Vidlice pro přístrojové dvojzdířky

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Achab

Vidlice pro přístrojové dvojzdířky

#1 Příspěvek od Achab »

Neví někdo jestli se vyráběly vidlice pro dvojité zdířky Tesla WK 454 03, rozteč 20mm? Mám přístroje s více těmito zdířkami a 2-3 vidlice bych případně upotřebil.
Možná by vyhověly nějaké starší vidlice z různých zařízení ale tady už si nepamatuju jaké se kde používaly rozteče (např. sluchátka a klíč RM31, různé příslušenství k měřícím přístrojům apod). Na webu jsem našel jenom banánkové zkratovací spojky s roztečí 19mm.
Neniu

#2 Příspěvek od Neniu »

Zásuvky měly rozteč 20 mm a vidlice do nich 19 mm. Ty vidlice od sluchátek a klíčů jsou přesně ony.

Rozdíl v rozteči byl proto, aby to lépe drželo a kontakty se při zasunutí/vysunutí čistily.
Jsem na cestě k šípku.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

V katalogu se píše že lze použít i síťová flexošňůra. Zkoušel jsem vidlici 2,5A ale moc se tomu nechtělo. Nedovedu si představit jak by tam šla třeba prodávaná redukce 19mm banánky/BNC když zdířky jsou přesně 4,1mm a ty kolíky zas tolik neodpruží...

Horší kde je sehnat. Kdyby měl někdo nazbyt ze starých zásob tak bych nějakou odkoupil.
Yarda1

#4 Příspěvek od Yarda1 »

Při spojení kolík - dutinka jde o to, co je pevné a co je pružné a zajišťuje elektrické spojení. U běžných konektorových spojů je pevný kolík a pružná dutinka (třeba i u síťových vidlic a zásuvek, ale dřív to bylo naopak), u banánků je pružný element v banánku a zdířka je pevná.
IMHO pokud nepotřebujete těch zásuvek množství větší než malé, asi vám nezbyde než to ukutit sám. Ale bál bych se, že v tom případě bude nebezpečí přepólování.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 04 srp 2015, 19:26, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Možná nezbyde než i ty 2-3 sbastlit, s přepólovaním je nutné u těchto vidlic počítat. Doufal jsem že má někdo nějakou nepotřebnou doma - těch RM klíčů bylo svého času docela dost a vidlice se často měnily za jiné. Sám jsem dostal klíč s DIN konektorem a sluchátka s banánky.
Viděl jsem staré přístrojové vidlice, mám dojem že na fotce generátoru 12XG025 (036?) tam je asi menší rozteč a nevím jestli byly jako příslušenství přístroje nebo univerzál.

Na webu se dají najít ty zkratovací spojky Ø 4mm s roztečí 19 a 14mm, pak ještě 12; 10 a 5,08mm ale ty jsou s kolíky menšího průměru. Tak předpokládám že by se měly vyrábět i zásuvky a vidlice s danou roztečí ale nějak to nemůžu najít. V CZ e-shopech jsou jenom ty redukce 19mm banánky/BNC, ta by se taky hodila ale mám obavy že 1mm rozdílu ty kolíky nedopruží.
Yarda1

#6 Příspěvek od Yarda1 »

Tak třeba tady
https://goo.gl/maps/aidxS
je každou neděli dopoledne pěstitelská a chovatelská tržnice a pravidelně se tam vyskytuje maník s vojenským materiálem. Nebo se třeba zeptat po prodejnách s vojenskými přebytky.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Dík ale to je pro mne trochu z ruky... Zkusím ty vidlice udělat z krytů pro konektory CANON 9pin a šroubovacích banánkových kolíků z GM. Podařilo se mi najít celkem vhodný miniaturní typ a mají i úhlové 90°. Když tak dám fotku až to zbastlím.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Zkus Drbala, určitě něco má nebo sežene.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“