Jak ubrat volty

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Jak ubrat volty

#1 Příspěvek od markoni »

Dobrý den
Mám takový dotaz jak ubrat volty z napájecího zdroje který má na sekundáru naprázno 25V/400 mA já bych potřeboval srazit na 17-18V/250mA jaký vzoreček mám použít pří výpočtu předřadného odporu a hlavně jak se spočítá ztrátový výkon na odporu ve Wattech díky všem za rady
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

Použití odporu je značně nevýhodné, jelikož ti omezí maximální výstuní proud. Mnohem lepší bude použít řiditelný stabilizátor z řady LM317. kterým si přesně nastavíš výstupní napětí.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Skay »

zdroje ? myslíš samotný trafo? spíš sem to viděl řešený s kondenzátorem v sérii s primárem(ale to nevim jak se počítá snad někdo jinej) jinak ztráty se zpočítaj jako celkovej úbytek napětí na tom rezistoru to je v případě 17V (25-17) 8V*250mA což vychází na 2W ale z pravidla dej větší 5W. co to znamená na prázdno při 400mA ?,naprázdno je napětí bez zátěže takže i bez proudu... odpor zpočítáš úbytek / požadovanej proud (asi 32ohmů) :D
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Riešenie s kondíkom na primári sa používa na stabilizáciu napätia. Pri takom prúde, ako uvádza markoni nestačí zenerova dioda a preto je lepšie požiť stabilizátor, a to buď ako navrhuje MirrA1, alebo stabilizátor 7815 s dvomi diodami v zemniacom vývode. /Neviem či sa dokonca nevyrába 7818/.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Skay »

ale on neuvádí jestli potřebuje ss nebo st jasně že kdyby ss tak stabilizátor je jasná volba...
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Máš pravdu, skôr to podľa textu bude st. Potom odpor vypočíta R=U1-U2/I, čo mne vyšlo 28 Ohm a výkon na odpore P=UxI=RxIxI=1,7W, dal by som tam 2 W.
hafca

#7 Příspěvek od hafca »

jandu píše:Riešenie s kondíkom na primári sa používa na stabilizáciu napätia. Pri takom prúde, ako uvádza markoni nestačí zenerova dioda a preto je lepšie požiť stabilizátor, a to buď ako navrhuje MirrA1, alebo stabilizátor 7815 s dvomi diodami v zemniacom vývode. /Neviem či sa dokonca nevyrába 7818/.

Tak nevím, ale asi ses trochu upsal. Kondík na primáru stabilizoval proud. Proto se tohle zapojení používalo a používá v jednoduchých nabíječkách baterií s konstatním proudem. Mám jednu takovou na auto a kdysi jsem měl stejné zapojení i NiCd články. Vycházelo to přibližně na 1mF /0.45A. Při zapnutí bez zátěže ale napětí na primáru narůstalo do nehezké velikosti, hrozilo proražení kondíků i primáru.
markoni
Kontaktovat uživatele:

Upřesnění

#8 Příspěvek od markoni »

Zdroj je kupovaný na štítku je SEK-20V/0.4A naprázdno 25V samozřejmě ss a já chci ho použít na napájení tohoto programátoru http://www.dhservis.cz/dalsi_1/scpd.htm já jsem se ptal u dotyčného prodejce podle něho je to moc 25V protože ty stabilizátory co tam jsou nemají chladič a že to může hřát.
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

hafca píše:
jandu píše:Riešenie s kondíkom na primári sa používa na stabilizáciu napätia. Pri takom prúde, ako uvádza markoni nestačí zenerova dioda a preto je lepšie požiť stabilizátor, a to buď ako navrhuje MirrA1, alebo stabilizátor 7815 s dvomi diodami v zemniacom vývode. /Neviem či sa dokonca nevyrába 7818/.

Tak nevím, ale asi ses trochu upsal. Kondík na primáru stabilizoval proud. Proto se tohle zapojení používalo a používá v jednoduchých nabíječkách baterií s konstatním proudem. Mám jednu takovou na auto a kdysi jsem měl stejné zapojení i NiCd články. Vycházelo to přibližně na 1mF /0.45A. Při zapnutí bez zátěže ale napětí na primáru narůstalo do nehezké velikosti, hrozilo proražení kondíků i primáru.

Máš celkom pravdu. Nie je čo dodať.
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

použij LM 317. Pro výstupní napětí 17V vychází dvojice odporů např. 470Ohm a 39kOhm, výkonová ztráta na LM317 v nejméně příznivém případě bude 8x250=2W - chce to malý chladič.
jandu

Re: Upřesnění

#11 Příspěvek od jandu »

markoni píše:Zdroj je kupovaný na štítku je SEK-20V/0.4A naprázdno 25V samozřejmě ss a já chci ho použít na napájení tohoto programátoru http://www.dhservis.cz/dalsi_1/scpd.htm já jsem se ptal u dotyčného prodejce podle něho je to moc 25V protože ty stabilizátory co tam jsou nemají chladič a že to může hřát.

Práve preto MirrA1 navrhoval LM317, ešte dodám že 317T. A že sa dáva na chladič? Pre prúd 250mA je treba snáď nejakých 30 cm2, čo nie je moc. A schému takého zdroja môže byť napr. na obr.2
Přílohy
317.GIF
(2.41 KiB) Staženo 288 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od stepa »

breta1 píše:použij LM 317. Pro výstupní napětí 17V vychází dvojice odporů např. 470Ohm a 39kOhm, výkonová ztráta na LM317 v nejméně příznivém případě bude 8x250=2W - chce to malý chladič.

proc tak slozite? dej tam 7818 a mas to z krku
Odpovědět

Zpět na „Poradna“