Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 2

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
EKKAR

#241 Příspěvek od EKKAR »

Pocitac v Apollu nic nepocital - dostaval letovy data predem zpracovany komplexem pozemnich pocitacu "salovy" velikosti a pak jen podle zadanyho programu kontroloval, jestli navigace "sedi" nebo ne. Veskerou navigaci, uhly vychyleni trysek, momenty a casy horeni mel predem dany. Jen v pristavacim modulu pocital prubeh rychlostni krivky v zavislosti na spotrebe paliva - a Armstrongovi s Aldrinem se "seknul" proto, ze mu nechali zaroven zpracovavat i ulohu priblizovani zpatky k matersky lodi = "jel" dve session naraz, protoze ve zmatku tu jednu ulohu nevypnuli....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#242 Příspěvek od lesana87 »

A proč to nejde stejně udělat s Falconem, když mají navíc dnešní embedded počítače výkon jako ty tehdejší sálové?
konosuke

#243 Příspěvek od konosuke »

no dobrá...a byl v navigačním compu modulu údaj o stavu paliva hlavního brzdícího motoru ? dosedli s rezervou na 30 sek. hoření pokud se pamatuji
ale protože Armstrong závěrečnou fázi sestupu řídil ručně a hledal lepší místo k přistání
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
EKKAR

#244 Příspěvek od EKKAR »

Meli kontrolku - neco jako "hladova zarovka" v aute, signalka "MNOZSTVI", ktera kdyz se rozsvitila, tak meli v nadrzich zbytek na 60 sekund funkce - pokud by do ty doby nesedli, museli by bez ohledu na vsecko odhodit sestupovej stupen modulu, zapalit vystupovej motor a vratit se na orbitu Mesice k zbytku Apolla. Kontrolku zapinal prutokovej snimac na privodnim potrubi k motoru a palivo {Aerozine 50 a dymavou kyselinu dusicnou} dopravoval do komory pretlak helia...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
xsc

#245 Příspěvek od xsc »

lesana87 píše:A proč to nejde stejně udělat s Falconem, když mají navíc dnešní embedded počítače výkon jako ty tehdejší sálové?
Protože posadit dolu modul, který je pro to určen, je vcelku hračka. U Falconu se chce přistát s něčím tvaru cigarety, čili z hlediska stability je to značně problematický požadavek. Problémem není navigace na cíl a hlídání spotřeby jako u Apolla, problémem je udržet tu cigaretu svisle. K tomu na Zemi jako napotvoru fouká vítr.
radioelectrum

#246 Příspěvek od radioelectrum »

p32 píše:Takové starosti bych chtěl fakt mít. Co takhle zapojit zpět osmibitové počítače? :lol:

není problém mít takové starosti. zařízení se na to pořád sežene. Oni to právě že nejsou starosti, ale zábava takové staré věci opravovat. Je to relax. Tady je třeba jedna z mých TV:
http://balek.v.sweb.cz/radiotechnika/re ... 1/4001.htm
p32

#247 Příspěvek od p32 »

No, já na to nemám čas. Video došlo?
EKKAR

#248 Příspěvek od EKKAR »

xsc píše:
lesana87 píše:A proč to nejde stejně udělat s Falconem, když mají navíc dnešní embedded počítače výkon jako ty tehdejší sálové?
Protože posadit dolu modul, který je pro to určen, je vcelku hračka. U Falconu se chce přistát s něčím tvaru cigarety, čili z hlediska stability je to značně problematický požadavek. Problémem není navigace na cíl a hlídání spotřeby jako u Apolla, problémem je udržet tu cigaretu svisle. K tomu na Zemi jako napotvoru fouká vítr.

K ty stabilite - predstav si teleso, ktery ma teziste na spodnim konci {v rakete jsou tam motory plus je dolu soustredenej celej zbytek paliva v nadrzich}, ale tahova sila motoru je nasmerovana do toho samyho bodu taky zdola - cely teleso je v poloze, ktery se rika LABILNI. Aby ta rachejtle, respektive celej ten startovaci stupen byl stabilni, musel by mit pristavaci motory na hornim konci, aby na nich pri pristani doslova "visel" - pak by byl stabilni i ve vetru a sedal by daleko spolehlivejc. Ale postav takovou raketu ...
konosuke

#249 Příspěvek od konosuke »

No nevím ale tužkovitá raketa asi nikdy nepřistane zádi korábu dolů, s výhradami možná na Měsíci, zlomková gravitace a absence vzdušného obalu, na Marsu už s obtížemi i když atmosféra velmi řídká ale prudký boční vítr...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Celeron

#250 Příspěvek od Celeron »

radioelectrum píše: Tady je třeba jedna z mých TV:

K 4001 byl ještě jeden rakvičkovej modul podobnej tomu uprostřed. Byl to předzesilovač a montoval se na bočnici bedny. Asi před 2 lety jsem ho při úklidu vyhodil :oops:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
radioelectrum

#251 Příspěvek od radioelectrum »

p32 píše:No, já na to nemám čas. Video došlo?

jak se tak dívám, zapoměl jsem v tom spěchu za to video poděkovat. Již mi došlo, ale zatím jsem se k němu nedostal. čeká na zimní období. Když tak není problém se na mne obrátit narevanš, mám spousty krámů.
radioelectrum

#252 Příspěvek od radioelectrum »

Celeron píše:
radioelectrum píše: Tady je třeba jedna z mých TV:

K 4001 byl ještě jeden rakvičkovej modul podobnej tomu uprostřed. Byl to předzesilovač a montoval se na bočnici bedny. Asi před 2 lety jsem ho při úklidu vyhodil :oops:

zesilovač mám, ale nedával jsem jej sem, chodí to i bez něj, a já nechci zbytečně dělat díry ve skříni.
Celeron

#253 Příspěvek od Celeron »

Nojo, ten se dával v dobách dálkovýho příjmu když vysílal jen Petřín na 1. kanálu a nadšenci lovili signál 150 km daleko.
Jirka
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
radioelectrum

#254 Příspěvek od radioelectrum »

nové přírůstky:
Sice tam není nic co bych ještě neměl, teda kromě té vrtačky, ale další kusy TV se při dokompletování sbírky všech barev budou hodit.
Akorát z Menuetů co mám, nemám žádný s nepoškozenou přední maskou. Ta černá tam prostě vůbec nedržela.

Upozorňuji že se jedná stejně jako tomu bylo i v dřívějších příspěvcích pouze o čistě hypotetickou informaci co bych dovezl včera ze SD pokud bych tam směl legálně brát věci.
Přílohy
Fotografie0452.jpg
(161.41 KiB) Staženo 75 x
samponek

#255 Příspěvek od samponek »

Vše je o způsobu jednání, co jde do kóje je oštítkováno a očíslováno a je majetkem sběrného dvora a Městské části.

Pokud nepříjdeš naprudko a nechceš rovnou něco odnést ( takoví jsou téměř všichni ) ale slušně sdělíš, co konkrétně potřebuješ a na co to potřebuješ a nemáš-li to na komerční využití, nebo za účelem dalšího prodeje ( i takoví chytráci jsou ) máš toho kolik chceš.
Naposledy upravil(a) samponek dne 31 črc 2015, 09:06, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“