Síť na W7+XP

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Síť na W7+XP

#1 Příspěvek od Celeron »

Jak jsem dělal kvůli viróze novej W7 na PC, dostal jsem se do bodu, kdy bych rád přes domácí síť mohl lýzt do jinejch mašin, který mají XP. Sice se píše, že W7 a XP a níž zasíťovat nejde, ale mě to před časem chodilo ale postupem času čím dal víc blblo. Na začátku jsem to dost lámal ale pak chodily oba směry i sdílení tiskáren. Pak se něco rozjebalo a chodilo to jen z W7 do XP i když XP mašinu s W7 viděly. Teď se snažím, a stále nic. Stejnej rozsah adres, stejná maska stejnej název a furt nic. Nemůžu si vzpomenout, co jsem s tím před 2 lety dělal aby to chodilo. Dvě XP navzájem chodí, dokonce i s Miléniama, W7 s W8 noťasem taky.
Nemáte prosím někdo tip co s tím?
Díky
Jirka
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Zasíťování WXP a W7 spolu jde naprosto normálně. Nevím, kde jsi četl takovou blbinu, že to nejde. Ten autor měl napsat, že to neumí. Nejjednodušší síť je mít společný název sítě, protom pro začátek použít ve WXP jen adresář a ten dat sdílet i s možnosti mazání atd. z druhé strany. Po restartu to pak z W7 uvidíš a můžeš tam kopírovat či od tama číst soubory, spouštět atd. Takových adresářů (např. s filmama) si můžeš udělat kolik chceš. Kvůli bezbečnosti je lepší používat jen sdílení adresáře, ne celého HDD, aby se ti tam nedostal někdo z venku.
Obráceně to je to samé, ale musíš mít heslo z W7. Jednodušší je použít sdílené knihovny, kde podle potřeby odmažeš např. sdílenou hudbu, dokumenty atd. a přidáš si tam názvy (adresáře) podle svého. Plné sdílení odkudkoliv ve/z W7 si projedeš potom, až ti půjde tento základ.
Samozřejmě je dobré např. na XP dát sdílené tiskárny a tisknout z W7 než všude montovat tiskárny zvlášť. Já mám zrovna tady WXP a W8 sdílené navzájem a bez problémů.
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Už to p32 zmínil, ale jen nenápadně. Vstup do počítačů musí být na heslo, nebo alespoň do toho, který sdílí.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Heslo musí být při vstupu na PC či NB s W7 nebo W8 (ony ho generují). Do WXP ne, ale je vhodné si ho tam taky dát a druhé PC či NB si ho po zápisu už pamatuje.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

p32 píše:Zasíťování WXP a W7 spolu jde naprosto normálně. Nevím, kde jsi četl takovou blbinu, že to nejde. Ten autor měl napsat, že to neumí.

No budeš se divit, ale tu blbinu hlásí Mrkvosoft v instalaci W7. :wink: Bylo tam napsáno něco v tom smyslu, že "síťové propojení a sdílení dat jde jen mezi počítači s W7". Jestli to někdo zkomolil při překladu, nebo to mysleli vážně, netuším.
p32 píše: Nejjednodušší síť je mít společný název sítě, protom pro začátek použít ve WXP jen adresář a ten dat sdílet i s možnosti mazání atd. z druhé strany. Po restartu to pak z W7 uvidíš a můžeš tam kopírovat či od tama číst soubory, spouštět atd. Takových adresářů (např. s filmama) si můžeš udělat kolik chceš. Kvůli bezbečnosti je lepší používat jen sdílení adresáře, ne celého HDD, aby se ti tam nedostal někdo z venku.

Tohle všechno vím, vždyť jsem psal, že mi to v předchozí instalaci W7 chodilo. Problém je, že i když je všude Workgroups, pevný adresy od 10.0.0.30 do 10.0.0.39 (2x PC, noťák, regulace topení, soláru a pod.) a 255.255.255.0 tak o sobě v Průzkumníku W7 a XP neví. XP navzájem a ME s XP ano. Pokud ale v Norton Comandéru zkusím na XP zadat adresu PC s W7, tak se po cca 30 sekundách otevře okno W7 User a můžu v něm hrabat. Pokud zkusím to samý z W7 do XP, tak to trvá 5 sekund.
Potom mezikroku s Norton Comandérem na XP a W7 už naběhnou v Průzkumníku nebo Mista v síti všechna PC a složky v nich jsou navzájem vidět. Z W7 se dostanu ve všech XP naprosto všude ale z XP do W7 se dostanu jen do User a můžu měnit, ale u všeho ostátního (disk, adresář) je výpis "Nemáte oprávnění."
Po restartu XP a nebo W7 se už zase navzájem nenajdou a musí se přes toho Norton Comandéra.
p32 píše:Obráceně to je to samé, ale musíš mít heslo z W7. Jednodušší je použít sdílené knihovny, kde podle potřeby odmažeš např. sdílenou hudbu, dokumenty atd. a přidáš si tam názvy (adresáře) podle svého. Plné sdílení odkudkoliv ve/z W7 si projedeš potom, až ti půjde tento základ.
Samozřejmě je dobré např. na XP dát sdílené tiskárny a tisknout z W7 než všude montovat tiskárny zvlášť. Já mám zrovna tady WXP a W8 sdílené navzájem a bez problémů.

To heslo z W7 je ta kombinace asi 10 znaků co tam je jako síťový? Nebo heslo uživatele? Na mě se musí pomalu, už jsem starší člověk. :oops:
Sice jsem schopnej se ledasco naučit, ale trvá to trochu dýl. :)
Divný ale je, když mě to dřív chodilo, tak jsem si rozhodně na žádný hesla nehrál. Jestli to tam musí být, tak kam se heslo z W7 do XP zadává?
Díky
Jirka
paveltl

#6 Příspěvek od paveltl »

Ono to s tím heslem nebude tak jednoduchý.
XP v síti stačí znát heslo účtu na druhém počítači.
7 a 8 už využívají 56bitové kódování, se kterým XP neumí pracovat (ty umí jen 40bit).

Souhlasím s tím co napsal P32, s výjimkou že takhle XP nemohou do 7 a vyšších.

V práci máme ve firemní síti jen 5 počítačů. Všechny jsou zaheslované.
Bohužel kolega aby nemusel zadávat heslo si vytvořil druhého uživatele bez hesla. On má XP a já s XP se k němu v tomhle účtu nepřihlásím, musí se přihlásit druhým účtem s heslem. Můj počítač si už pamatuje heslo k jeho účtu které jsem zadal porvé. On ke mě může z obou účtů.
Další počítače se 7 se k němu dostanou ať je přihlášn jakýmkoliv účtem.
Šéfův počítač se 7 má povolené sdílení s ostatními počítači s XP a do něj se dostaneme všichni. Účetní počítač se 7 to nemá a dostane se do něj jen šéf který má taky 7, my ostatní s XP ne. Kam se dostane on nevím.

Aby XP počítač mohl do 7 počítače, musí se u 7 změnit nastavení sítě.
Tohle jsem si kdysi napsal když nám dodavatel výpočetní techniky zapojoval první počítač se 7:

Po připojení k síti vybrat Pracovní skupina .
Kliknout pravým tlačítkem myši na ikonu sítě - Otevřít centrum síťových připojení.
Změnit pokročilé nastavení sítě - Zapnout zjišťování sítě - Zapnout sdílení souborů a tiskáren - Zapnout sdílení, aby kadý uživatel.... - Povolit sdílení souborů 40bitové - Vypnout sdílení chráněné heslem - K připojení k ostatním počítačům používat účty a hesla.
Vždy je lepší změnit jen jednu věc, uložit a pak změnit další, občas se prý bez ukládám každé změny zvášť něco s něčím jinak popere.
Pak se odhlásit a znovu přihlásit.

Pak vybrat složku ke sdílení, kliknout na ní pravým tlačítkem - Sdílet s.
Rozšířené možnosti sdílení - zatrhnout Sdílet tuto složku - Oprávnění - Everyone - vše zatrhout Povolit - OK.
Záložka Zabezpečení - Přidat uživatele Everyone a vybrat jej - vše zatrhnout povolit - Zavřít.
Pak se prohledá disk a upozorní co nelze sdílet, musí se každé hlášení odklikat Pokračovat.

Už je to pár let starý postup, ale od té doby vše ve firemní síti běhá bez problémů.
Možná už dnes existuje něco jednoduššího.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

paveltl píše:Po připojení k síti vybrat Pracovní skupina .
Kliknout pravým tlačítkem myši na ikonu sítě - Otevřít centrum síťových připojení.
Změnit pokročilé nastavení sítě - Zapnout zjišťování sítě - Zapnout sdílení souborů a tiskáren - Zapnout sdílení, aby kadý uživatel.... - Povolit sdílení souborů 40bitové - Vypnout sdílení chráněné heslem - K připojení k ostatním počítačům používat účty a hesla.
Vždy je lepší změnit jen jednu věc, uložit a pak změnit další, občas se prý bez ukládám každé změny zvášť něco s něčím jinak popere.
Pak se odhlásit a znovu přihlásit.

Tohle mám nastavený stejně, pouze nemám zapnutý účty a hesla.
paveltl píše:Pak vybrat složku ke sdílení, kliknout na ní pravým tlačítkem - Sdílet s.
Rozšířené možnosti sdílení - zatrhnout Sdílet tuto složku - Oprávnění - Everyone - vše zatrhout Povolit - OK.
Záložka Zabezpečení - Přidat uživatele Everyone a vybrat jej - vše zatrhnout povolit - Zavřít.
Pak se prohledá disk a upozorní co nelze sdílet, musí se každé hlášení odklikat Pokračovat.

Už je to pár let starý postup, ale od té doby vše ve firemní síti běhá bez problémů.
Možná už dnes existuje něco jednoduššího.

Tady bude asi problém, nic jsem nedělal s záložkou zabezpečení. To by mě potom asi mohlo pustit na soubory a složky. Večír zkusím.
Ale proč musím šaškovat s tim Norton Comandérem aby se počítače navzájem našly to asi nevyřeší...
Díky
Jirka
paveltl

#8 Příspěvek od paveltl »

Ono to bude obráceně.
Tímhle postupem pustíš jiné počítače dovnitř přímo.
Je možné že ten Norton Comader otevíral cestu přes administrátora a pak už o nebude potřeba.
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Předpokládám, že místo Commandru to půjde i přímo ze startu dát \\10.0.0.X nebo \\Jméno_stroje Jinak jsem nikdy nic zvláštního nenastavoval, pouze v XP i Win7 používám klasický model sdílení (uživatel/heslo), nikoliv ten, který je výchozí. Je potřeba dát pozor na to, že Win7 mají přísněji nastavenou bezpečnost, takže se bez změny nastavení není možné přihlásit k účtu s prázdným heslem. Pokud se připojení k síti zobrazuje jako veřejná síť, tak Win7 většinu věcí zakážou. Pro bezproblémovou funkci je tam potřeba mít domácí/v práci a být za NAT a firewallem.
To, že v okolních počítačích občas jedna mašina nevidí druhou, považuji u Windows už dávno za vlastnost, nikoliv chybu :-) Stává se mi to i mezi Win7 navzájem, tohle bych neřešil. U systému založeném na broadcastech se není čemu divit, MS to řeší přes WINS server. Důležité je, pokud funguje to zadání jména nebo už namapované disky.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Jde to z W7 do XP a naopak i ze Startu. Akorát z XP do W7 to trvá dost dlouho (cca 30sek) než se otevře. Opačně je to hned. Skočí to do okna Průzkumníku a v Síti se vypíše adresa co jsem zadal. Ale je to nějaký divný. Občas (tak 1:3) se tam vypíše i název PC jehož adresu jsem zadal. Pokud se vypíše jen adresa, tak po schození Průzkumníku a dalším nahození adresa zmizí. Pokud se náhodou zobrazí i název PC, tak se pamatuje až do restartu W7. Z Nortona pokud zadám adresu jednoho PC tak se najdou i všechny další ve skupině a pak i v Průzkumníku drží názvy PC ve skupině až do restartu PC. Rozdíl v tom teda je. Jdu pokračovat ve zkoumání...
Díky
Jirka
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Vítězství! Byly 2 problémy. Ve W7 jsem si všiml, že se někdy vypíše že jsou k dispozici 2 skupiny WORKGROUPS. To mi přišlo divný, tak jsem přepsal název WORKGROUPS a zjistil, že na W7 byla za názvem ještě mezera! Nechápu, od instalace jsem na název ani nesáhl. :roll: Od toho okamžiku o sobě začaly XP a W7 navzájem vědět. Z W7 do všech XP a ME bez problémů úplný přístup. Jak ty rozdílný názvy Norton obcházel netuším.
Ale přístup z XP do W7 byl stále jen do User, vše ostatní řvalo. Tak jsem vyzkoušel co psal paveltl:
"Záložka Zabezpečení - Přidat uživatele Everyone a vybrat jej - vše zatrhnout povolit - Zavřít. Pak se prohledá disk a upozorní co nelze sdílet, musí se každé hlášení odklikat Pokračovat."
Od toho okamžiku vše navzájem maká jak má. Přitom na žádným PC nemám zaheslovanej účet. Zajímavý, většina jste psali, že to být musí.
Díky všem, co se snažili poradit.
Jirka
p32

#12 Příspěvek od p32 »

No, vidíš, že to jde když se chce. :lol:
Já ti tam to heslo nevnucoval, protože mě to jde bez hesla, ale nevěděl jsem, jestli ve W7 je fakt nutné (mám W8 ). Ale ta hesla (svoje) si tam dej, budeš mít jistotu, že tam každý jen tak nevleze.
Já právě většinou omezím práva guestů a evryvanů, aby se tam neroztahoval kdokoliv.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Ráno zapnu a už to zase nejde jak by mělo. Teď se v Průzkumníku v položce Síť zobrazuje jen PC s W7. Pokud dám do Startu adresu a nebo název jinýho PC s XP tak se najde, dá se v něm cokoliv měnit. Na W7 jde namontovat síťová jednotka jinýho PC. Pokud se protější XP zrestartuje, teprve potom se objeví ve W7 v Sítích jeho název. Co je to za 🤐 stav, když mám namontovanej a funkční disk z jiný mašiny o který Průzkumník neví? To je vlastnost W7?

Na druhý straně XP je to taky divný. PC s W7 se v Místech v síti najde hned. Ale když klepnu pravým na nalezený disk na síti nenabízí mi to namontování. Musí se přes Nástroje - Připojit síťovou jednotku. To přeci chodilo přes pravý, nebo jsem už zblblej z těch W7?

Tyhle stavy jsem měl před cca 2 roky taky a postupně se to horšilo až do naprostýho nepoužití.

Jirka
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jjilek »

paveltl píše:Souhlasím s tím co napsal P32, s výjimkou že takhle XP nemohou do 7 a vyšších.

Pokud jsem na stejném routeru, tak se do W8.1 z XP podívám bez problémů, jen musím správně napsat název a heslo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“