dneska si jdu spíše pro rozumy a nápady, hodlám na 14 schodů pod okraj nalepit led pásek, který je bude osvětlovat, nicméně chci schody rozsvěcet postupně podle směru chůze nahoru/dolů, a proto jdu pro radu zda li je lepší pásky ovládat uP(Pic, Atmega...) nebo obyčejnými součástkami s klopnými obvody, původně jsem chtěl použít malý pic a plnit s ním posuvný registr, ale pokud někoho napadá něco naprosto banálního, spolehlivýho a účinnýho, sem s tím
LED schody
Moderátor: Moderátoři
LED schody
dneska si jdu spíše pro rozumy a nápady, hodlám na 14 schodů pod okraj nalepit led pásek, který je bude osvětlovat, nicméně chci schody rozsvěcet postupně podle směru chůze nahoru/dolů, a proto jdu pro radu zda li je lepší pásky ovládat uP(Pic, Atmega...) nebo obyčejnými součástkami s klopnými obvody, původně jsem chtěl použít malý pic a plnit s ním posuvný registr, ale pokud někoho napadá něco naprosto banálního, spolehlivýho a účinnýho, sem s tím
- pocitujlasku
tlc je super vec, ja chcem plynule rozsvietenie/zhasnutie lediek, a s tymto je to hracka. atmega s arduino preto, lebo ma na to hotove kniznice a samotny program je len o tom, v cykle prechadzat kanaly a postupne rozsvecovat.
Moja predstava je zopne spinac, zacne sa rozvecovat prvy schod, a po dosiahnuti urcitej intenzity zacne druhy (pricom ten prvy dalej pokracuje do max. jasu), potom treti atd... zhasinanie podobne.
- pocitujlasku
Ak sa aktivuje A, tak pokym nesvieti naplno ignoruje vstup.
Jednotlive rychlosti a casy - to budem ladit priamo pri pouzivani, teraz som len riesil logiku ovladania. Ja to chcem skor ako doplnok. Povodne som chcel na kazdy schod snimac, a osvetlovalo by to len schod, kde stojis + nizsou intenzitou 2 pred a za tebou, ale prislo mi to uz prehnane
Na netu, hlavne youtube, je toho spousta. Konstrukce je treba i na strasil.net
v sekci konstrukci uverejnenych v Amaterskem radiu.
- frantajetel11
Rozsvicuje to N fet (pwm) a cca jenom 4m pásku (ten je zespoda zafrézovanej v zábradlí).
Pokud by to bylo vícekanál tak většího švába, třeba 20M2.
Nejdřív jsem to chtěl postupně rozsvicovat 4 kanál (páč ty pásky jsou 4x 1m), ale pak zvítězila jednoduchost...
- pocitujlasku
Z obrázku Montaz_1 je vidět, že se jedná o sběrnici, proto není nutné vést ke každému schodu zvlášť kabel. Napájení je společné, data jdou po jednou vodiči. SLAVE je u každého schodu a je 3 kanálový, tudíž je možnost přiřadit každému schodu vlastní barvu a jas. MASTER posílá příkazy a rozhoduje o tom, jakým efektem se schody budou rozsvěcet/zhasínat. O automatickou detekci člověka se starají dva pirosenzory (horní a dolní) - ty se možná ještě vymění za jiné senzory pohybu, až jak se osvědčí v provozu. Zdroj je použit ATX, který žere ve standby režimu 4W. Schodů může být třeba 255 a pokud se nebudou používat RGB pásky, lze použít např. 1 SLAVE na 3 schody. Až bude vše hotovo a otestováno mám v úmyslu zveřejnit video a podklady pro výrobu. Tak ať se daří bastlíři.
- Přílohy
-
Montaz_1.jpg- (288.36 KiB) Staženo 171 x
-
Master_1.jpg- (284.79 KiB) Staženo 138 x
-
Slave_1.JPG- (226.8 KiB) Staženo 141 x