Darlingtony BD647
Moderátor: Moderátoři
Darlingtony BD647
Když připojím darlington, třeba BD647, někdy nastane takový zvláštní jev, v tranzistoru na hranici jeho průrazného napětí začne jakoby pískat a ručička voltmetru se pohne doprava, když přidám potenciometrem víc napětí, pískání přestane, ručička se vrátí a ukazuje průrazné napětí. Dává to asi 2mA na plno 600V.
Co je to za jev ? Dělají to jenom darlingtony a ještě k tomu ne všechny a jenom při měření mezi kolektorem a emitorem s odpojenou bází.
Aby uvedený jev nastal, musí se potenciometrem ladit napětí těsně se blížící průraznému, když to nechám naplno a připojuju tranzistory, jev nenastane.
- Přílohy
-
003.JPG- (185.72 KiB) Staženo 223 x
No a k tomu pískání - najdi si co to je "Avalanche generator" případně "lavinovej jev" - zkus si nakreslit jak vypadá ten darlington připojenej k obvodu, když mu odpojíš bázi, kde je jaká kapacita a zkus si cvičně spočítat časovou konstantu toho potenciometru (kterým to reguluješ) spolu s parazitní kapacitou schovanou v tom futrálu Darlingtonu. A zkus si vzít oscilo a podívat se jak vypadá průběh třeba na malým kolektorovým odporu, vloženým do cesty proudu u toho pískajícího tranzistoru. Obecně - máš tam asi relaxační oscilátor, kterej vznikne rozkmitáním toho trandu na základě jeho velký vnitřní kapacity a relativně vysokýho zesílení...
A kutilmile - nelituju tě
Obrázek po měření Uceo a bety různých tranzistorů KD503, KD605 a KU608, když zapojíš zástrčku do zásuvky špatně, pozná se to hned, kádéčka kopou, potenciometr nekope.
KD605 z Merkurů mají stejné Uceo jako KD606 z C110ST, kolem 140 až 150V a KU608 z Merkurů 160 až 200V bez odporu mezi bází a emitorem.
S odporem to vyletí až na 300V
- Přílohy
-
013.JPG- (159.08 KiB) Staženo 154 x
- Artaban001
Jinak z tranzistoru KC 508 mám udělaný tester kondenzátorů. A zapojenou bázi taky nepotřebuje. Zapojení tranzistoru alá Diak.. (lavinový generátor).
Jinak se zajímavě chovají "nakřápnutý" polovodiče, nebo v nestandartním zapojení.
Setkal jsem se z triakem, který byl probitý pouze v jednom směru, takže bez řídícího napětí se tvářil jako dioda. Setkal jsem se z tranzistorem, kterýmu prosakoval kolektor na bázi, takže v digitronových hodinách držel rozsvícený stále jeden segment (indentifikoval jsem ho tak, že jsem odpojil budící odpor do báze a bázu jsem šlusl na emitor. Segment zhasl). Jinak při malým napětí byl v pořádku.
některý ruský zenerky přes hodně velký odpor připojený na 24VDC jsou tak pronikavým šumovým generátorem, že zruší příjem veškerýho rádiového vysílání v okolí..
tranzistor KDXXX zapojený v "inverzním režimu" bez účasti báze na zdroj nad 15V s omezením proudu na 1A či 2A při chybějícím pouzdře lze pozorovat slabé žluté záření vycházející z čipu (viditelné ve tmě v mezerách "meandru") - tranzistor se za chvíli dosti přehřeje..
Dej sem zapojení toho mučítka, třeba na něco přijdeme.
Zapojení je- z jednoho drátu ze zásuvky vedou dvě diody, za nimi dva kondíky proti druhému drátu ze zásuvky, za diodami vzniká přes 600V, pak je potenciometr M5, z něho odpor s ledkou a krokodýlky na kolektor emitor.