Kávovar AEG CG 6600
Moderátor: Moderátoři
Kávovar AEG CG 6600
- Přílohy
-
nahr100.jpg- (133.88 KiB) Staženo 133 x
-
alr.jpg- (142.08 KiB) Staženo 169 x
Ale kdyby to bylo opravdu poblbaným programem, tak postupy pro nějaké lehčí resety mám někde zapsané (ale ty pravidelně moc nefungují). Jediný opravdový reset je v případě, že vyčteš program z PICu na silové elektronice (není nijak chráněný), ten PIC vymázneš a načteš ho znova (bez obsahu paměti) - kávovar se pak chová jak znovuzrozený.
Jestli je fakt elektronika nějak seklá, tak by mělo trochu pomáhat zmáčknout "menu" a "2 hrnky" a strčit kávovar do zásuvky - pak by se při mačkání tlačítek měly zobrazovat hlášky jako "button X" (je to prakticky test displeje) a po vytáhnutí kovovaru ze zásuvky by se mělo něco vynulovat - ale většinou to k ničemu nepomáhá. Pak už se musí použít programátor, ale to bývá tak po bouřce, výpadku napájení nebo shořenem motoru spařovačky.
Stiskněte tlačítko „MENU“
Objeví se bod menu „VYBERTE
JAZYK“.
Stiskněte tlačítko pro pohyb v menu
„<“ nebo „>“ dokud se neobjeví
bod menu „RESETOVAT“.
Potvrďte vybranou položku menu tlačítkem
„OK“ . Displej zobrazí
„RESETOVAT NE“.
Stiskněte tlačítko pro pohyb v menu
„<“ dokud se neobjeví bod
menu „RESETOVAT ANO“.
Stiskněte tlačítko " OK " .
Resetováním se přístroj uvede do stavu jak byl nastaven z výroby.
Všeobecný alarm upozorňuje na zanešenou spařovací jednotku.
Chyba elektroniky může být rovněž ve hře.
Všeobecný alarm může ukazovat na hodně věcí - zanesená spařovačka to také může dělat (i když to na to nevypadá - presso by s ní muselo před nahlášením alarmu začít nějak hýbat a tady nedělá nic), ale v návodu je to spíš udané z toho důvodu, že je to jediná uživatelsky odstranitelná závada, co se hlásí všeobecným alarmem - pokud to presso hlásí i po vyčištění spařovačky, tak je nutné zavolat do servisu.
Posílám ti v SZ servismanuál - nic moc v něm není (jen všeobecné shrnutí), ale je tam postup, jak se dostat do "testovací procedury" - tak můžeš mačkat různé tlačítka a presso dělá, co chceš. Zkus jezdit se spařovačkou nahoru a dolů ("motor nahoru" a "motor dolů") a proměřuj koncové mikrospínače (raději přímo na desce - M1 a M2), jestli je vše OK (a na mikrospínačích je buď 0 nebo 5V). Jestli to tak není, tak zkontroluj odpory R1, R2, R14, R15, co jsou mezi mikropínačama a procesorem. Můžeš také zkontrolovat signál z otáčoměru na motoru - nevím periodu a tak, ale při měření nějakou logickou sondou (udělal jsem si na to sondu s pípákem) by měl signál vycházet bez přerušení při jakémkoliv pohybu spařovačky (ten šedý kabel může být zlomený).
Pak podobně přezkoušej obě topné tělesa - kontroluj je ampérmetrem nebo wattmetrem a zároveň měř jejich teplotu (zastrč snímač vedle NTC snímače) - nahřívání se skončí při dosažení jmenovité teploty, co je uvedená v manuálu (nespálíš tepelné pojistky) - 98°C a 145°C. Při problémech s nahříváním můžeš zkontrolovat odpory R46, R66, R58 a R60, co jsou mezí snímačama a procesorem. Zkontroluj keramické pojistky na boileru páry - občas bývají háklivé na michanické otřesy (poklepej po nich ručkou šroubováku při nahřívání).
Jestli ale motor jezdí v pořádku a kávovar se nahřívá (neboli po nahřátí pressa můžeš vyjet se spařovačkou do střední pozice pod mlýnek, namlet do něho kafe, vyjet s ní úplně nahoru, zapnou čerpadlo a "ručně" si udělat kafe), tak je asi fakt chyba v programu - pak už nezbývá nic, než si sehnat programátor na PIC a udělat to, o čem jsem už psal - ale je to vzácná závada (dělal jsem to jenom párkrát a to jsem těchto press opravil přes tisícovku), takže si nemyslím, že to tím bude.
Gramatiku a detaily radši neřeš - před chvíli jsem přišel z hlédání májky a jsem trochu nevyspalý.
Testovací procedura - vše funkční, kromě funkce pohybu spařovačky nahoru (při běžném spuštění ale jezdí oběma směry).
Změřil jsem koncáky - oba funkční, napětí na nich 4,96V nebo 0V. Zkusmo jsem při zapnutém kávovaru vytáhnul z desky NTC snímač bojleru - ihned chyba Všeobecný alarm, to samé při odpojení snímače otáček motoru spařovačky před jejím zapnutím. Změřil jsem odpory jak si popisoval, jsou v pořádku (i hodnoty). Ohřev OK ( u obou "bojlerů" ) - měřeno ampérmetrem.
Teď musím přijít na to, proč v testovacím režimu spařovačka nejede nahoru. Ještě jsem měnil mikrotlačítko ZAP/VYP na ovlád. panelu - už ho někdo měnil přede mnou - špatně spínalo...