DAB - digitální rádio

Vše, co se týká digitálního vysílání rozhlasu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hydrawerk

#121 Příspěvek od Hydrawerk »

Standa99 píše:To snad má někdo zájem o FM pásmo

Ale kdo a proč?? DAB+ má být snad energeticky výhodnější, protože jeden vysílač obsáhne 12 stanic.
Standa99

#122 Příspěvek od Standa99 »

TV taky měla kanály 61-69, než se objevilo LTE.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Hill
Administrátor

#123 Příspěvek od Hill »

Standa99 píše:Technicky to sice přitahuje, ale doufám, že to bude stejný fail jako 3D-TV, HbbTV aj. Dnes jsem narazil na Dolby Atmos z jednoho pidirepráku.

To snad má někdo zájem o FM pásmo a potřebuje to přestěhovat jinam.

My, co jsme zažili několik slepých cest vývoje (například videodesky, LVR, Elcaset, ADDA adaptéry pro digitální záznam zvuku na analogové video, DCC, analogová HD televize i PAL+ včetně tehdy ještě a dnes už zase sotva kompatibilních technologií a formátů), jejichž neprodejnost přivedla mnohé z výrobců do platební neschopnosti a posléze ke krachu, tomu říkáme "flop" a nebo česky "škoda peněz".

Pásmo FM se má (aspoň zatím je to ještě v plánu) ještě pár let dál využívat pro rozhlas. A myslím si, že nás naše FM přijímače zásobené signály z antény ještě přežijí.
Standa99

#124 Příspěvek od Standa99 »

No jo, jenže to jsou věci, které jsou pro většinu známé akorát z obrázků.
.
..
...
EKKAR

#125 Příspěvek od EKKAR »

Jistě - protože se tržně neuplatnily ať už kvůli neschopnosti svejch autorů je dostatečně masívně prosadit a zpopularizovat, nebo kvůli setrvačnosti společnosti a vlád, který nezjistily směr pokroku a odmítly se jím zabejvat, "protože přece tohle funguje a to stačí". V mnoha případech se na tom podílely i spory o autorský práva, patentový spory nebo i hrozby v konfliktu východ-západ (to když někdo na "východě" dostatečně nerespektoval autorský práva "západu" a hodně hlasitě začal mlaskat při požírání produktu vygenerovanýho podle obšlehnutýho patentu/technologie...)
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa99

#126 Příspěvek od Standa99 »

To už můžeme řešit i to, že někdo někomu ukradl vynález cepu :P

Jsou země, kde do dvou let vypnou FM a příjde na paškál, co se zbylým pásmem. Jediné co se dere kupředu jsou data a v tomhle pásmu by se šiřily dost dobře. Google chce balóny a někdo jiný může přijít se zájmem o bývalé FM? A třeba to je zájem dlouhodobý.
Naposledy upravil(a) Standa99 dne 06 čer 2015, 20:53, celkem upraveno 1 x.
.
..
...
Hill
Administrátor

#127 Příspěvek od Hill »

Zbytečné, to stejně nevyřešíme. Navíc cep se někde na Zemi stále používá, protože formát klasů je stále kompatibilní.
EKKAR

#128 Příspěvek od EKKAR »

Standa99 píše:To už můžeme řešit i to, že někdo někomu ukradl vynález cepu :P
....
Já to nenapsal proto, abych kritizoval kradení technologií a nápadů (kolikrát i ten "chytrej a bohatej západ" využil situace a přivlastnil si a v další době nechal bohatě platit za užitečný myšlenky pocházející z mozků "východu"? Určitě mockrát...). Napsal jsem to proto, abych ilustroval důvody, proč se mnohý technologie nebo technický řešení nedostaly do praxe a i když byly kvalitnější než v jejich současnosti zavedený starší a používaný řešení, prostě "zapadly" do propadliště dějin - třeba i proto, že se mezitím dostatečně rychle rozšířilo ještě modernější řešení...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa99

#129 Příspěvek od Standa99 »

Tak věcně, Hill tipuje, že ho FM přežije, v což já doufám taky, s tím že DAB vyhyne, ale to se mi asi nesplní :evil: Jenže např. Norsko to už chystá.
Pokud se tak stane, tak určitě po FM nezůstane nevyužitá díra. Co tam asi bude? Příjde nějaký koordinátor kmitočtového spektra a řekne, že bude využito jako ....? A kdyby v budoucnu toto pásmo přiděloval pouze eurosvaz, tak se může dít cokoliv.
.
..
...
rnbw

#130 Příspěvek od rnbw »

Podla mna z predaja FM pasma chce niekto vyryzovat peniaze, aby ich nasledne mohol rozkradnut.
kokun

#131 Příspěvek od kokun »

Standa99 píše:Technicky to sice přitahuje, ale doufám, že to bude stejný fail jako 3D-TV, HbbTV aj. ...

3D-TV asi většího rozšíření nedosáhne - nejspíše asi zanikne.
Ale HbbTV bych až tak nezatracoval. Nwm nakolik jsi měl možnost HbbTV využívat/používat, ale já mám zkušenosti pouze kladné.
Vloni koncem ledna (před ZOH v Soči) koupil syn LED HD placku Panasonic s HbbTV.
Na ČT programech tuto f-ci pravidelně využívám. Přestože to již několik let běží "jen" ve zkušebním provozu, tak až na výjimky (jako např. nedávno při MS v hokeji - kdy měl přednost jen ten hokej) využívám velmi obsáhlého archivu ČT. A pokud někdy náhodou nestíhám některý z pořadů, nemusím ani nic nahrávat, ale obvykle ho lze z archivu (díky HbbTV) hned přehrát.
Takže jak píšu - zkušenosti vesměs pozitivní, přestože to zatím funguje hlavně jen na ČT. V nabídce to má ale i RTVS, Prima, . . . rozmáhá se to dosud dost pomalu, ale snad to nabere na obrátkách :roll:
Honza - kokúň

#132 Příspěvek od Standa99 »

Nad archívem by se dalo přimhouřit oko, že to může být dobré. Osobně to nepoužívám, mám možnost na IPTV přehrát dva dny pozpátku a to mi stačí, když mi něco uteče.

P.S. Tak dokonce asi dále příjdeme i o TV kanály nad 50k.
Řeší se v něm ale také využití důležitého pásma 700 MHz, které se má v budoucnu uvolnit a posloužit pro nasycení poptávky po rychlých mobilních datech.
.
..
...
Artaban001

#133 Příspěvek od Artaban001 »

Ať už jdou s tím mobilním internetem všichni do. ...
pokud bude existovat něco jako FUP, je k ničemu. Sám jsem kvůli tomu tohleto připojení zrušil. A po nedávném upgrade chování operátorů, kdy po vypršení FUpu stopnou net, nebo prodlužují za prachy i bez vědomí zákazníka (ten se to doví pak až ve vyúčtování) bych takový připojení zrušil bez mrknutí oka.
LTE - neboli při současné datové nenažranosti nových telefonů, je záruka, že o týdenní FUP přijdu během pěti minut :-) (to ty datový balíčky 20MB/týden)
Ale oni FUP nikdy nestopnou, protože by pak telefonní společnosti přišli o kšefty za telefonování - Volalo by se jen "peer-to-peer" přes Viber, skype a podobný aplikace..
Postupně budou uřezávat z pásma pro DVB-T, až nakonec donutí lidi přejít na placenou satelitní platformu. A hlavně že bude všude internet - a z FUPem..
kokun

#134 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň

#135 Příspěvek od Hydrawerk »

Zkoušel jsem v Electroworldu Sangean WFR-27 C. http://www.electroworld.cz/sangean-wfr- ... tove-radio
http://www.sangean.eu/products/internet ... r-27c.html
https://www.mall.cz/sitove-audio-prehra ... c?v=725074
Je to pěkné malé rádio, které toho umí hodně. Nemá USB na přehrávání MP3. DAB jsem žádný nechytil, ale v prodejně bylo WiFi, takže se to rychle samo přihlásilo a šlo poslouchat mnoho stanic internetového vysílání. Ovládání je přehledné a snadné. Displej by mohl být více kontrastní. Nejslabším místem tohoto rádia je zbytečně malý reproduktor. Má jenom 2,5 palce, to jest cca 6,3 cm. Zvuk je sice hlasitý, ale postrádá basy a celkově neodpovídá rádiu za 4700 Kč. Kdejaké rádio za 800 Kč bude hrát lépe. http://radioprijimace-radiobudiky.heure ... c-rf-3500/
Sangean WFR-27 C ať si kupuje jenom ten, kdo ho plánuje poslouchat na sluchátka, nebo potřebuje vyloženě malé rádio na časté přenášení. Na postavení do pokoje to fakt není.
Přílohy
WFR-27C Sangean.jpg
(228.87 KiB) Staženo 57 x
Odpovědět

Zpět na „Digitální rozhlas“