FM Selena B211, ako správne zladiť FM jednotku

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#16 Příspěvek od kutilmil »

Ale milan no naozaj ten dotaz myslím vážne ale ide oto že ostatné cievky si mi perfektne popísal ale 5,6,7 si nespomenul. to zasa viem ako sa nastavuje indukčnosť.
Vďaka Ti.
ok1hga

#17 Příspěvek od ok1hga »

5,6,7 jsou cívky prní MF, ty se nepřelaďují !
a pokud jsi je rozšteloval z neznalosti, potřebuješ generátor s výstupní frekvencí 10,7
a ty cívky nastavíš na maximum signálu . . .
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#18 Příspěvek od kutilmil »

Ano neznalosťou som ich rozladil. poradíš mi prosím kam pripojiť vstup generátora a čo a kde merať a aká je postupnosť?
Milan

#19 Příspěvek od Milan »

Já bych tedy tu první mf generátorem neladil - nemá jej totiž kam připojit,aniž by to celé rozladil. A musel by pravděpodobně přeladit celý mf zesilovač včetně detekce,neb jen náhodou se sejde 10,7 MHz / přesně/s aktuálním naladěním "po stárnutí". Vždyť těch cca 10,7 MHz si vyrábí z každého signálu po směšování se vstupním signálem v pásmu. Takže osobně bych na vstup opět z fm generátoru jakýkoliv signál cca 20µV
třeba 98MHz a doladit opět obě jádra na maximum signálu - po naladění bych zkontroloval jemným rozladěním generátoru na obě strany o tak +-
0,5 MHz,jestli tam náhodou nemám na rez.křivce dva hrby - je to přece jen
vázaná propust.Ze zkušeností je ale tupá a tak bude vazba podkritická
s jedním hrbem. Problém těchto samokmitajících směšovačů je ten,že laděním mf propusti v kol.T2 zase trochu rozladí oscilátor,ale to už asi vadit
nebude,neroztočil -li jádra propusti před laděním oscilátoru někam úplně mimo.
ok1hga

#20 Příspěvek od ok1hga »

Milan píše:Já bych tedy tu první mf generátorem neladil - nemá jej totiž kam připojit,aniž by to celé rozladil.

jak to že né ??
může připojit gener 10,7 přes kondík cca 10pF, přímo do emitoru oscilátorového trandu a výstupní MF tak bude oddělena tím trandem . . .
Milan píše:A musel by pravděpodobně přeladit celý mf zesilovač včetně detekce,neb jen náhodou se sejde 10,7 MHz / přesně/s aktuálním naladěním "po stárnutí".

jasně, to by měl . . .
Milan

#21 Příspěvek od Milan »

Pokud mu ovšem tím připojením generátoru do obvodu emitoru nevysadí oscilátor a celý obvod T2 se ss nerozhodí......
ok1hga

#22 Příspěvek od ok1hga »

Milan píše:Pokud mu ovšem tím připojením generátoru do obvodu emitoru nevysadí oscilátor

ať mu klidně vysadí !
bude přeci nastavovat 10,7 . . .
. . . a pak to odpojí.
Milan píše: . . . a celý obvod T2 se ss nerozhodí......

zkus se rozepsat, jak se tohle přes malý kondík cca 10pF stane
a jak moc, to bude při slaďování transformátoru na 10,7 a dál sladění MF, bude vadit . . .
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#23 Příspěvek od kutilmil »

Dík chlapy.
Tak nakoniec som to zladil, ani neviem ako sa mi to podarilo, ale hraje prefektne. Vďaka.
Milan

#24 Příspěvek od Milan »

Pro šéfa: Kladná zpětná vazba oscilátoru je přes kapacitní dělič C13/C9 a něco C8.Původně 15/36pF,po přeladění nově 4,3/18+10 oddělovací od generátoru.Takže zpětnovazební signál bude X x menší než v původním zapojení,počítat se mi to nechce, ale myslím,že to kmitat nebude.Injektoval bych to tam tak přes max.2,2-3,3p.
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

Milan píše:počítat se mi to nechce, ale myslím,že to kmitat nebude.Injektoval bych to tam tak přes max.2,2-3,3p.

. . . ale to přeci pro nastavení 1. MF 10,7 a i dalších MF stupňů, nijak nevadí !
a pro nastavení souběhu a citlivosti vstupu to už bude přepojené na vstupní svorky . . .
Milan

#26 Příspěvek od Milan »

Sakryš,nakonec jsem musel něco málo spočítat /odhadnout/ a zřejmě budeš mít pravdu. Když se vyřazením oscilací změní ss poměry odhadem 10-20%,změní se na cca 10 MHz b22 spol.báze u třeba AF109 apod.o pár procent,což absolutně bude znamenat desetiny pF změny kapacity na výstupu T2 a vzhledem ke kapacitě rez.kondu prvního rez.obvodu v kolektoru T2 - 68 pF /vazední na rez.obvod oscilátoru/ rez.kmitočet první mf propusti ujede tak o pár desítek kHz max. oproti stavu,kdy oscilátor kmitá.To vzhledem k tuposti /malé Q/ propusti asi moc vidět ani slyšet nebude :D .
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“