Náhrada tyristoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Killercek

Náhrada tyristoru

#1 Příspěvek od Killercek »

Ahoj,
protože po ruce nemám žádný vhodný tyristor, potřebuji něco takového dočasně zbastlit z tranzistorů, máte nějaké ověřené schéma obvodu, který se přívodem napětí sepne a rozepne až po rozpojení přívodního napětí? Děkuji předem :)
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

To zapojení je zajímavé, funguje, ale nesmíme zapomenout, že proud je omezen na maximální proud do báze tranzistoru, což pro některé pokusy může být "likvidační".
Já jsem někde měl poznamenané podobné zapojení, ale spínal tranzistor přímo mezi C a E.
Pokud by byl zájem, zkusím to najít.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Dá se to ošetřit a udělat lépe.
Killercek

#5 Příspěvek od Killercek »

Tak jsem se na to vybod, zajel do obchodu a zakoupil http://www.ges.cz/cz/tyristor-tic116m-GES04902095.html
nicméně nevím co dělám špatně, přídržný proud v datasheetu vidím 100mA, odběř přitom mám daleko přes 300mA a stejně se tyristor sám vypne pokud odstraním napětí na Gate, může mě někdo vyvést z omylu ? :(
ZVUK2000

#6 Příspěvek od ZVUK2000 »

A nenapájíš to střídavě (AC) ?
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

ZVUK2000 píše:A nenapájíš to střídavě (AC) ?

Ono stačí usměrněné, ale se špatnou filtrací...
Killercek

#8 Příspěvek od Killercek »

Kdepak, používám DC trafo (adaptér), teď sem jěště přidal pro jistotu vyhlazovací elyt a stále to zlobí
Killercek

#9 Příspěvek od Killercek »

Tak to vypadá dobře, přidržel sem napětí na gate déle než žádá datasheet a najednou drží :)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Nemáš špatně vývody? Nenapájíš to zařízení tím napětí co jde domněle do gate? :D
Killercek

#11 Příspěvek od Killercek »

nene, to bylo první co sem překontrolovával, prostě to chce přidržet napětí na gejtu a chytne se, ale rozhodně to neodpovídá těm pár ms co jsou v DS
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Možná je to napětí příliš měkký? Zkus zvětšit proud Ig, ale jen do max hodnoty v datasheetu.
xsc

#13 Příspěvek od xsc »

monterjirka píše:Já jsem někde měl poznamenané podobné zapojení, ale spínal tranzistor přímo mezi C a E.
Já to řešil tak, že anoda byla připojená přes diodu na kolektor NPN tranzistoru a k ní paralelně ten PNP s nějakým malým ochranným odporem. Běžně to nemá smysl dělat, ale jako náhrada špatně sehnatelných rychlých tyristorů v samokmitajících spínaných zdrojích se to hodilo. Výsledné parametry byly lepší než původní osazení :-)
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

Killercek píše:nene, to bylo první co sem překontrolovával, prostě to chce přidržet napětí na gejtu a chytne se, ale rozhodně to neodpovídá těm pár ms co jsou v DS
To je dost divné. Tyristory spínají v řádu mikrosekund, tento dokonce za 0,8 µs.
Killercek

#15 Příspěvek od Killercek »

Vskutku, mel jsem prilis maly odber pri nabehu, posilil sem nabeh a heureka tyristor sepne okamzite :) i tady se zase osvedcilo dvakrat mer jednou pis na forum :D chtel jsem tyristor s mensim samodrznym proudem ale byl sem rad ze mam "neco" co se da u nas sehnat :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“