Napěťová rezerva kondenzátorů
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
Napěťová rezerva kondenzátorů
Jak moc velkou rezervu u kondenzátorů dáváte co se týče napětí? Typicky mám třeba 5V větev a stačí na ni dát 6,3V kondenzátor? Vždyť zvlnění a špičky nemůžou těch 6V překročit.
Jde mi o to, že často v různých zařízeních kde měním kondenzátory vidím napětí silně předimenzované - na 5V větvi je 10V kondík, na 12V je 25V a podobně. A 6,3V je třeba jen na 3,3V větvi. Tak jestli to má nějakej hlubší smysl, nebo jen výrobce dává největší shitky a doufá že předimenzovaný vydrží dýl...
Jak moc předimenzováváte? Nebo u kvalitního kondenzátoru stačí opravdu jen 6,3V verze na 5V a 16V na 12V?
Další věcí ještě co jsem někde zaslechnul, tak že kondenzátory mají lepší vlastnosti (ESR) pokud jsou blízko jmenovitého napětí - takže by paradoxně mělo být lepší použít kondenzátor s nižším napětím (a jinak stejnýma hodnotama z datasheetu) než třeba silně předimenzovanej. Nějak to souviselo s tím, že pokud se provozujou kondenzátory jen na malým napětí, tak se odformují jako kdyby ležely v šuplíku a zhorší se jim parametry...zatímco pokud jsou blízko jmenovitýho napětí, tak se pořád drží na špici.
A k tomu druhému bodu- nevím jestli to není špatně pochopeno. Spíš bych čekal, že elyt na nižší napětí bude mít menší ESR než elyt se stejnou kapacitou, ale vyšším Ujm(ve vztahu k tlouštce dielektika).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- czatlantis
+rnbwZdenekHQ píše:Použil jsem elyty na 16V ve zdroji s trafákem, kde mohlo být i přes 17V a skončilo to průšvihem. O té doby tam dávám elyty rovnou na 35V.
No jo, tak to už je jasný žejo
Taky se snažím používat kde to jde vyšší napětí, ale někdy je to těžký - nějaká shitka má třeba 10V/1000uF. Ta stejná hodnota, ale kvalitní kondenzátor má třeba mnohem větší pouzdro (shitky šidí materiál?) a nevleze se. No a teď babo raď - raděj vzít menší napětí a stejnou kapacitu, nebo menší kapacitu a vyšší napětí...
Už jsem několikrát musel udělat takovýhle rozhodnutí a teda za těch X let co kondenzátory měním snad ve všem okolo sebe jsem ještě nikdy neopravoval něco, co jsem už předtím měnil.