Odrušovací kondenzátor

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TommyNET

Odrušovací kondenzátor

#1 Příspěvek od TommyNET »

Zdravím,
mám technickou otázku. Ulomil se mi odrušovací kondík v brusce a chtěl bych tam dát nový. Ten co tam byl je 220n x2. Můžu tam dát jiný s jinou hodnotou kapacity nebo tam musí být přesně ta stejná? Mám třeba v šuplíku 100n. Díky
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Fungovat to bude i bez odrušovacího kondu,otázkou je,co na to sousedé,až jim nepůjde rádio či televize. V nouzi tam dej dočasně klidně těch 100n, lepší něco než nic.
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Dej tam co máš, ale to x2 je X2 - bezpečnostní provedení. Tohle musíš zachovat!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Nepíšeš jaký typ tam máš. Nejlepší je to vyfotit.
Jinak než tam cpát nějakou náhradu, tak raději jdu do GESu a koupím: odrušovací filtry
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
TommyNET

#5 Příspěvek od TommyNET »

Bruska funguje jen kondík tam není a ruší to rádio.
GM i GES mám trochu z ruky a myslím si že ta kapacita by nemusela být tak velkej problém. X2 samozřejmě zachovám. Díky
Přílohy
DSC_0747.JPG
(108.4 KiB) Staženo 203 x
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Ale jo, jestli máš X2 třeba v jiném pouzdře, tak jej tam dej. Ono to rušení je jeden problém, další je jiskření na komutátoru.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
TubeGuru

#7 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, no a to rušení je snad zapříčiněno právě tím jiskřením na komutátoru, nebo snad EU rozhodla jinak? :)
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

TubeGuru- ale ano, to nikdo nepopírá. Já to zdůraznil jen proto, aby si nemyslel, že když bude dělat někde na samotě, kde by rušení nikomu nemuselo vadit, tak že pak může tenhle kondenzátor vynechat. Byl by nemile překvapen.
podzim

#9 Příspěvek od podzim »

Ahoj,řeším podobný problém,na staré vrtačce mi odešel odrušovací kondenzátor:
kpb 1313
0.1 uF
2x 2500 pF
250v 6A

moje otázka,mohl bych ho nahradit tímhle ? http://www.ges.cz/cz/odrusovaci-filtr-s ... 13731.html

nebo tímhle ? http://www.ges.cz/cz/odrusovaci-filtr-s ... 13730.html (otázka je jak ho zapojím,má jen tři vývody,už jsem ho bohužel objednal)
lesana87

#10 Příspěvek od lesana87 »

Ty pětivývodové mají vývody stejné barvy spojené, jeden se bere jako vstup a druhý jako výstup. U trojvývodového si to rozdvojení budeš muset udělat ve svorkovnici (pokud ve vrtačce je nebo si tam dáš čokoládu). Do jedné svorky dáš přívod L, jeden černý z filtru a jeden vývod dál do vrtačky. Do druhé svorky přívod N, druhý černý z filtru a druhý vývod do vrtačky. Průhledný vývod filtru připojíš na PE.
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Pětivývodový maj stejný barvy spojený cívkama na jednom jádru.Pro DC a pomalý AC (NF) se to jeví spojený,pro rychlý AC (VF) to má kiloohmy.
lesana87

#12 Příspěvek od lesana87 »

Uvedené filtry cívky neobsahují, jsou to jen tři kondenzátory. :)
starecd

#13 Příspěvek od starecd »

Taky mi prasknul filtrák TC 259, ale absolutně nevím, jak zapojit nový. U původního to bylo celkem jasné vstupy a výstupy byly zvlášť u Filtany je vše dohromady. Měřením jsem nezjistil žádných 2x2,5nF, je tam jen 100nF. Jak to zapojit?
Michal22

#14 Příspěvek od Michal22 »

Moc asi nechápu, kde vidíš problém: TC259
starecd

#15 Příspěvek od starecd »

No rád bych věděl jestli je jedno, který červený a černý zapojím na vstup, když mají oba stejnou hodnotu. Myslel jsem, že je jeden kondík 100nF a dva 2,5nF, což jaksi není.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“