Jak posunout desetinnou tečku na multiplexním displeji?
Moderátor: Moderátoři
Jak posunout desetinnou tečku na multiplexním displeji?
mám dvojitý miniaturní čínský měřáček z Ebay , co měří napětí do 33V a proud do 3A. Tento:http://www.ebay.com/itm/391035343333?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Chtěl bych ho použít pro měření do 300V (doplním předřadník) a potřeboval bych posunout DT o jedno místo doprava.
Displej je multiplexní, a bude zapojen nějak podobně, jako na obrázku v příloze. Na pinu č.3 jsou všechny 4 DT. Dá se nějak rozsvítit "DP3" ?
Kdybych pin č.3 oddělil od desky a natvrdo napájel ze zdroje proudu, budou svítit všechny 4 tečky?
- Přílohy
-
Multiplexni displej 4 cisla.jpg- (165.43 KiB) Staženo 79 x
A kutilmile - nelituju tě
A ano, tečky by měly svítit všechny, protože frekvence multiplexu je vyšší než rozlišovací schopnost oka, takže i když blikají, nepostřehneš to. Takže potom by mělo stačit ty nepotřebné zakápnout třeba černou barvou. Nebo něčím přelepit.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Katody diod jsou přes odpory 220 Ohmů připojeny na MCU (8x).
Společné anody jsou připojeny na MCU bez odporů(4x).
Předpokládám, že když teď vývod č. 3 uzemním (přes odpor) , budou svítit všechny DT.
Ale nějak mi nenaskakuje sofistikované bastl řešení s tranzistorem. Můžeš ho dokreslit do obrázku? Chci aby svítila DP3 místo původní DP2.
- Přílohy
-
Multiplexni displej 4 cisla SA .jpg- (89.28 KiB) Staženo 100 x
Tyto budíky z Ebay se vyrábí taky ve více rozsazích tak mne napadlo jestli to není řešeno nějak podobně.
- Přílohy
-
dp drive.jpg- (124.84 KiB) Staženo 88 x
...V tomto konkrétním měřáčku je tečka na displeji zobrazujícím NAPĚTÍ naštěstí pevná. Takže teď bude měřák ukazovat správně do 330V.
Na displeji PROUDU se poloha tečky mění, ale do zobrazení proudu nebudu zasahovat, protože s tím jsou spojeny velké komplikace a přesnost by šla stejně do háje.