sériový motor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

sériový motor

#1 Příspěvek od Skay »

Zdravim,je možný předělat motor z vysavače třeba na motor s cizím buzením ?a aby to šlo na DC ? jak jistě víte tak seriový motor má docela problémy na prázdno držet konstantní otáčky,potřebuju otáčky v rozsahu 5000-20000 ale von se pořád roztáčí jak chce :D
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Udělej si tyristorový regulátor, který ke stabilizaci otáček využívá indukované protinapětí. Stabilizace je velmi dobrá, zapojení přímo primitivní.
Třeba podle AR 6/76, 7/71, 11/89.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

tyristorový regulátor sám o sobě neřeší problém s charakteristikou sériového motoru, ale kombinace cizího buzení a regulátoru už by smysl měla. Vysavačový motor samozřejmě na ss běhat bude. Je ale možné, že v opačném smyslu otáčení se budou vzpírat uhlíky které mají už provozem vytvarované plochy. Motor s cizím buzením je momentově tvrdý a dá se regulovat přes PWM i od 1 ot/sec. Při takových otáčkách by tyristorová regulace na 50 Hz už škubala a navíc by to sekalo proudové špičky jako sviňa.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Skay »

problém je v tom jak jsou 2 části statorového vinutí spojeny přes komutátor do serie,to sem odpájel a natvrdo spojil a z uhlíků vytahnul vývody na napájení rotoru.stator jsem nabudil 12V (bere to přes 2A)a na komutátor zapojil 15V.Výsledek:motor potřebuju mnohonásobně větší rozběhový prud a kroutící moment co sem tak rukou zkoušel nic moc oproti původnímu zapojení,že by to chtělo větší napětí na ten rotor?jinak motor bude běžet jen jedním směrem.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Určitě mu zvedni statorové napětí, uvědom si, kolik má ten motor wattáž a kolik tím pádem odebíral na 230V proudu. Ten proud tekl zároveň statorem i rotorem, protože byly v sérii - a Ty ho musíš dosáhnout, abys získal stejnou hodnotu mag. toku, jinak budeš mít samozřejmě mnohem nižší krouťák... Jestli je z vysavače, tak pod 1000W není, teda pokud není z nějakého předpotopního modelu... A ten 1kW na 230V je víc než 5 Ampér, které do něj musíš dostat děj se co děj, pokud chceš mít stejný točivý moment jako na síť... Nebude to 230 stejnosměrných, ale kolem 30-40V bych si tipoval že se to pohybovat bude...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

motor z obvyklého vysavače má řádově 1 kW na 230V nebo trochu míň, a tomu odpovídá odpor vinutí. Točivý moment má mizerný protože jeho výkon je daný otáčkama (je potřeba aby turbína sála jak divá a přitom nemusela mít půl metru). Jestli potřebuješ pohon s velkým krouticím momentem tak je potřeba spíš nízkovoltový motor. Když tak už rovnou s permanentním statorem.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skay »

je to motor z těch starších KVALITNÍCH vysavačů kde stačí vyměnit ložiska a je to ne jak u dnešních...ale to přeci znáte...bude to otáčet kotoučem v příslušných otáčkách (jiskřiště) takže toď k potřebnému momentu.spíš potřebuju konstantní otáčky.otáčky se mi snižujou s tim jak zvedam proud statorem...což je fajn můžu to regulovat jak napětím rotoru tak proudem statoru... ještě bych se rád zastavil u toho tyristorovýho řízení .byl bys tý dobroty a naskenoval mi to ? nedisponuju tunovýma zásobama AR :lol:
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Každej vysavač, pokud není v háji motor se na 12V rozběhne. Ale má to jeden háček. V obvodu motoru nesmí být žádný regulátor otáček, neboť ten by nespínal proud. Jinak. Kdysi jsem zkoušel samotnou kotvu připojit na 12V a stator budily dva magnety. I takhle upravenej motor nebyl nic moc. Rychlostně bych to srovnal k ventilátoru topení Š100 , akorát, že ten škodováckej motor je o mnoho silnější.. (obojí běželo na prázdno)
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

nevím jaký krouticí moment potřebuje jiskřiště, ale motorek z HDD točí 7200 ot, je to stabilizované a výkonově i rozměrově to je na 5% toho vysavače. Nebo motor do elektroletu, ten udělá i těch 25000 ot.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Skay »

tak zas tak malý to nebude...jinak bych to z těch HDD udělal.se mi povedlo šlehnou diody,ale při Urotoru 100V a nabuzení 15V/2,2A už to mělo docela slušný votáčky...proč ten motor tak hodně brzdí když vodpojim rotor?motor z elektroletu co sem viděl na nějaký ztránce z podobnou tématikou bral při takovejch ot.přes 15A.to tam radši necham tohle.díky všem za rady...
Radix

#11 Příspěvek od Radix »

Jestli chceš schéma toho regulátoru, tak napiš nějaký mail, kam to poslat.
Ten regulátor jsem dělal mnohokrát pro různé motory, od motorků k šicím strojům, k vrtačkám atd.
Osvědčil se velmi dobře. Stabilizace otáček je i při zatížení velmi dobrá.
Pokud potřebuješ řídit větší otáčky (ne od nuly), napájej regulátor přes diodový můstek (řízení obou půlvln).
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

jestli je to ten tradiční regulátor s proudovou zpětnou vazbou, tak ten je třeba na
http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... motoru.htm
funguje to, ale je dobré omezit nárůst napětí na indukčnosti, jinak triak jednoho den odejde. Mně ji pár odešlo :(
Skay
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Skay »

mail je skip0602@centrum.cz ten regulátor vypadá dobře...se ještě kouknu na ten co mi pošleš...jestli to neni stejný...ale já sem z toho motoru udělal motor na ss napětí...můžu ho budit st a rotor napájet taky st ?bude to tak fungovat ?
Radix

#14 Příspěvek od Radix »

Schéma je stejné, tak to neposílám.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“