softwrare pro zobrazení pokrytí vysílačem
Moderátor: Moderátoři
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
softwrare pro zobrazení pokrytí vysílačem
Co s tím, je nějaký program na tohle ?
EDIT:// Zde jsem našel jeden link, když jsem něco počítal - aby jsi měl představu https://web.cloudrf.com/API/archive/calc.php?id=182723
- monterjirka
DTV.CTU.CZ
Ale počítej s tím, že ten "výpočetní systém" pěkně kecá!
U nás je nemálo míst, kde podle výpočtu je signál 3. multiplexu, ale v praxi si nidko na střechu nedá takévé monstrum, které by zachytilo použitelný signál...
Když se vrátíme spoustu let zpátky, tak v modrém AR byly nějaké grafy nebo tabulky útlumu signálu podle vzdálenosti, něco o tom jako signál přeleze nějakou překážku,...
Příklad: dnes odpoledne jsem na kmitočtu 7,175 MHz dělal se 100 W a dipólem, s odřenýma ušima SSB spojení k Mnichovu a o 5 kHz vedle perfektní spojení na sever Portugalska a na jih Itálie. Všichni přitom udávali výkon radiostanice 100 W. Pak jsem přešel na 10,1 MHz a na telegrafu udělal oboustranně perfektní spojení do Sevastopolu. Ale neslyšel jsem ani jednu stanici ze západní Evropy.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Ono udělat nestabilní spojení na KV není až takový problém ... Můj problém je zcela jinde. K jeho řešení potřebuju tu simulaci.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
jirkati píše:No vidím, že jsem se netrefil do tebou požadovaného kmitočtu. Jenže jsi ho nikde zatím neuvedl. Ale sorry.
Nic se neděje a není třeba omluva. Jen bych byl rád kdyby se drželo téma.
Odklon od tématu řeším snad pokaždé když někde založím téma. Proto ta reakce.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
buddyns píše:Ten soft který jsem postoval výše se ti nelíbí ??
ha tak pin je tu. Podle všeho je ta mapa ale nereálná. V mém případě řeším pásmo 6m a 70cm, mám kolem sebe členitý terén, anténa se ziskem na obou pásmech 6m plus 6dB , 70cm plus 9dB. Obojí lehce offset. Výkon max. 10W.
Přesto v obou případech kreslí kruh 20km zcela vyplněnej. Přitom vím že zvláště 70cm tak dokonalé pokrytí určitě nemá.
Jo a doplnění - Umístění JN79IJ, Sezimovo Ústí 2, 420mnm, výška anténího stožáru 12m
- monterjirka
Ono záleží hodně na velikosti překážek, signál "přeleze" překážky řádově "o něco větší" než je vlnová délka, pokud je to někde poblíž středu, pokud je překážka u vysílače nebo u přijímače, je to horší.
A je otázkou jestli nějaký SW dokáže správně a seriozně "posoudit" všechny překážky na trase
- honza637
- Kontaktovat uživatele: