zápach dešťové vody v nádrži

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

zápach dešťové vody v nádrži

#1 Příspěvek od breta1 »

Vím, že jsem v elektrobastlírně, ale už se tu vyřešily všelijaké problémy, protože jsou tady machři všech oborů.
Samozřejmě jsem gúgloval, ale nic rozumného a hlavně konkrétního jsem nezjistil.
Problém - mám betonovou podzemní nádrž na dešťovou vodu, 4 kubíky.
Vodu tam ze střechy pouštím přes 2 filtry, hrubý tvoří silonová záclona, jemný tvoří nohavice dámských punčocháčů (bez narážek prosím). Takže smetí, listy, větvičky, hmyz, mravenečci atd. se tam nedostane, leda tak nějaký prach či pyl.
Přesto asi tak dvakrát do roka voda začne smrdět, to trvá třeba týden-dva, pak to samo přestane. Zkoušel jsem SAVO, dávkování jsem dal větší než doporučují do studny, protože vodu používám jen jako užitkovou (mytí, zalévání zahrady), ale nepomohlo to.
Prosil bych tedy o radu (ne prosím teoretický chemickofyzkální rozbor problému), tedy radu typu "nasyp tam ty a ty konkrétní tabletky, nalij tam tuto chemii atd", jak se to jmenuje a kde to seženu.
Děkuji.
NEONI

#2 Příspěvek od NEONI »

O to práve ide, že tam máš rozpustených kopec anorganických a organických látok, ktoré sa v destilovanej vode rozpúšťajú lepšie, ako v klasickej "tvrdej". Ten život vo vode skoro určite zabije chémia do bazénu, ale to už na polievanie nebude... :roll:
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Mě jen tak napadá, co to zkusit vyvápnit? Teda jako hašeným vápnem.
Jinak na filtraci dešťovky se používalo i nějaké to uhlí (aktivní)?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Olchor

#4 Příspěvek od Olchor »

Mě se docela osvědčil Sagen. Obsahuje biologicky aktivní stříbro, používá se na dezinfekci vody a nevyprchá tak rychle, jak Savo.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Snad by stačila vhodně dávkovaná modrá skalice. O vhodným dávkování je třeba si něco přečíst.
Wolfik

#6 Příspěvek od Wolfik »

Michal22 píše:Mě jen tak napadá, co to zkusit vyvápnit? Teda jako hašeným vápnem.
Jinak na filtraci dešťovky se používalo i nějaké to uhlí (aktivní)?

tazatel chce vodu na kytky a zahradu ne?
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Longin- a kde je problém? Vápní se přehrady, rybníky, řeky...
Rybám to evidentně nevadí.
Vápno se používá pro snížení kyselosti odjakživa.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Problém bude asi v tom, že nádrž má jen 4m³. V teplém počasí se voda prohřeje začne zapáchat. Pokud ji používáš jen na zalévání, tak ten zápach ničemu nevadí, chemii bych tam necpal. Sám píšeš, že po dvou týdnech zápach zmizí.
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

Nemáš možnost zkusit vodu trošku dezinfikovat UV - třeba horským sluníčkem?
Používá se jako vyšší úroveň bazénového příslušenství.
Jodr

#10 Příspěvek od Jodr »

Jak hluboko pod povrchem máš nádrž? Jde o to, zda se voda v nádrži příliš neohřívá. My máme 5m3 nádrž, cca 80cm zásypu nad s příkrovem keřů, jediné síto na přívodu s otvory 3x3mm a nikdy problém s vodou nebyl. Pravda jednou za čas (asi dva roky) kalovkou vysajeme po dně usazené bahýnko z prachu a pylu, jinak žádnou další péči nádrž (9let) zatím nepotřebovala. Vodu používáme na zalévání v zahradě, ale můžu ji přepnout i do splachovačů WC.
RadekB

#11 Příspěvek od RadekB »

Probublavame vzduchem (stary motorek od akvarka). Od te doby klid.
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Nádrž je betonová, má betonové víko v úrovni terénu, vnitřní rozměry asi 2x1,5m, hloubka 2m, max hladina vody je asi 0,5m pod terénem.
Voda je tam i v létě velmi studená.
Přípravky na bázi chloru (savo) nepomáhají, ale zkusím ten přípravek SAGEN s dusičnanem stříbrným - dneska jsem ho koupil, po nějaké době dám vědět, jestli to pomohlo.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

forbidden píše:Snad by stačila vhodně dávkovaná modrá skalice. O vhodným dávkování je třeba si něco přečíst.

Modrou skalici jsme zkoušeli jen jednou, expert z vodohospodářský správy napočítal 20 kg + 14 kg vápna na regulaci PH do 120 000 m3 vody. Byl to žulový lom 18-23 m hluboký a účelem bylo vyčištění od řas a zvýšení viditelnosti. Problém byl, že bylo zarybníno. I když se dušoval, že se nic rybám nestane, okouni byli břichem vzhůru. Kapři, štiky, amuři, tolstolobyci, líni, červenopeřice a taky s podivem raci to přežili. Voda se výrazně zlepšila ale další rok řasa znova.
Kvůli ceně a nejistýmu výsledku jsme to již nikdy znova nezopakovali.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

Je mi jasny ze tohle asi nebudes chtit slyset, ale pokud se toho chces zbavit spolehlive, musis poslat vodu na rozbor a zjistit co v ni vlastne zpusobuje smrad a podle toho nasadit prislusny prostredek.

Pokud tohle neudelas, bude to jen strileni od pasu, nevis pak jestli pomohlo cos tam nalil nebo smrad odeznel samovolne apod.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Okoun je indikátor, ten je citlivej na všecko. Jinak modrá skalice jako síran měďnatej se na čištění vody v rybníce od řas nehodí, otráví právě citlivější živočichy - používá je proto jen vápno, skalice se dává jen tam, kde nehrozí otrávení dalších žvížátek = nádrže užitkový vody na oplachy, ALE NE NA ZÁLIVKU - TAM ZASE JEN VÁPNO!!!! Všecko, co obsahuje jako aktivní látku kovový soli není do přírody bez dalšího čištění vhodný, dyť i síran železnatej v běžný ČOVce se musí nechat vyvločkovat a pak vyfiltrovat pískem. Na vodu na zalívání jedině vápno, ani ten Sagen není úplně nejvhodnější - i když je 100x lepší než ta modrá skalice.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“