Ovládání klapky krokovým motorkem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ross4435897

#16 Příspěvek od ross4435897 »

<i>"Chce to jen chtít."</i> ... presne tak. Myslim ze fotka takove klapky by byla vymluvnejsi, a dalo by se z ni usoudit vse, co zde nebylo upresneno a je zahaleno tajemstvim :D
Martin1961

#17 Příspěvek od Martin1961 »

Fotku bohužel nemám. No, z toho co jsem tu pročetl a zhodnotiil své možnosti, vyplynulo pro mne toto:
Koncový spínač, ač jsem se mu chtěl vyhnout (víceméně z estetických důvodů) je tutovka.
Pokud použiju koncové spínače je pro mne nejednoduchší použít DC motor s převodovkou.
Servo mne taky napadlo, ale nemám s tím žádnou zkušenost, takže nevím ani jak rychle se pohybuje, nebo jestli se dá rychlost pohybu nějak měnit.
Klapky jsem nevážil, ale tim že jsou z plechu, nebudou asi moc těžké.
Mechanické propojení zajišťuje majitel, na mne je dodat krabičku z které bude koukat pomalu se otáčející hřídel. Pomalu mám na mysli asi že 90st. "udělá" přibližně za 5 až 10 vteřin. Na hřídel se upevní páka.
Antares

#18 Příspěvek od Antares »

Dobrý den přeji,
ve své praxi (zabývám se m.j. pohony astronomických dalekohledů s krokovými motory) jsem pro pomocný pohyb mechanické části použil krokový motor bez elektronického řízení. Ve funkci ovladače je otočný kotouč s magnety na obvodu. Magnety se pohybují nad čtyřmi jazýčkovými kontakty, které jsou rozmístěny tak šikovně, aby v potřebné posloupnosti spínaly přímo jednotlivá vinutí KM. Jednoduché, ale v mé aplikaci to stačilo. O podobném "řízení" KM byl myslím článek i v časopise PE.
Zdraví Antares
Celeron: o tom známém z Lázní Bělohrad byl v televizi jeden díl časosběrného dokumentu Manželské etudy...
bum
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od bum »

Píšeš že nakonec použiješ DC motor s převodovkou, určitě by postačila "jak sám píšeš že klapka je plechová", modelářská převodovka co se používá do modelů tanků převod má 1:16. Kolega jí používá na něco podobného již více jak dva roky, jinak její fotografie jak vypadá mám v článku "OVLÁDÁNÍ DC MOTORKU" na webu. prodávají se i s kovovými převodovými koly ta co je na snímku má plastová kola.
ross4435897

#20 Příspěvek od ross4435897 »

Servo se muze pohybovat libovolne rychle, klasicky typ <i>"standart"</i> ma bezne kroutici moment 10kg-cm. Cele to je tedy jen o stanoveni potrebne sily na pohon klapky ... tu muzes stanovit bud zjednodusenym vypoctem (kdy zanedbas dynamicke jevy), anebo ji stanovis experimentalne-staticky (treba provazkem se zavazim, coz bude asi ta jednodussi varianta). Takze podle velikosti potrebne sily s jistou rezervou (asi 2x), stanovis nasledne vyhovujici typ serva. No pak uz je to jenom o tom, aby sis byl schopen naprogramovat MCU pro rizeni serva, bud svepomoci, anebo s pomoci nekoho jineho. Je lhostejne zdali to bude PIC, ARM, ATMEL. Pouziti serva celou konstrukci znacne zjednodusuje, a pak by to cele mohlo vypadat treba nasledovne ... nic sloziteho.
Přílohy
servo1.jpg
(91.26 KiB) Staženo 71 x
jova1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jova1 »

U takto zvoleného serva bych se obával dvou věcí.
1.rychlost a rovnoměrnost pohybu závisí kromě vnějšího zdroje pulsů hlavně na kvalitě vnitřního potenciometru toho serva. O kvalitě potenciometrů v servu „standart“ bych si nedělal iluze. Bude se to škubat a chvět.
2.podle zadání se bude pohybovat deskami o rozměrech minimálně 40 x 40cm, to je plocha jako blázen na to normální „standartní“ servo s tím točivým momentem 0,0nic nebude stačit.
A použít digitální a silnější servo? Z principu bych do toho nešel. To modelářské servo je primárně stavěné na rychlé pohyby. Pohyb páky na modelu musí být vykonán ve zlomku sekundy, kdežto tady se potřebuje pomalý a silný pohyb. To je přesný opak co servo poskytuje.
ross4435897

#22 Příspěvek od ross4435897 »

U digitalniho serva si moc nepomuzes, neb rozliseni je u tech standartnich pouze 8bitove ...
Kroutak 10kg-cm me zase neprijde tak malo, na kus plechu 40x40, pokud to tedy neni neprustrelna krytka :D ... jinak si myslim, ze by to melo stacit.
No a kazde servo 'cukat' po tech malych krocich samozrejme pri pomalem pohybu bude, uznavam ze pro nataceni zpomalenych scen to neni moc presvedcive ... tady je reseni s krokacem a prevodovkou mnohem realistictejsi. Ale zase ... standartni krokac ma krok 1.8stupne, i kdyby ta prevodovka byla treba 1:6 ... pak se dostavame k uhlu 0.3stupne ... coz znamena, ze na 40cm ramenu to budou taky 2mm skoky ... ale spojitem pohybu se to uz da.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jova1 »

Krouťák 10kg/cm dá na konci ramena 50cm 0,2kg. Ale chtít to po tom servu je podle mého vážně hodně optimistické :D
Driver pro krokové motory umí tak zvané mikrokroky. V podstatě to znamená, že dokáže každý fyzický krok motoru (1,8stupně) ještě rozdělit podle nastavení na další „dílky“. Konkrétně, ten doporučený driver umí max. 16 mikrokroků. Pak ty tvé 2mm skoky, by byly ještě dělené 16 a jeden krok by byl 0,125mm.
ross4435897

#24 Příspěvek od ross4435897 »

No a 0.2kg na 50cm se ti zda malo? Ale to je jedno ... porad je to diskuze o nicem protoze parametry vstupu na jakykoliv smysluplny vypocet nejsou znamy a zrejme asi nebudou. No a driver s mikrokroky ... sic kroutak u mikrokroku je mizerny, tusim ze u 16mikrokroku ke to pouze 10%, ale je to samozrejme funkcni reseni. Nicmene obavam se, ze stejne jako vzdy, rozhodujci bude cena reseni, nikoliv kvalita.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jova1 »

ross4435897 píše:...No a driver s mikrokroky ... sic kroutak u mikrokroku je mizerny, tusim ze u 16mikrokroku ke to pouze 10%,..

A tenhle nesmysl jsi vyčetl kde? 8O
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Jen k těm servům. To co na nich píšou za kg je většinou jen zbožný přání. Běžně je skutečnost tak 2/3 deklarovaný. Navíc se ještě často jedná o "přídržnou sílu", na přestavení je potřeba ještě o dost víc.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Martin1961

#27 Příspěvek od Martin1961 »

Tak mně se zatím líbila rada, použít servo a na ovládání použít servo tester. Odpadly by koncáky a místo ovládání dvěma tlačítky by se klapka otevírala a zavírala otočným knoflíkem. Bylo by to možná i docela efektní :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=haUCJdHcrOc
Ten tester na videu je k mání cca 150,- Kč
A v je ho popisu je ...nebo ovládání serva v aplikacích, kde není požadováno dálkové řízení serva...
Dále pak ...K testru je možné připojit až 3 serva... mně přivádí na zvrhlou myšlenku jeden tester a dvě serva = jeden knoflík ovládá obě klapky najednou. Tady ale si nejsem jist, co na to hvězdáři, zda by to něčemu nevadilo. Já jen vím, že menším se vyhledá cíl a většim se pak pozoruje.
Použití mikrokontroleru a hlavně jeho naprogramování to je pro mne mrtvý bod. Z čislicové techniky znám maximálně co je to hradlo, čítač, posuvný registr a podobné základy. No ještě tak BCD kód. Možná bych to zvládl, kdyby to bylo třeba formou stavebnice nebo podrobným návodem.
ross4435897

#28 Příspěvek od ross4435897 »

jova1 píše:
ross4435897 píše:...No a driver s mikrokroky ... sic kroutak u mikrokroku je mizerny, tusim ze u 16mikrokroku ke to pouze 10%,..

A tenhle nesmysl jsi vyčetl kde? 8O

Snad necekas ze kroutak bude stejny :lol: Perpetum vazne nefunguje ...
Přílohy
Untitled.png
(123.13 KiB) Staženo 67 x
Naposledy upravil(a) ross4435897 dne 10 srp 2015, 09:36, celkem upraveno 2 x.
ross4435897

#29 Příspěvek od ross4435897 »

Celeron píše:Jen k těm servům. To co na nich píšou za kg je většinou jen zbožný přání. Běžně je skutečnost tak 2/3 deklarovaný. Navíc se ještě často jedná o "přídržnou sílu", na přestavení je potřeba ještě o dost víc.

Souhlas ... nikdo to taky nepocita na krev ...
pepik9

#30 Příspěvek od pepik9 »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“