Chiptuning přes "extérní krabičku"
Moderátor: Moderátoři
Jedině tak, že to akorát přifouknout, tím že by se snížila životnost turba např. z 200 na 150 tis. km, což by bylo přijatelné. Ale ono to není jen o turbu.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
o kolko klesne zivotnost turba? je otazne o kolko treba zvysit otacky turba aby stupol tlak o dajme tomu 10%, o 20%? okrem toho turbo urcite nevyvazuju na zbytocne vysoke otacky.
U mojeho motoru 1.4 slibují až 43kobyl nahoru a 62Nm - to bych chtěl vidět - zkoušet to nebudu .
misocko: až tak jak píšeš to nefunguje ani diesel ti bez nafty nepojede, existuje poměr vzduch/palivo a pokud se od něj uchýlíš tak jen zhoršíš účinnost. Proto i staré TD motory si podle tlaku turba pousouvají dávku paliva aniž bys o tom věděl. Navíc pokud nedodáš dostatek paliva nemáš dostatek plynů pro roztočení turba a jdeš tlakem dolů.
Tzn pokud se zvysi dodavka vzduchu nebo paliva, musi RJ zaroven zvysit dodavku te druhe slozky, aby se zachoval pomer. To ma samozrejme taky limit.
Takze krabicka, ktera prekrucuje hodnotu z vahy vzduchu, MAP seznoru a videl jsem dokonce i krabicku, ktera se pripoji mezi RJ a snimac tlaku na commonrailu (TDi).
Ja bych to v aute nechtel. Budu nekde predjizdet kamion, a ono mi to v zaberu pri podrazeni spadne do nouzaku? Parada. Co na to lambda regulace?
Muj nazor je, pokud ma clovek tendence upravovat si auto doma (nic proti, je to zabavne
Jeste lepsi reseni kdyz nestaci vykon motoru je auto prodat, a koupit vykonnejsi
Vyzerá to ako medzikus medzi čidlo tlaku turba a riadiacou jednotkou.
p.s.: aha, nevšimol som si, že je tu aj vlákno 2.
Načipovány 3 auta (OCI 81kW), OC 2(1,6 77kW), OC2 (1,9 77kW) a u všech znatelný rozdíl ve výkonu. S OCI jedzím cca dva roky... Spotřeba šla dolů a to ne jen pocitově - ale reálným dlouhodobým měřením o cca 0,5l.
Naštěstí, ten kdo mi to čipoval má rozum a z motoru nemačká co to jde - jen to co motor a spojka s převodovkou ustojí.
Známý má 1,9 81kw načipovanou cca 300tis a nelze pozorovat zvýšený výskyt závad. Taky ale záleží, jestli ten výkon potom někdo využívá rozumně, nebo jede pořád na doraz.
Je pravda, že na ten výkon si člověk rychle zvyká
To by se potom jednalo také o softwarovou úpravu a za tím si lze představit cokoliv. Tím pádem vzpomínané mezikusy a homodomo úpravy by se proměnily v páru nad hrncem.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA