Funai TVD-D2104PT (kombo TV+DVD+VCR)

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
urbanek
Kontaktovat uživatele:

Funai TVD-D2104PT (kombo TV+DVD+VCR)

#1 Příspěvek od urbanek »

Zdravím,
mám tu tuhle televizi s tím že je špatná linearita v horizontálním směru a to tak, že v levé části obrazovky je obraz širší a směrem doprava se zužuje. TV je 2 roky stará. Majitel tvrdil, že mu to tak dělalo už od začátku a když to reklamoval, dali mu jiný TV ovšem s naprosto stejným problémem. Tak by mě zajímalo jestli je to závada nebo vlastnost daná špatnou konstrukcí. Nejhorší je, že KSŘ v této televizi je tak jednoduchý (viz schéma), že tam prakticky není nic čim by se dala ta linearita kompenzovat... V SM se dá nastavit jen pozice obrazu.

Schéma je zde: http://radim.gzk.cz/soubory/funai.jpg
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Jedině tam nalepit někam cívku na korekci.
To mně tak napadlo na první pohled.
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

HiGhLaNdEr píše:Jedině tam nalepit někam cívku na korekci.
To mně tak napadlo na první pohled.
Ze studeného konce řádk. vychylovaček dát proti + nap. horizontálu,L 6.8mH ,C1M a R100 ohmů . prostě R,L,C do serie . Ivan
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od urbanek »

Díky za rady, vyzkouším. Zatím jsem zkoušel dát cívku mezi vychlovačky a C534. Na tišťáku na ni dokonce byla pozice ale bylo to propojené drátkem. Tím jsem mohl nastavovat linearitu, ale pouze symetricky od středu do stran... no ještě budu dál experimentovat...
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od urbanek »

Anonym píše: Ze studeného konce řádk. vychylovaček dát proti + nap. horizontálu,L 6.8mH ,C1M a R100 ohmů . prostě R,L,C do serie . Ivan

Tato úprava mi zase jen víc roztáhne obraz na levé straně, ale tam bych ho právě potřeboval smrsknout...
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

Zkus odpojit tu diodu proti +.Ivan
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od urbanek »

Anonym píše:Zkus odpojit tu diodu proti +.Ivan
To jsem taky zkoušel ale nemělo to skoro žádný vliv, jen se celý obraz posunul cca o 3mm doleva
Návštěvník

#8 Příspěvek od Návštěvník »

Jak se to chová , když zvětšíš C vazeb. (dva par. proti zemi) ? Ivan
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od urbanek »

Anonym píše:Jak se to chová , když zvětšíš C vazeb. (dva par. proti zemi) ? Ivan

Tím se celkově zůží obraz, ale pořád zůstane na levé straně širší než na pravé. Zkoužel jsem už různé kombinace zapojení, ale vždycky se mi podařilo ten obraz buď zůžit celkově nebo jen na pravé straně. Já ale potřebuju to na levé straně zůžit a/nebo na pravé roztáhnout...
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

Pak mě napadá ještě jedna šílenost , zkus zvětšit vazební kond na zem a do serie s vychylovačkama dát z nějakého vraku lin. cívku a tou to doladit . Ivan
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od urbanek »

Anonym píše:Pak mě napadá ještě jedna šílenost , zkus zvětšit vazební kond na zem a do serie s vychylovačkama dát z nějakého vraku lin. cívku a tou to doladit . Ivan

To už jsem taky zkoušel. Dokonce s různými cívkami. Podařilo se mi to sice trochu vylepšit ale pořád to ještě není ono. Zkoušel jsem nejrůznější sério-paralelní kombinace cívek, kondenzátrů a odporů ale pořád to je na levé straně širší... Napadlo mě že to může být špatnou konstrukcí vychylovačky, tak jsem zkoušel tu obrazovku napojit na jiné šasi (nějaké starší LCE), ale tam byla linearita perfektní. Tak jsem to zkoušel podle toho zapojit, ale pořád nic...
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od urbanek »

Tak už jsem to vyřešil. Nakonec se mi podařilo najít takovou kombinaci cívky a kondíku v sérii s vychylovačkama, kterou se mi to podařilo doladit. Původní kapacitu jsem zvýšil o 47n a mezi ni a vychylovačky jsem zařadil cívku s color 416 (tu kterou se šteluje linearita), k ní jsem dal paralelně ještě odpor 1k5. V určité poloze jádra cívky je linearita optimální... Kromě této úpravy jsem ještě trochu došteloval barvy (původně byly moc do zelena) a televize už konečně jede tak jak má...
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“