Oprava desky s jednočipem I51

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Oprava desky s jednočipem I51

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tu desku z řízení truhlářský sušárny na dřevo. Cuká to různě za stykače ventilace, topení, kompresory chlazení a odvlhčování, podle návodu k obsluze celkem věda. Stojí to vedle kontejneru sušárny navolným prostranství a nedávno uhodilo jen kousek vedle do stromu. Výrobce už neexistuje a nová sušárna je půl mega. Takže opravit za každou cenu.
Naštěstí je druhá sušárna občas na vyzkoušení k dispozici. Rozhejbal jsem zdroj, periférní desky s vstupy a výstupy a zbývá uPC s displejem a klávesnicí.
Zatím jsem našel totálně rozžhavenýho GAL16V8. Naštestí se dal přečíst obsah z druhý sušárny. Na datový sběrně se něco děje, na adresový je nějak moc adres v log 0. Port na ohledávání klávesnice matice 4x4 je taky na podivnejch úrovních. Oscilátor Atmela 80C31 běží, PSEN a ALE taky. Ale asi se něco stahuje na adresový sběrně. Zkoušel jsem do Eprom napíct hýbání portem 1 (0/1) v cyklu od adresy 0 a ani ťuk.
Tak mě napadá, pokud budou na Epromce všechny data stažený na 0, tak mi procík bude dělat do nekonečna instrukci NOP a na adresový sběrně by na A1 měl být poloviční kmitočet, než na A0 a tak dál až do A15. Pak by se asi dalo přijít na to, která adresa je načatá. Nebo ta moje úvaha o děliči 65536 je mylná?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

To by mohlo fungovat.
Diodovym testom si to meral? Zo zeme do vsetkych adresnych a datovych pinov.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:To by mohlo fungovat.
Diodovym testom si to meral? Zo zeme do vsetkych adresnych a datovych pinov.

To neznám. Místo Epromky dát 1N4148 propustně do země? Co to ukáže?
Díky
Jirka

lesana87

#4 Příspěvek od lesana87 »

Myslel propípat diodovým testem (testem vodivosti).
Já ten NOP dest dělám dvojicí odporových sádek zapíchnutých do patice místo EPROMky tam co jsou data a společný konce sádek uzemním. Odpor volit podle toho, jestli jsou na sběrnici pull-up odpory nebo ne, 1k většinou vyhoví.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Dobrej nápad. Dal jsem tam 2 SIPy 220R na zem místo Eprom. Podstatně míň práce než vyrábět propojovací "šváb". Skutečně to NOPuje a snadno jsem našel 4 mrtvý adresový bity. Naštěstí byl špatnej i nikam nezapojenej A14, takže procík šel ven a už to nastole maká.
Díky za rady.
Jirka

danhard

#6 Příspěvek od danhard »

Když jsou pullupy, tak snad není zapotřebí nic dávat, stačí když 0xff není skákací instrukce.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Asi jo, u I51 je opcode 0FFh jednobytová instrukce MOV R7,A. Takže efekt děliče na adresových pinech taky a ještě by mohlo být vidět který datový bit je bouchlej do 0.
Jirka

lesana87

#8 Příspěvek od lesana87 »

Já to používám u 8085, tam je 0FFh instrukce RST 7.
danhard

#9 Příspěvek od danhard »

To je ale mrzuté, potom by snad stačilo píchnout pulldown jen do bitu D0 :)
lesana87

#10 Příspěvek od lesana87 »

Když už, tak do D7, ld A,A je totéž jako nop. Ale pořád je to závislé na těch pull-upech, bez nich to fungovat nebude. Dvě sádky pull-downů jsou jistější a do jisté míry i přenositelné.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“