protože po ruce nemám žádný vhodný tyristor, potřebuji něco takového dočasně zbastlit z tranzistorů, máte nějaké ověřené schéma obvodu, který se přívodem napětí sepne a rozepne až po rozpojení přívodního napětí? Děkuji předem
Náhrada tyristoru
Moderátor: Moderátoři
Náhrada tyristoru
protože po ruce nemám žádný vhodný tyristor, potřebuji něco takového dočasně zbastlit z tranzistorů, máte nějaké ověřené schéma obvodu, který se přívodem napětí sepne a rozepne až po rozpojení přívodního napětí? Děkuji předem
- monterjirka
nicméně nevím co dělám špatně, přídržný proud v datasheetu vidím 100mA, odběř přitom mám daleko přes 300mA a stejně se tyristor sám vypne pokud odstraním napětí na Gate, může mě někdo vyvést z omylu ?
- monterjirka
Já to řešil tak, že anoda byla připojená přes diodu na kolektor NPN tranzistoru a k ní paralelně ten PNP s nějakým malým ochranným odporem. Běžně to nemá smysl dělat, ale jako náhrada špatně sehnatelných rychlých tyristorů v samokmitajících spínaných zdrojích se to hodilo. Výsledné parametry byly lepší než původní osazenímonterjirka píše:Já jsem někde měl poznamenané podobné zapojení, ale spínal tranzistor přímo mezi C a E.