Staticka elektrina verzus zvysena vnimavost

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zaky

#16 Příspěvek od Zaky »

V práci máme umělé zátěžové koberce, což zrovna antistatické není, v zimě, když je suchý vzduch je to mazec, koupili jsme nějaký sajrajt, který se občas rozpráší na koberce, pomáhá to tak na měsíc, pak je třeba nástřik opakovat.
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Záleží na podrážkách bot a podlaze. Vyšlapal jsem skleněný schody do jedné kavárny v Brně a na vrchní části z mé ruky přeskočila jiskra na zábradlí z nerezu. Jiskra ani moc vidět nebyla, ale já byl nejblíž k zábradlí asi tak půl metru. Ruka mě chvíli slabě pálila. Podle mě se v té situaci uplatnily stejný vlivy, jako u Van de graafova generátoru..
kdysi jsem se chytil sloupu a jiskra přeskočila nejen ze mě na sloup, ale taky jsem ji cítil, jako by se mi probila podrážka u boty.. Takže mě pálila i noha :-)
Boro
Provokatér
Provokatér

#18 Příspěvek od Boro »

Dik Hosi,obcas to je tady i k veci.Puls sem nevidel.Ale aby to tady zase nebylo pro ty dyliny co nemuzou spat jak je tata zbil :wink: Tak se ptam bastliru-doktoru: muze tenhle vyboj zbusobit zdrav. problem?Aritmii?Dedeckum,babickam,detem?Neporadime jim nejaky jednoduchy pasek?...Delam do vseho nejen do kondu. :roll: :roll: :roll: :roll: .Budu rad za prinosne podnety.Dik.
Kvicala_r

#19 Příspěvek od Kvicala_r »

Pokud se tak bojíš, tak jim můžeš nakoupit ESD boty, trika.... A nebo se dají sehnat pásky (pokryté nějakým uhlíkem), které si nalepíš na podrážku a zastrčíš do ponožky - tím vytvoříš vodivé spojení pokožky s podlahou.
Všechny tyto opatření mohou být přínosné, ale taky nebezpečné - představ si v takovém případě dotek živé části.

Takže nejlevnější, nejsnažší a blbuvzdorné je aplikovat zvlhčovač - vzdušná vlhkost pak celkem slušně vznik náboje eliminuje
Michal22

#20 Příspěvek od Michal22 »

Boro, sice nejsem doktor, ale arytmii většinou způsobí střídavý proud (srdce se snaží bít podle jeho frekvence, což je při 50Hz asi padesátkrát rychleji, než je TF v klidu). Jeden výboj, navíc s ne moc velkou energií, asi způsobí jen nepříjemný pocit.
A propo- ten výboj je vlastně jako defibrilátor, takže by někomu ještě mohl pomoci 8-)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kvicala_r

#21 Příspěvek od Kvicala_r »

Nad tím sem nikdy do detailů neuvažoval. Defiblirátor je DC? Tak nějak sem si říkal AC s nízkou f (kolem 1Hz)...
Kam se potom musí přikládat plus? :lol:
Michal22

#22 Příspěvek od Michal22 »

Kvicala_r: já to taky nikdy nezkoumal, když mě tím nakopávali, tak jsem to zrovna moc nemohl sledovat.
Ale když to vidím na některých záběrech od nehod, tak mě to připadně jako jeden jediný výboj. Kdyby tam byla frekvence 1Hz, tak by sebou člověk musel 1x za sekundu trhnout, ne?

Edit: Tady je o defibrilátorech nějaké čtení.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Defibrilátor je DC z nabitýho elytu, který se většinou vybíjí přes indukčnost, aby se rozložila energie v čase, ale lze i natvrdo...

Energie akumulovaná v kondíku se nastavuje v joulech a ty proudy, co tečou skrz lidský tělo, jsou i desítky amper a napětí řádově kilovolty.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Boro
Provokatér
Provokatér

#24 Příspěvek od Boro »

Dobre ste to rozvedli 8O 8O 8O .Dobry,tak zatim posledni otazka-myslite ze stat. elektrina ma na celem svete aspon par obeti?Muze zabit lidi ve vysokem stari nebo naopak dite?Nebo par mesicni mimino?Zatim nikoho uzemnovat nepotrebuji,zajima mne to z tech. stranky.Dik za podnety a nazory.
xsc

#25 Příspěvek od xsc »

Určitě nějaké oběti mít bude. Přímo asi minimálně, ale nepřímo - ať už úlekem, nebo tím, že člověk zareaguje, někam odskočí, praští se nebo někam spadne - určitě ano.
Michal22

#26 Příspěvek od Michal22 »

Boro- nejdeš ty s rodinkou do Egypta? :evil:
Já myslím že snad někdo někdy mohl být natolik v posledním tažení, že jej nějaký výboj zabil.
Ale to budou třeba jednotlivé případy na celém světě.
Ale samozřejmě více obětí bude mít nepřímé zabití díky stat. elektřině- výbuchy par, prachu, trhavin apod.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#27 Příspěvek od PeteBurns »

Boro, budes musiet zamerat pozornost inym smerom, teba na svedomi staticka elektrina urcite nema, tam bude pricina uplne niekde inde :twisted:
Artaban001

#28 Příspěvek od Artaban001 »

Ano, statická elektřina dokáže způsobit výbuch, nebo vznícení par benzínu. proto při automatickým tankování, kdy necháte pistoli v nádrži do doby, než ji vypne záplavová automatika, tak se rukou vybijte o protilehlou část karosérie, než budete sahat na pistoli. Platí to hlavně pro ženský díky skladbě jejich oděvu.. Je to potvrzený video z několika benzinek.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Habesan »

PotPalo píše:Niekto zrejme zobral film Puls príliš vážne.
To se nemusíš dívat na Puls, stačí Nepřítel státu.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“