Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
U nás v drogérii mají : Univerzál, Extrém, Obuv a Transparent. Pak je ještě profi řada, kterou běžně nemají a tam je Klasik, Profi a na podlahy. Jestli to je kvalitou podobný jako kontaktní Patex dováženej v 90 letech z Německa, tak ten držel opravdu dobře. Třeba s ním šlo lepit Al profily na polyesterovej laminát a drželo to jak přišitý.
Mimo jiný, ten podlaháč je vhodnej na lepení lina pod kolečkový křesla. Jen co mi ho na objednávku dovezou, konečně dám dohromady lino, co jsem tu už před časem řešil.
Jirka
- Přílohy
-
20150615_174217.jpg- (292.8 KiB) Staženo 70 x
Pozdravuje Vás Martin
Přestože sezóna začala nejméně před měsícem, tak doposud ani hříbek, natož hřib
U nás spadlo (za poslední měsíc a půl) tak max. 1-2cm srážek (http://pocasibrumov-bylnice.cz/index.html) - a zase tu máme týden tropů (předpověď: do ČT)
Sucho už je takové, že začíná opádávat ovoce ze stromů, trávníky úplně spálené - jak v tomto mají růst houby?
KUBO - jaký je spisovný název těch "tvých baraňoviek"?
Nápadně se podobají (i u nás rostoucím) houbám líha nahloučená - lidově řečených (s/z)hromaždika. Rozhodně se více podobají těm z tvého posledního fota, než těm, z mých odkazů na atlasy.
Bude to tedy: Líha nahloučená = Strmulec nakopený
http://www.houbareni.cz/houba.php?id=45
Pozdravuje Vás Martin
KUBO [size=75]ve čt srpen 01, 2013 12:25 am[/size] píše:Nazývame to "baraňovka", "barania hlava". Je to vynikajúca huba s odborným názvom Trúdnik klobúčkatý-Choroš oříš-Polyporus umbellatus
Ty u nás rostoucí shromaždilky taky rostou v trsech, ale nevytvářejí takové "koule". A potřebují vláhu, tak jako většina hřibů - proto mně zaráželo, že by u vás rostly i za sucha.
Na foto z tvého odkazu ( http://www.houbareni.cz/houba.php?id=45 ) je taky vidět, že rostou hned vedle stromů, které si zřejmě udržují nějakou tu vlhkost ve svém kořenovém systému.
Shromaždilky ale nacházívám i na volné ploše, nejen v blízkosti stromů (povětšinou buků).
Takže "tvé baraňovky" u nás zřejmě nerostou - alespoň jsem je neviděl - i když se (dle tvého posledního fota) nápadně podobají těm našim shromaždilkám. Ale i já je nacházívám pouze v jediné lokalitě
EDIT
Pokud "boh dá" a letos (vůbec) nějaké shromaždilky najdu, dám sem pak jejich reálné foto.
Možná mám také i nějaké snímky z loňska, ale ty jsou uloženy ve starém PC (pohledám - pokud budou k použití, taky vložím).
Když jsme ale byli před lety u švagra (její bratr) v Čechách a on z nich dělal smaženici, tak to se i jí "dělali boule až za ušima"
Takže u nás se dává přednost pravákům, kozákům, "kuřátkům" (liškám) a ještě snad "jankům" (křemenáčům).
Smaženice z lišek, klouzků, anebo z těch masáků povětšinou zkonzumuji sám, anebo s dcerou.
Anebo je nosím sousedům - ti by se po nich taky utloukli.
Nedůvěra taky pramení z toho, že když jsem přišel z vojny (jaro 69), tak se pak v to léto u nás otrávila celá rodina muchomůrkou zelenou.
Přinesla je jejich nejstarší dcera s nastávajícím zeťákem (spletli si je se žampionama) a výsledkem byly 4 pohřby během 3 dnů. Obětí byla tehdy i snad jen dvou, či tříletá dcerka (té co je přinesla). Jediný otec otravu přežil, ale ještě několik let se s následky otravy potýkal - pak taky (ještě předčasně) zemřel
Shromaždilky sbírám teprve několik let (5 až 6?) - dříve jsem na ně nenarazil, až jsem přišel do oné lokality, o které jsem sice léta věděl, ale nechodíval jsem tam.
Taky jsem si je nejprve nechal "potvrdit", že jsou to právě ony - páč před 50. lety (ještě před tou vojnou) si je v rodině mé tety taky spletli se závojenkou olovovou a všichni, co je v polévce snědli, museli do špitálu na vypumpuvání žaludku
Takže i tu polévku z nich musím sníst sám.
Ale nosím je taky jedné staré paní, která jim dává přednost i před praváky.
A taky ještě jedněm starším manželům, kteří je zase s oblibou nakládají do sladkokyselého nálevu.
Taky jim nosil jeden známý (už taky nežije - vloni zemřel, "propálil kotel") jiný druh shromaždilek (Líha klubčitá), které rostou zase většinou na louce v trávě. Nakládali je stejně - do toho nálevu
EDIT
Ono těch "líh" je několik druhů, z nichž většina je nejedlých, takže i tady je určitá obezřetnost na místě. Taky jsem ještě někde na NETu četl o jednom druhu, který ještě není ani prozkoumaný a tudíž není ani zařazený mezi jedlé, či nejedlé.
I když u nejedlých hub nebude průběh otravy takový, jako u vyloženě jedovatých, tak určitě nebude o co stát, při požití takové houby.
20150725_113415.jpg- (291.46 KiB) Staženo 47 x
Pozdravuje Vás Martin
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Přílohy
-
20150727_151048.jpg- (290.65 KiB) Staženo 39 x
Pozdravuje Vás Martin
http://www.novinky.cz/domaci/376173-ote ... okuta.html