Napetovy komparator s OZ
Moderátor: Moderátoři
Napetovy komparator s OZ
Mam problem s prenastavenim vstupni hodnoty odporu u nize uvedeneho schematu. Ta cast je soucasti vetsiho obvodu, z duvodu simulace je rozdelena do dvou casti.
Momentalne je hranice pro "nevodivy" stav kolem 650 Ohm. Priznavam ze do tohodle vidim malo a me uz nenapada nic. Obe diody, 10 Ohm a 1uOhm rezistory jsou pro simulaci vstupu.
Potreboval bych vedet kterym rezistorem/rezistory je treba hnout pro snizeni teto hranice a jeji pripadnou zmenu za provozu ( trimr...).
http://everycircuit.com/circuit/4856555331649536
Original schema z ktereho je vyse uvedeny obvod vyndan
http://www.redcircuits.com/Page133.htm.
Pripadne pripominky k tomu ze podobne zkousecky tu jiz byli probirany ( aj mnou ) beru na vedomi ale vetsina ostatnich obvodu ma sve minusy ( vcetne toho ktere jsem resil par let zpatky zde ) . Nechci to tu rozepisovat ale kdyz by byl zajem a pripadna ochota to vice resit, muzu zalozit nove tema a rad hodim rec.
Dekuji za pripadne podnetne rady.
EDIT: Prosim o drzeni se tematu a vynechani doporuceni na ruzne pisklata. Stravil jsem desitky hodin hledanim vhodneho kandidata takze je 99% moznost ze dane schema znam a vyzkousel jsem jej. 100% to plati na cokoli z ceskych luhu a haju.
Dekuji za pochopeni.
Onen komparator bude pouzit v celkovem zapojeni ( druhy odkaz ). Tam je i rovnez popis funkce ktera by v nekterych ohledech mohla vyhovet.
A trosku to rozepisu i kdyz to nespada zcela do zamereni puvodniho dotazu.
Jakakoli opticka indikace nesmi byt primarni signalizaci , zkousejici je zaneprazdneny sledovanim dokumentace a toho kam dava hroty + sledovanim dalsich veci ve skrini.
Drive zverejnena zapojeni ( kdekoli kde jsem byl schopen dohledat na internetu ) maji vzdy nejaky minus pro ktery to neni vhodne zapojeni.
To co bych od toho chtel mi asi nesplni zadne zapojeni ( napada me snad jen reseni pomoci nejakeho programovatelneho chipu ale k tomu nemam dostatecne znalosti ).
Potreboval bych
- nastaveni odporu ktery "piskne" uzivatelem od cca 3 Ohmu po cca 20 Ohmu
- co nejnizsi proud tekouci merenym obvodem
- nesmi otevrit polovodicovy prechod bez zmeny ve zvukove signalizaci ( tj dioda v propustnem smeru nesmi piskat stejne jak vodic)
- idealne aby zvukove rozlisila civku ( trafo, tlumivka, proste impedance )
- zaroven aby byla v idealnim pripade schopna lehce rozsvitit LED
- mohla by poznat kapacitu pri pripojeni na jeji + a - ( napr ve zdroji)
To je vse na co si ted vzpomenu. Snad jsem to popsal srozumitelne.
Bohuzel ma jiste minusy diky kterym premyslim delsi dobu o nahrade. Navic se k tomu pridalo to ze je potreba nekolik dalsich kusu. Takze jsem se pustil do hledani neceho jeste chytrejsiho nez je stavajici.
Nedavno se k tomu pridal prusvih u zakaznika ( dost drahej ) se spatne zapojenou diodou ( resp vodici pred a za ni ), tudiz i zezhora prislo ( co jsem cekal kdy se stane ) hlaska o tom ze mame popremyslet o necem co tomu idelne predejde.
U toho vyse uvedeneho je prave fajn ta vlastnost s diodou ( ktera je dost zadana ).
Za uplynule cca 3 mesice jsem zkusil asi pres 10 ruznych pisklat, od ciste tranzistorovych az po ty s OZ / 555 ( krom toho s FET tranzistorem - na ten cekam az dorazi ) a bud umeli mene nebo skoro stejne jako to co mame ted ( viz starsi vlakno ).
Zpatky k tematu
Pokud zmenim ten napetovy delic z tech 10K (R2,R3 v puvodnim schema) rezistoru na cca 300Ohm tak se dostanu s tou hranici "pisknutelneho" odporu niz ale zas mi merenym obvodem zacne tect moc velky proud ( dle simulace 20mA
Zkusil jsem to zapojení z http://www.redcircuits.com/Page133.htm
nacvakat do LTSpiceIV.
Tam vypadá, že tranzistor BF245B 'dělá' překlopení stavu op. amp. kolem Rvar=100R.
Podle mých posledních poznatků tranzistory: BF245A, BF245B, a BF245C jsou každý poněkud jiný.
V čem má být vlastně problém u této zkoušečky?
- Přílohy
-
150410b.PNG- simulace LTSpiceIV
- (47.62 KiB) Staženo 173 x
S tim MCU nejake konkretni zapojeni? Pokud si dobre vysvetluji co MCU je tak napady mam ale jak jsem psal - nemam v tomhle smeru dostatecne znalosti ( vymyslet zapojeni aj kod ). Verim ze s tim by se dalo dosahnout lecceho.
TO frpr666 ( poslal jsem odpoved a koukam ze je tam dalsi )
Omlouvam se za tu simulaci, mam chrome jako primarni browser tak me nenapadlo to zkusit jinde. A v LTSpice sem zas poradne neprisel na to jak zprovoznit simulaci.
Ten FET by mel v pulzech spinat vstup na ten komparator tvoreny prvni casti OZ ( cca 1Hz, tvoren druhou pulkou OZ ).
Problem s tim komparatorem je ze dle simulace ( v everycircuit) je prah pro "spatny" vodivy stav nekde kolem 620Ω. To je proste moc. Ja potrebuju mit hranici nekde u 10Ω ( idealne nastavitelnou od cca 3Ω do 20Ω).
Plus cele te zkousecky je v tom ze poznam sluchem ze tam mam polovodicovy prechod ( coz nynejsi piskle neumi - schema podobne tomu v nekolika postech zde ve vlakne ).
V simulaci te prvni casti nemam FET jen tu vstupni cast ( mozna zde delam chybu a ten FET ovlivni vstupni parametry vice nez si myslim, bohuzel nemaji simulacni model pro FET - jen MOSFET )
Modrá čára je výstup na bzučák, když poskočí nahoru, tak se bzučí. Zelenou je rozdílové napětí na vstupu OZ. Chování je poněkud zvláštní. Od otevřených elektrod až k odporu 15k si obvod ani nepípne. K 10k už trochu pípá, ale na 1k zas přestane. Směrem k nižším hodnotám už pípá víc a víc. Tak nevím, ta nejistota by mě štvala.
- Přílohy
-
beep-tester.png- (119.75 KiB) Staženo 244 x
Tohodle chovani jsem si tam vsiml ( pri "toceni" potenciometrem problikava LED ). Cekam az dorazi soucastky abych to mohl zkusit jak se bude chovat v realu. Pokud selze ( jako vsechny ostatni co jsem zkousel ) tak nejspis zustaneme s tim co mame. Byt ve vylepsene verzi.
Mezicas travim hranim si se simulaci ( byt se obvod obcas chova znacne idealisticky obcas ).
Nevim o jakemkoli dalsim zdroji schemat kde bych hledal neco co by splnilo to co potrebuji aspon z casti ( a zaroven umelo vic nez dosavadni zkousecka ).
To uz pak jedinne neco programovatelnyho.
V simulaci u mě se to chová, že
- při R=0.1R piska furt.
- při PN přechodě, nebo při R=300R piska na 10%
- při R=1k už skoro nepiska
Popis:
fialová, výstup z OA, pískání
modrá, differenční napětí mezi (+) a (-)
zelená, 1Hz obdelník do gate JFETu
- Přílohy
-
150410d-dioda.PNG- dioda
- (27.16 KiB) Staženo 204 x
-
150410d-schema.PNG- schema
- (23.3 KiB) Staženo 239 x
Při nesymetrickém napájecím napětí + 9Volt bývá funkce operáku zaručována v rozmezí vstupního napětí Vi od + 1,5 do zhruba + 7,5 voltů. Mimo tento rozsah , při vstupním napětí 0,3 voltu může dojít k nestandartnímu chování operáku. Minimálně tam klesá zesílení operáku a rychlost komparace...
Pokud to někomu funguje, tak nejspíš jen s typy, kde zapojení vstupních obvodů uvnitř IO těch 0,3 voltu stačí anebo dokonce možná jen s některými vybranými operáky ze série.