Pokus s reproduktorem
Moderátor: Moderátoři
Pokus s reproduktorem
Napadlo mě navinout novou cívku a membránu zalepit, ale dal jsem moc silný drát a má jenom 1.3Ω.
Kvůli dvěma vrstvám vinutí se to nevešlo do magnetu, tak na soustruhu zvětšil otvor v magnetu, vycentroval, vyřezal závity a díly spojil šrouby.
Připojit se dá jen na speciální zesilovač s deseti kádéčky, normální zesilovač se do minuty odpráskne.
Akorát co jsem kuchal nějaké repro (s Cu i Al vinutím), tak bývalo vinutí jednovrstvé.
No a jinak tlakáče pro použití ve vozidlech se taky dělávaly s nízkou impedancí cívky- asi hlavně proto, aby se při napájení 12V nebo 24V dostal do repro co největší výkon.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- monterjirka
Tím, že se zvětší mezera, klesne magnetická vodivost sestavy a protože je tam slabší magnetické pole, je třeba pro srovnatelnou výchylku, která prezentuje srovnatelnou "sílu" prohnat cívkou větší proud.
Je to jeden z velkých problémů u reproduktorů - mít minimální mezeru, aby měl reproduktor co nejlepší "citlivost", která se udává jako poměr elektrického příkonu a akustického tlaku, a přitom aby tam mohl být drát, který to vydrží, aby se cívka dala "uchladit" při dlouhodobějším zatížení...
Diskusi OT, týkající se svářecí soupravy, jsem přesunul do nového vlákna, ať se toto může vrátit zpět k tématu.
Hill
- Artaban001
To mě později napadlo, že zkusím na rozdíl od těch různých "perpeťáků", kolik je doopravdy energie v magnetu. Tak jsem jej dal do cívky, zahřál nad 100°C (mám pár nekvalitních magnetů, ze kterých se loupe chrom, tak jsem je takhle zlikvidoval) a změřil "indukční puls", který doprovázel ztrátu magnetizmu při zahřátí na Curieovu teplotu.. Moc tý energie v něm nebylo
samponek píše:... speciální zesilovač
Citlivost toho upraveného repráku musí být úžasná. A účinnost? Při připojení tvého speciálního 300W zesilovače se 299W přemění v cívce na teplo.
Jak může reprák bez ozvučnice basovat?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Šampónek musí být buď génius, nebo blázen. Ikdyž, ono se to vzájemně nevylučuje.
Už nemůžu, končím v této diskuzi a odmítám číst příspěvky a vlákna Šampónka (je to moje volba). Sorry.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich