chromatická harmonika

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
arduino2015

chromatická harmonika

#1 Příspěvek od arduino2015 »

Ahoj, člověk dneska furt sahá po mobilu, ale mě už z toho bolí hlava.
Rozhodl jsem se naučit hrát na harmoniku, ale vůbec nic (a ani nikdo z okolí) o tom nevím.

Podle webu jsem si zjistil, že chromatická harmonika je podobná piánu. Jak ale vybrat nějakou dobrou pro začátečníka? Zkusil sem nablind jeden obchod, ale instinkt i pitomý úsměv prodavače mi napověděl, že to, co mi chtěl prodat byl šmejd.

Prosím o radu pro začátečníka. :)
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

No, asi nejsem ten pravý, ale sestra se mě na tenhle nástroj kdysi snažila naučit. Bylo to zbytečné :D Ale kdybys něco konkrétního (k technice) potřeboval vědět, můžu se jí zkusit zeptat.
Jinak nepíšeš kolik peněz bys do toho dal- ono to rozmezí je docela velké...
http://kytary.cz/dechy-a-smycce/harmoni ... tAodE04AGA
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Kdysi jsem se učil na to hrát, sice to nějak nedopadlo, ale hledej na http://www.haaf.cz (sekce články). Nechce se mi to všechno vypisovat, ale prostě chromatika je pro začátečníka zbytečnost.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

To bych tak jednoznačně neviděl: ani na akordeon nejde začít od prostředka. Technika hry, tahání měchu, řazení basových akordů, to všechno chce cvičit od základů.
Nejblíž máš v Mostě nějakého Vinše. Na Chomutovsku to, pokud vím, nikdo neizeruje. Leda až na Lounsku, tam by jich mohlo být víc.
Npřed si to prober s někým, kdo umí.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

No nevím , jsou od toho lidušky . Oběma mým výrostkům jsem učení naordinoval . Však mne to přišlo dohromady na 40 litrů , kolik doplatilo školství netuším . Za rozumnou s dobrou mechanikou a nerozladěnou harmoniku počítej desítku . A můžu ti sdělit , že mladíci po praxi s dospělou mašinou nechtějí o nějakém tříčtvrťáku či dokonce půlce ani mluvit . V pátek dělá mladší závěrečky a jak s "uměním" hraní na akoreon naloží , nevím . Jen jedno ti sdělím , že oba hráli DENNĚ 3/4 hodiny . Ale nyní je znát , že s vercajkem něco umí . Na další snad hraní jsem jim koupil 3/4ku , ale u bazárníka , co o tom neměl pojem za 4,5 litru . Měl jsem ji na vyzkoušení v Hradci , hned by mi za ni dal devítku . Klukům úplně nevyhovuje , má jem 5 řad basů . Kupuj jedině se šesti . No a k původní otázce . Myslím , že např. učitelka , co kluky učila , má nyní málo práce . Tak si myslím , že by stálo za to , nějakou v lidušce , tobě blízké , oslovit . No stojí to prachy , ale minimálně techniku sám těžko nalezneš . Občas dostali noty a třeba ani nepřišli na to , jak prsty pro tu kterou etudu seřadit , aby se hrálo snadněji ....
arduino2015

#6 Příspěvek od arduino2015 »

http://www.amazon.com/Bluesband-Harmoni ... B0017T0H60

Nakonec sem si koupil toto, a ještě nějaký tip jak začít?vůbec nic o tom nevím... je tam malý manuálek a vzorová písničky, ale i tak ocením tipy. :)
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Jo, ale tohle je foukací harmonika laděná do C-dur, to s chromatikou má společné jen jazýčky.

Zkus toto.
Naposledy upravil(a) Hill dne 30 kvě 2015, 17:20, celkem upraveno 1 x.
arduino2015

#8 Příspěvek od arduino2015 »

Pravda, on mi to nakonec doporučil kámoš jako nejlepší řešení pro nováčka.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“