Měnič z 12V na 230V snad 200W

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Měnič z 12V na 230V snad 200W

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec. Na tohle konstrukční řešení jsem narazil, když jsem opravoval továrně vyráběný měnič se "železným trafem".
Přílohy
Menic_z_12V_na_230V_spectrum_B.png
(2.9 KiB) Staženo 218 x
Menic_z_12V_na_230V_spectrum_A.png
(6.72 KiB) Staženo 340 x
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Jestli je v tom nějaká verze časovače 555, přemýšlím proč není ošetřen Pin5
Řešení možná pro někoho zajímavé, ale nepro všechna využití je "obdélník" na výstupu ideální.
PotPalo

#3 Příspěvek od PotPalo »

Nechcem zakladať novú tému na jednoduchú otázku, tak sa spýtam tu:
Dá sa spoľahlivo odmerať takýto výstup s multimetrom? Mám dva 300W meniče rôznych výrobcov. Jeden menič mi dáva cca 200V, druhý 310V, pri záťaži klesne na 280V. Je to v poriadku? Merané multimetrom v rozsahu V-AC. Na ten 310V nemám odvahu napojiť spínaný zdroj, ak je 310V efektívna hodnota, tak špičku (zrejme cca 434V) by asi kondenzátor nevydržal (ak je do 400V). Chyba merania, alebo vadný menič?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Vem to vošklivoškopkem a podívej se, jakej má výstupní napětí tvar - podle toho můžeš usoudit, jestli tam máš sinus a měříš jeho efektivní hodnotu, nebo jestli tam máš obdélník s mezerou....

předtím monterjirka píše:Jestli je v tom nějaká verze časovače 555, přemýšlím proč není ošetřen Pin5
...
Protože je tam použitá CMOS verze (17555) a na pin 5 je vyvedenej interní napěťovej dělič - normálně je na něm 67% Unap, běžně používanej kondenzátor 10 až 100nF má za úkol z tohoto napětí určujícího horní překlápěcí napětí vnitřního komparátoru vyfiltrovat případný zvlnění. CMOS verze znamená minimální vlastní odběr a tudíž pokud je dostatečně tvrdej zdroj napájení, "ošetření" pinu 5 není NĚKDY zas až tak životně důležitý.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

Pomovou diódového mostu odmeraj strednú hodnotu na DC rozsahu.
Pridaj na výstup mostu 50µF/450V elektrolyt a odmeraj špičkovú hodnotu (možno pridať ku kondenzátoru malú záťaž 100kΩ/2W na vyfiltrovanie parazitných prekmitov).

Pri obdĺžnikoch by nemala špička presiahnuť 350V (lepšie je pod 330V).
Ak je špičková hodnota blízka strednej je to "plný obdĺžnik". Je lepšie ak obidve hodnoty sú menšie ako 250V.

S trueRMS merákom by sa malo pomerať do 250Vef. Pre istotu by som si odmeral aj špičkovú.

Názornejšie na škice
Přílohy
obdlzniky.JPG
(140.42 KiB) Staženo 92 x
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Milujem výraz "modifikovaný sínus" :roll: ( v tejto súvislosti).
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Ak nemas k osciloskopu vhodnu sondu, tak to meraj cez trafo. Celkom sa mi osvedcil napajaci adapter 9V alebo 12V AC.
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

Líbí se mi ty kondenzátory v bázích, co dělají modifikovaný sinus :)

U toho mého měniče jsou hrany zmenšeny zapojením zpětnovazebního vinutí v sérii s výstupem 220 V

Když sem provlékl emitory tranzistorů budícím toroidem jako zpětnou vazbu, fungovalo to taky, ale bylo to tvrdší.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

"Železný měniče" mají trochu osekaný hrany obdélníků díky indukčnosti vinutí, na rozdíl od spínaných měničů, kde se na výstupu stejnosměrné napětí dodatečně střídačem rozseká na střídavý 50HZ. Tam je to kolikrát dost tvrdý obdélník, či ten obdélník s mezerou..
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Artaban001 píše:"Železný měniče" mají trochu osekaný hrany obdélníků díky indukčnosti vinutí, na rozdíl od spínaných měničů, kde se na výstupu stejnosměrné napětí dodatečně střídačem rozseká na střídavý 50HZ. Tam je to kolikrát dost tvrdý obdélník, či ten obdélník s mezerou..

Vývoj probíhal taky tímto stádiem, že 20 kádéček bylo buzené přímo jako tady, ale odběr naprázdno byl 4 A, fungovalo to, ale po zapojení druhého 500 W halogenu jas poklesl.

S tím budícím transformátorem a zpětnou vazbou už jas neklesá ani po připojení třetího a kádéčka nehřejí a odběr naprázdno klesl na 50 mA:)
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Tak som premeral tie moje meniče. Vľavo je SOLID 150W, v strede HQ 300W a napravo bez meniča. Meral som to cez 9V trafo. Mostík sa mi nechcelo vyrábať z dôvodu nedostatku miesta na pracovnom stole.

Ten SOLID 150W je zvláštny tým, že keď je v ňom niečo pripojené a pripojím ho zapnutý na 12V, začne pískať že je preťažený. Musí byť vypnutý spínačom, zapojené napájanie, a potom až zapnúť spínač na ňom. Tiež má zvláštny pomalší nábeh (video). 300W HQ po zapnutí chvíľu mlčí, a potom hneď naskočí naplno.
Přílohy
menice.jpg
Vľavo je SOLID 150W, v strede HQ 300W a napravo bez meniča.
(44.61 KiB) Staženo 94 x
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“