blesk zo stareho fotaku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yesper26

#16 Příspěvek od yesper26 »

hmmmm, dikz za objasnenie :)
monterjirka

#17 Příspěvek od monterjirka »

yakl píše:...náboj toho kondenzátora vybijeme do cievky ....

Tak je nezničí jen RFID čip, ale i běžný IO, pokud je blízko cívky...
------
Pokud jde o zapalovací obvod k výbojce, ono při záblesku z kondenzátoru do výbojky projde špička řádově 100A, to by byl problém spínat "malým spínačem". Takže to napětí jde na hlavní elektrody výbojky pořád a pomocnou elektrodou se výboj zapálí

http://www.jerrycb.wz.cz/schemata/sche02.htm
Hejnicek

#18 Příspěvek od Hejnicek »

V kompaktu HP je i takovy kond s hodnotou 10F.
Spis to bude asi jako zaloha pro nouzove zajeti objektivu kdyz se vybiji tuzkovky - jen muj dojem.
Ten kondik je zde
http://www.maxwell.com/products/ultraca ... c10-series
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Novější a chytřejší blesky už dávno nemají výbojku natvrdo připojenou k hlavnímu kondenzátoru. Velká část lepších blesků už v v době počátku TTL měla tyristor k odpojení výbojky, a posledních pár let se používá i IGBT, který umožňuje jedním signálem zapálit i zhasnout výboj.

Obrázek
Mysteri

#20 Příspěvek od Mysteri »

Hill píše:...Naštěstí jsem na svatby nosil ještě nouzový blesk na jednorázové bleskovky, tak jsem tu svatbu dofotil s nimi...

To boli rovnaké jednorázovky, aké sa dávali do detskej Coriny 2 ? /mám dojem, že s bleskom 190Kčs, bez blesku Corina 1 za 130Kčs - tatko mi to kúpil, aby som mu už nekradol stále Flexaret.... :lol: / U nás bolo balenie 5ks PHILIPS tuším za 12Kčs, potom boli aj nejaké, tenšie, za 10Kčs /mám dojem, že boli z GB/
CORINA 2
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

V Hradci ve Foto-kino na kulaťáku mívali jeden čas docela pravidelně Sylvanie s modrou baňkou, aby imitovaly denní světlo. Uvnitř byl hořčíkový drátek v kyslíkové atmosféře a spolehlivě ho zapálil proud ze dvou tužkovek. Doba hoření byla asi 1/25 s. Původně jsem měl tento blesk vestavěný ve foťáku Bellaluxa, což byl stejně jednoduchý i stejně levný aparát na svitkový film, jako Corina, jen na ten film dostal 16 snímků velikosti 4,5x4,5 cm.
Elektronický blesk měl dobu záblesku typicky 1/2000 s (blesk Mechanika), ale pomocí expoziční automatiky se výboj dal ukončit buď zkratem přes druhou výbojku, která nesvítila ven (to prý uměl Kakonet 5000, ale o něm psali jen v návodu k modelům 4000, 4500 a 5000, nikdy jsem ho na pultě neviděl ani v Tuzexu, a první typy Mecablitzů od firmy Metz), nebo přes rychlý tyristor, to fungovalo tak do 1/30000 s, případně se proudový okruh přerušil inverzním tyristorem a dnes pomocí IGBT - to dovolilo zhasnout výboj dřív, už po 1/50000 s, navíc ta nespotřebovaná enerie zůstala v kondenzátoru.
Mysteri

#22 Příspěvek od Mysteri »

Dík za odpoveď. Tie PHILIPSy boli tiež modré / je pravdepodobne aj na treťom obrázku hore z odkazu, tie z GB /?/ mali baňku do zelena. V CORINE 2 to odpaľoval iba obyčajný kontakt spojený so spúšťou a napájanie bolo na dve tužkové. Nezabudnem, ako po prvej ,,bleskovej" fotke z tohto stroja som šiel rýchlo meniť popraskanú a ,,zbublinkovateľnú" žiarovku a tá mi zostala prilepená, ešte teplá, na prstoch... Aspoň je na čo z detstva spomínať... :lol:
Je však prekvapujúce, že na cenu a kategóriu toho foťáka, boli fotky s bleskom veľmi dobré, samozrejme, ČB, fotené väčšinou na Fomapan a juhoslovanské ,,R"
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Tak to bylo tím, že (skoro) všecky černobílý materiály panchromatickýho typu (citlivý i na modrou i na červenou) mají z principu složení citlivý vrstvy velkou "osvitovou pružnost" = snesou i nedosvícení, i dost velký "přepálení" a dá se to pořád ještě dotáhnout ve vývojce nebo i pod zvětšovákem. Ortochromatický filmy nebo filmy speciálně citlivý na infra takovou pružnost v osvitu nemají...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
yesper26

#24 Příspěvek od yesper26 »

Ako by sa dalo co najjednoduchsie vyrobit take nieco, ze ked sa kondik nabije na cca. 200V tak sa rozsvieti zelena ledka ? Ale len pri tomto napeti. Bo som to skusal cez odpory kadejake, ale ledka sa rozsieti uz pri 50V a zvysuje sa dalej s rastucim napetim jej jas. Asi to take jednoduche nebude. Je tam tlejivka sice, ale ta sa rozsvieti az pri plnom napeti co je vyse 300V.

Ja to chcem pouzit na odpalovanie delovych ran s elektrickym palnikom :D A prijal by som nejaku signalizaciu, aby som vedel, ze kondur je nabity na cca 200V, ono na odpal staci 150V, menic napajam 3V, z 3V naboostuje na okolo 170V, Pri 4,5V uz skoro 250V a pri plnnom nap. napeti 6V naboostuje az na skoro 400V co je uz vela a pri odpale zostane na kondure 300V.

A este chcem spravit nejako vybitie kondura cez tlacitko, staci dat tlacitko a nejaky velky odpor ? Nespecu sa kontakty v tlacitku ?

Dakujem za radu.
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

U fotoblesků se používala doutnavka-tlejivka. Mají zápalný napětí kolem 90V. Proto se používal dělič napětí. Bohužel zvyšoval zbytečně spotřebu. Nechci radit, máš to vymyšlený ale já bych sehnal nějakej citlivej ručkovej měřáček nebo idikátor z magiče, zapojil předřadnej odpor a měl bys plnou kontrolu. A vybíjení lze tlačítkem a jak píšeš s předřadným odporem patřičných hodnot. Natvrdo by jsi tlačítko uřčo buď spekl nebo i upálil.
..to bude jen ňákej odpůrek
yesper26

#26 Příspěvek od yesper26 »

No uz som to poriesil :) , pouzil som rucickovy merak zo stareho satelitu co ukazoval signal, dal som predradny odpor a pekne mi ukazuje nabijanie :) Pri cca 100V sa rozsvieti kontrolka-tlejivka, vybijanie som neporiesil bo nemam 1 kilo odpor aspon 5W. Vezmem sebou 230V ziarovku na vybitie kondura. No chcel by som miesto tlejivky nejaku najjasnejsiu zelenu ledku predsalen tu by bolo vidno lepsie a este aj nejaku zvukovu signalizaciu, ze je kondur nabity. 200V do rozbusky spinam cez rele pomocou dialkoveho odpalovaca - modul na dialkove ovladanie, ktore spina rele, dosah cca. 50m.
Moc ale tomu rele neverim, no 200V by nemalo chytit obluk a odpalit rozbusku, bez stlacenia tlacidla na dialkovom :D Nieje to najbezpecnejsie ale dlhy kabel to isti :)

Neskor poslem foto skompletovaneho odpalovaca, je to sice beta verzia ale ucel by mal plnit :D
yesper26

#27 Příspěvek od yesper26 »

Fotky
Přílohy
20150717_114736.jpg
(107.44 KiB) Staženo 73 x
20150717_114728.jpg
(116.48 KiB) Staženo 68 x
20150719_124013.jpg
(109.29 KiB) Staženo 88 x
mi-ro

#28 Příspěvek od mi-ro »

Ač nemám modrý LEDky rád, tak jsou při denním světle nejvíc viditelný. Problém je v tom, že LEDka má pracovní (saturační) napětí cca 3V a ty budeš muset zbylých 197V propálit v teplo v předřadným odporu.
..to bude jen ňákej odpůrek
monterjirka

#29 Příspěvek od monterjirka »

LED odebírá výrazně vyšší proud než doutnavka, to by měnič jel zbytečně na to, aby rozsvítil LEDku?
To bych spíše použil nějaký CMOS, nejlépe se Smithovým obvodem na vstupu, indikaci napájet z baterky a na vstup přivést napětí přes nějaký dělič.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“