Zapojení velkého počtu led diod
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení velkého počtu led diod
jsem tlačený do jednoho projektu s kterým bych zřejmě potřeboval poradit. Jedná se o zapojení velkého množství led v různých skupinách které se budou jednotlivě nasvěcet. Jednalo by se o 57 skupin led modrých, kdy v jednotlivých skupinách by byl rozdílný počet led, konkrétně: 19 skupin po 1 led, 9skupin po 2 led, 6 skupin po 3 led, 6 skupin po 4 led, 2 skupiny po 7 led, 1skupina po 11 led, 1skupina po 19 led, 1skupina po 33 led.
Obdobně pak bude zapojeno 27 skupin žlutých led, kdy opět ve skupinách bude počet led od 1 do 33.
Celkový počet diod bude kolem 450, požadavek na svítivost nebude velký, spíše se bude muset intenzita svítivosti sladit u různých barev na stejnou vizuální úroveň. Led diody by měly mít difúzní barvu pouzdra, průměr 5mm.
Zapínání jednotlivých skupin nějak vyřeším, jde mi o to, jak zvolit omezení proudu v jednotlivých skupinách, když v jedné skupině bude 1 dioda a nebo taky třeba těch 33 a celkově takto budu muset řešit 84 skupin.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
TO Michal 22: to je taky jedna z variant kterou zvažuji.
Vyprdni se na nejake seskupovani a podobne silenosti, pouzij adresovatelne RGB led. V LED je nejaky posuvny registr do ktereho nalifrujes udaje o svitivosti jednotlivych barev a je vystarano. Registr je "pruchozi", takze muzes vsech 400 led zapojit za sebou a jednoduse propojit jednim dratem a cele to ridit z jakehokoliv MCU. Pak si muzes udelat skupinek, barvicek, svitivosti... kolik chces.
Ledka stoji kolem peti kacek, coz mi prijde v pohode na to jak moc ti to zjednodusi navrh, vyrobu a ladeni celeho bazmeku.
http://www.ebay.com/itm/10-1000-PL9823- ... 486fd142fb
- Jeejda_teda_puvodne
Pri výrobe už ten počet nemusí byť problém, ale pri projekte je treba myslieť aj na to .
Můj poslední poznatek ohledně LED s difuzním pouzdrem je ten, že aby LEDka rozumně svítila, tak potřebuje nějakých 20mA.
Potom pro 450 LED x 20mA = 9A při plném svícení. Zdroj 5V/10A je běžně k sehnání...