Pokus s reproduktorem

Tady si vyzkoušejte tvorbu témat a použití bbkódů, tagů, upload fotek

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

Pokus s reproduktorem

#1 Příspěvek od samponek »

V kontejneru s železem jsem uviděl protržený reproduktor, zželelo se mi ho a odnesl ho domů, hrál ale cívka drhla o magnet. Když jsem ho rozdělal, cívka se utrhla a rozpadla.

Napadlo mě navinout novou cívku a membránu zalepit, ale dal jsem moc silný drát a má jenom 1.3Ω.

Kvůli dvěma vrstvám vinutí se to nevešlo do magnetu, tak na soustruhu zvětšil otvor v magnetu, vycentroval, vyřezal závity a díly spojil šrouby.

Připojit se dá jen na speciální zesilovač s deseti kádéčky, normální zesilovač se do minuty odpráskne.
Přílohy
002.JPG
(186.91 KiB) Staženo 609 x
001.JPG
(186.57 KiB) Staženo 587 x
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

samponek- nebožka moje bába vždy říkala: "Kdo si hraje, nezlobí." :D
Akorát co jsem kuchal nějaké repro (s Cu i Al vinutím), tak bývalo vinutí jednovrstvé.
No a jinak tlakáče pro použití ve vozidlech se taky dělávaly s nízkou impedancí cívky- asi hlavně proto, aby se při napájení 12V nebo 24V dostal do repro co největší výkon.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
samponek

#3 Příspěvek od samponek »

To původní bylo taky jednovrstvé, zdálo se mě, že je drát moc tenký a nešlo to nastavit a nakonec se cívka úplně rozpadla. V nějakém repráku viděl drát průměr 0.4 mm, tak ho tam dal, ale jedna vrstva měla 0,5Ω, tak přidal druhou a něco, nakonec to vyšlo na 1.3Ω.
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

Ohmicky multimetrem.
monterjirka

#5 Příspěvek od monterjirka »

Nejen u elektrický obvodů, ale i u magnetických obvodů se dá zkoumat "vodivost".
Tím, že se zvětší mezera, klesne magnetická vodivost sestavy a protože je tam slabší magnetické pole, je třeba pro srovnatelnou výchylku, která prezentuje srovnatelnou "sílu" prohnat cívkou větší proud.

Je to jeden z velkých problémů u reproduktorů - mít minimální mezeru, aby měl reproduktor co nejlepší "citlivost", která se udává jako poměr elektrického příkonu a akustického tlaku, a přitom aby tam mohl být drát, který to vydrží, aby se cívka dala "uchladit" při dlouhodobějším zatížení...
ZVUK2000

#6 Příspěvek od ZVUK2000 »

samponek píše:Kvůli dvěma vrstvám vinutí se to nevešlo do magnetu, tak na soustruhu zvětšil otvor v magnetu,.

A jak pak jsi dosáhl toho že žádná špona nezůstala v mezeře magnetu? :roll:
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Po osoustružení jsem magnet nahřál švajcem a nalil do něho dusičnou.

Diskusi OT, týkající se svářecí soupravy, jsem přesunul do nového vlákna, ať se toto může vrátit zpět k tématu.
Hill
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Proč ne chloristou? Ta líp čistí.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Alnicovej magnet švajcem? Tak to musel jásat radostí. Já nahřál neodymový magnet ve formě tabletky zapalovačem a pak už ani nepřiskočil na jiný magnet. A to měl kolem 100°C..A Alnicový magnet kolikrát "Chcípne" i po vytažení z magnetickýho okruhu..
To mě později napadlo, že zkusím na rozdíl od těch různých "perpeťáků", kolik je doopravdy energie v magnetu. Tak jsem jej dal do cívky, zahřál nad 100°C (mám pár nekvalitních magnetů, ze kterých se loupe chrom, tak jsem je takhle zlikvidoval) a změřil "indukční puls", který doprovázel ztrátu magnetizmu při zahřátí na Curieovu teplotu.. Moc tý energie v něm nebylo :-)
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 25 čer 2015, 20:41, celkem upraveno 1 x.
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Nahřál trochu, aby šuměla a vyžrala špóny co zalezly dovnitř.

chloristou nemám po ruce
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Šamponku pro "švajc" se vytratilo zda reproduktor je HIFI a funguje.Zahodil jsi původní intensitu mag. pole.Transformátor má taky nepatrný ohmický odpor, ale po připojení na 220V to není zkrat./má impedanci/
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Můžu k tomu říct, že basuje, ale neumí tolik skákat jako gumáky a musí se připojovat na speciální zesilovač :)
Eleman

#13 Příspěvek od Eleman »

samponek píše:... speciální zesilovač :)

Citlivost toho upraveného repráku musí být úžasná. A účinnost? Při připojení tvého speciálního 300W zesilovače se 299W přemění v cívce na teplo. :roll:
Jak může reprák bez ozvučnice basovat?
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
samponek

#14 Příspěvek od samponek »

Když do vezmeš do náruče a přitiskneš k tělu tak basuje. :D

Zesilovač použitelný na tento repro
Přílohy
001.JPG
(171.76 KiB) Staženo 631 x
Eleman

#15 Příspěvek od Eleman »

Ach jo....
Šampónek musí být buď génius, nebo blázen. Ikdyž, ono se to vzájemně nevylučuje.
Už nemůžu, končím v této diskuzi a odmítám číst příspěvky a vlákna Šampónka (je to moje volba). Sorry.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Zamčeno

Zpět na „Na vyzkoušení“