Nefunkční ATX zdroje

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ufotr

Nefunkční ATX zdroje

#1 Příspěvek od ufotr »

Zdravím, mám tu 2 nefunkční ATX zdroje a potřeboval bych poradit jak je dát dohromady :).

1 zdroj Eurocase 350X PFC - všechny napětí sedí i při zátěži, ale po připojení pc, pc nenaskočí nebo se vypíná. Připojil jsem tester zdrojů a něm bliká PG a je tam hodnota 0ms - ve zdroji jsem kontroloval všechny kondenzátory a i studené spoje.

2 zdroj je Fortron ATX-350PNF - napětí jsou trochu k horním hranicím a napětí 3,3V kolísá až na 3,5 V - po připojení zátěže všechny napětí poklesnou kromě uvedené 3,3 větve. Ve zdroji byl vadný kondenzátor na větvi +12V, ostatní jsem změřil a jiné vypadají ok.

Nemáte někdo nějaký nápad, co zkontrolovat nebo změřit.

Předem díky za pomoc
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Čím a jaký parametry kondenzátorů měříš?
ufotr

#3 Příspěvek od ufotr »

Měřím ESR metrem od http://avrtester.tode.cz/ - kapacitu a impedanci :).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Pokud tu impedanci měříš alespoň na 10 kHz, tak dejme tomu. Ono totiž obě popsaný závady můžou mít na svědomí právě kondíky. Proto je si třeba být jistej, že jsou v pořádku. Všechny, ne jen filtrační na výstupu.
Peterseal

#5 Příspěvek od Peterseal »

ufotr píše:
1 zdroj Eurocase 350X PFC - všechny napětí sedí i při zátěži, ale po připojení pc, pc nenaskočí nebo se vypíná. Připojil jsem tester zdrojů a něm bliká PG a je tam hodnota 0ms - ve zdroji jsem kontroloval všechny kondenzátory a i studené spoje.

Předem díky za pomoc

Prejdi obvody zdroja ktore maju na starosti PG. Uz som tam mal raz vadu a PC sa choval tak ako popisujes...
Ono to PG- Power Good je signal od zdroja ze vsetko je v poriadku, ak ho zdroj nevysle tak PC by nemalo fungovat.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám tady Fortron, kde jsem vyměnil všechny elyty mezi chladiči (t.j. nikoliv sekundár) a občas pod větší zátěží stejně vypne PC. Tipnul bych to na ty malý desky kolmo k základní desce zdroje, na měření nebyl čas...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Pozor na jednu "past", už mě to vytrestalo.
Když jsou kondíky oddělené tlumivkou a měří se ESR relativně malou frekvencí, i vadný kondík vypadá jako OK, když je k němu př cívku připojen druhý, ale v reálném provozu to rozhodí správnou funkci zdroje
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

To tak bývá často, proto podezřelý kusy radši vyberu a změřím venku. Zbytek pak na desce.
Peterseal

#9 Příspěvek od Peterseal »

Ja kondiky nikdy nemeram v plosaku. Istota je ich dat von.
Okrem toho filtracne kondiky na vystupe zdroja su vzdy zapojene paralelne, cize v takom priprade meranie nikdy nemoze priniest relevantne vysledky.
ufotr

#10 Příspěvek od ufotr »

Takže nakonec jsem opravu zdroje Eurocase zamítl, protože celá deska je prohnutá a je otázka co by dělal po opravě dále.

Takže ještě najít chybu v tom zdroji Forton :).
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“