PC zdroj padá při zátěži *vyřešeno*

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hafca

PC zdroj padá při zátěži *vyřešeno*

#1 Příspěvek od hafca »

Potřeboval jsem odzkoušet v PC jiný zdroj. Měl jsem ve skříni ATX 2.03 AAA(P4) od Eurocase, který jsem kdysi uložil jako rezervní. Jenže po připojení k PC jen protočí ventilátor a konec.
Kondenzátory jsem změřil snad všechny zajícometrem a dobré. Vstupní a výstupní na 5V jsem vypájel a pro jistotu změřil ještě univerzálem a kapacita i ESR jsou dobré. Stand-by zdroj drží 5.1V i při zátěži, ale na pětivoltové větvi je jen 4.2V při zátěži cca 0.5A a místo 12V je jen 10.2V naprázdno. Při zatížení 12V větve i jen ventilátorem zdroj vypne. To samé při větším zatížení 5V větve. Žádné zásadní poškození teplem nikde není a i pájení vypadá dobře.
Byl tip, na co se zaměřit abych se v tom úplně neztratil?
Naposledy upravil(a) hafca dne 18 črc 2015, 19:09, celkem upraveno 1 x.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Kdyby byl problém ve filtraci napětí (elyty), tak by se to projevilo i zvlněním výstupních napětí. Možná by nebylo od věci zkusit připojit osciloskop a přidávat postupně zátěž (třeba žárovky) a pozorovat co se bude měnit.
Ale vzhledem k tomu, že to reaguje na tak malou zátěž (ventilátor), tak bych očekával problém buď na primáru nebo ve zpětné vazbě.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kvicala_r

#3 Příspěvek od Kvicala_r »

Měřil jsi i elyty na primární straně? Síťové a pokud je nějaký filtrační v napájení řídícího obvodu... To, že jede stb zdroj je OK - jenže hlavní zdroj nejede už s minimální zátěží
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

Psal jsem, že elyty na vstupu jsem měl i vypájené a jsou OK. Jsou tam dva 820µ/200V spojené do série. Ostatní jen tím zajícometrem a i to celkem sedělo.
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Vyměň malý elyt u štěnice ( 22µ ) bude špatný.
hafca

#6 Příspěvek od hafca »

Elyt jsem nenašel, možná proto, že nevím co je myšleno štěnicí. :wink: Ale při jeho hledání jsem si všimnul malé trhlinky na kondenzátoru 1µ/250∿. Po vyndání se objevila z druhé strany kam nebylo vidět trhlina podstaně větší, kapacitu měl pouhé 3nF. Po jeho výměně zdroj maká jak má. Pravdu tak měl Michal22, bylo to na primáru.
Dík všem z pomoc.

Edit
Docvaklo mi to až ráno, u nás se říká místo štěnice šváb. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“