chranic - ako funguje vnutri?
Moderátor: Moderátoři
TERASAKI (asi proto jsem myslel že Džaponci)
F40/4/01
IΔn 0,1A
Made in EU
Takže:
Myslel jsem, že je tu 0,03A, ale to je jen na pračku.
Ti Terasaki, je to bída nebo lepší?
Proč vypadává Fíčko při přepálení vlákna žárovky?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- tomasjedno
Taky že jsou.Michal22 píše:...TERASAKI (asi proto jsem myslel že Džaponci)
Michal22 píše:...Proč vypadává Fíčko při přepálení vlákna žárovky?
Jednak se koukni, jestli to není jističochránič (TD3RCBO), pak by to bylo noumáuní.
A druhak - asi tedy při přepálení vlákna, kdy docházívá k hoření oblouku mezi přívody k vláknu (zvlášť když je žárovka paticí nahoru), dojde k proudovému šťouchu překračujícímu jeho rázovou odolnost. Tu ostatně TERASAKI neuvádí, takže to nebude hodnota, na kterou by mohli být pyšní.
- Artaban001
Pitvu jednoho vadnýho proudovýho chrániče jsem prováděl zde.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=60752&highlight=chr%E1ni%E8
Uvnitř byl jen rozdílový transformátor a zvláštní relé.
Pokud by byl chránič kombinovaný s nadproudovou ochranou, bylo by to jistě na něm uvedený. Je pravdou, že někdy se chránič chová podivně.
U nás ještě stále funguje "fíčko" východoněmecké provenience a při úderu blesku 200m od baráku vypadlo. Taktéž někdy vyletí při spálení žárovky a někdy ne. Nevím, že by byl kombinovaný s nadproudovou spouští. Jestli v tom hrají roli proudové rázy, které se šíří různě rychle mezi L a N, nebo při přepěťových špicích různý i kapacitní svody - těžko říct.
Každopádně základní funkci prodovýho chrániče jde docela snadno nasimulovat pár závity přívodního kabelu přes proudový transformátor, nebo klešťový multimetr. Rozsah postupně přepnout na co nejnižší hodnotu.
- weed_smoker
fero_b píše: a potom ked som zapol konvicu - chranic vyhodil...rano (na druhy den) sa uz tento jav stratil..(konvica samozrejme nema zvod)
Nám vyráží chránič nejvíc právě ta konvice.Někde tam zkondenzuje pára a kondenz pak steče do toho termostatu pod spirálou.Stačí konvici rozebrat,vysušit a poskládat, na chvíli dá pokoj.