač v rokou, ofotit samolepku s klíčem a poslat ji majiteli mailem.
Pokud je operační systém "mrtvý" (tzn. nelze jen bootovat, jinak jsou na HDD soubory v pořádku), tak je možné licenční číslo vyčíst i na jiném PC z "mrtvého" HDD pomocí aplikací firmy Nirsoft (http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html).
Nirsoft má (mimo jiných dobrých utilit) i utilitu BleuScreenView, která by možná pomohla pisateli předchozího příspěvku, pokud je to ještě aktuální.

PF
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“